Sommaren är fylld med mattraditioner som har formats kring säsongerna: himmelskt god nypotatis, saftiga jordgubbar, söta ärtor köpta på torget, grillmat och enkla klassiker för stugan.

På sommaren njuter man av det överflödiga utbudet på frukt- och grönsaksavdelningarna. Färska grönsaker finns i överflöd och framåt sensommaren ökar andelen inhemska produkter ytterligare. Förutom i livsmedelsbutiker säljs fantastiska, färgglada grönsaker och bär på torgen och kanske växer de även i den egna trädgården. Sommaren är en fest för den inhemska livsmedelsproduktionen.

 

 

Delikatesser och välmående

På sommaren är många på semester och semestern innebär naturligtvis njutning och att unna sig något gott. Den bästa sortens njutning är sådan som även främjar välmåendet på längre sikt. Det kan vara att knapra på färska bär och frukter eller att njuta av en gemensam måltid som har tillagats med omsorg.

Att äta rikligt och varierat med grönsaker är en viktig del av en hälsosam kost. Bär, frukter och rotfrukter innehåller gott om goda näringsämnen, såsom fiber, vitaminer och mineraler. Därför är de viktiga för kroppen. Grönsaker innehåller också lite energi i förhållande till sin vikt, vilket hjälper till med viktkontrollen.

Sommarnjutning inkluderar även traditionella glassar, grillkorvar och plättar. Klassikerna kan göras ännu mer förtrollande genom att toppas med säsongens grönsaker.

Bär och rabarber smakar ljuvligt i efterrätter

Tillsätt i glassportionen mer spännande bär. Förutom de traditionella jordgubbarna, blåbären och hallonen, kan du testa krusbär. Glass smakar också fantastiskt med sommarens pajer. En varm blåbärs- eller rabarberpaj direkt från ugnen ropar efter en skopa vaniljglass vid sidan.

Rotfruktspaket på grillen

Till grillkorven kan du även grilla småhackade rotfrukter i ett foliepaket. De flesta inhemska rotfrukter finns tillgängliga nästan året runt eftersom de tål lagring ganska bra. Färska rotfrukter kommer till butikerna på sommaren. Till exempel finns inhemsk ny-skördad morot från juni till september och rädisa från maj till september. Båda säljs i knippe där även blasten kan användas i matlagning, till exempel i en pesto.

Välj de rotfrukter du vill ha i paketet. Krydda de hackade rotfrukterna med en nypa salt och peppar, vänd dem i olja och packa dem i ett foliepaket för tillagning. Tillaga i cirka en halvtimme, vänd på paketet halvvägs genom tillagningen.

 

Nässlor för mera färg i plättpannan

Muurikkaplättar eller vanliga pannkakor fungerar utmärkt även i en salt version och får variation med nässlor. Nässlor är ofta den första växten som många som börjar samla vilda örter bekantar sig med, eftersom den är bekant för nästan alla. Nässlor används på samma sätt som spenat. De kan samlas från tidig vår till sommar, men bladen är som bäst när de är små.

De unga bladen av nässlor kan användas utan att förvällas, men de måste sköljas noggrant. Nässlor kan också torkas, vilket gör att man kan njuta av dem året runt.

Njut av sommaren och de inhemska säsongsråvaror som finns tillgängliga. Var modig, variera och testa dig fram!