Idag är Skördesäsongskalendern en uppskattad produkt som är älskad och använd av tiotusentals finländare. Men hur fick denna produkt sin start. Skördesäsongskalendern, Satokausikalenteri har utvecklats av Samuli Karjula. Skördesäsongskalendern finns idag tillgänglig på svenska men till en början fanns enbart en finsk version. Idag finns kalendern i tusentals finländska hem som väggkalender eller som mobilapplikation, trots att den från början var avsedd endast för utvecklarens eget bruk.

Hur kan man följa grönsakernas naturliga skördetider

Den första versionen av Skördesäsongskalendern började när Samuli insåg att det var för besvärligt att försöka följa grönsakernas olika säsonger. Mataffärernas utbud följde inte grönsakernas naturliga skördetider, och på grund av det stora antalet ätbara grönsaker och importländer var det omöjligt att lära sig skördetiderna utantill. Så Samuli började samla information om olika grönsakers skördetider för sitt eget bruk. Snart blev även Samulis fru Laura och bror Johannes intresserade av idén och deltog i kalenderns utveckling.

Alla tre lärde sig att använda kalendern tillsammans. De märkte att  egna hemmets matkultur förbättrades på kort tid. Nästan av misstag blev deras familjers kost mer varierad, matlagningen blev mer intressant, de lärde sig att uppskatta matproducenter och att varje månad våga testa på nya smaker eller färger. Ibland väcktes minnen från barndomens trevliga smaker när de råkade smaka på grönsaker som kalendern rekommenderade och som hade förändrats till något främmande, och som de senast hade smakat för tiotals år sedan hos sina far-mormödrar.

Enkel att använda

Skördesäsongskalendern var så trevlig och enkel att använda att de berättade om den för sina nära och kära. De uppmuntrade sedermera Samuli att göra Skördesäsongskalendern till en produkt som skulle passa alla finländare. Med intresse och uppmuntran började de att utveckla kalendern ytterligare. Deras egna erfarenheter och informationen som samlats in från matproducenter verifierades ytterligare genom flera olika litteraturkällor. På hösten 2013 lanserade den första Skördesäsongskalendern på finska, Satokausikalenteri för allmänheten. De blev positivt överraskade av hur snabbt och hur mycket uppmärksamhet den fick! Konstruktiv feedback från helt främmande människor värmde verkligen. Det var roligt att läsa kommentarer om hur vissa frukter plötsligt smakade riktigt gott eller var lättare att skala.

 

Vad vi värdesätter

Vi värdesätter människor som kan odla sin egen mat, engagera sig i trädgårdsskötsel, odlar i städer och på balkonger, utnyttjar skogsbär och svamp samt fördjupar sig i ämnet mer ingående. Tyvärr är detta inte alltid enkelt eller ens möjligt i dagens samhälle. Trots våra begränsade resurser och hektiska scheman måste var och en av oss ändå äta. De flesta av oss vill också äta bra! Enligt oss är Skördesäsongskalendern den bästa lösningen på detta problem. Vi vill inte vara ledande experter inom jordbruk, nutrition eller miljöfrågor. Vårt syfte är att vara en pålitlig och positiv rådgivare som erbjuder en sån lätt-användbar information som möjligt till alla.

Man behöver inte vara en särskilt insatt matlagare eller miljöaktivist för att dra nytta av Skördesäsongskalendern. Tvärtom. Fördelarna med Skördesäsongskalendern syns tydligast och mest påtagligt enligt feedback från användare hos människor vars användning av grönsaker inte varit daglig. Enligt vår erfarenhet är det mer sannolikt att grönsaker och frukter kommer hem från affären och används när man kan lita på att de smakar bra och inte är för dyra.

Du behövs med för att utveckla den inhemska matkulturen

Tack för att du är med och utvecklar en smakligare, mer hållbar och mångsidigare matkultur tillsammans med oss. Vi tror att också du gynnas av att favorisera säsongens grönsaker, frukter och bär!

Vänliga hälsningar,

Samuli

 

Följ oss på våra sociala kanaler

www.facebook.com/skordesaongskalendern

www.instgram.com/skordesasongskalendern

www.tiktok.com/skordesasongskalendern