Kaupallinen yhteistyö: Reformi 

Veriappelsiinisesonki on juuri nyt kuumimmillaan. Kannattaa siis kiertää hetimiten lähikaupan heviosaston kautta ja poimia kärryihin kilo tai kaksi mehukkaita hedelmiä. Kotona voitkin sitten panna padat porisemaan, pudottaa kattilaan pari luomukasvisliemikuutiota, valmistella veriappelsiinirisoton ja kerätä pisteet plakkariin. Veriappelsiinirisotto on rehellistä ruokarakkautta ensimmäisestä haarukallisesta lähtien!

 

Lempiliemikuutioiden tarina alkoi Suomen ensimmäisen kasvisravintolan tiskin takaa

Luomutrendi saapui Suomeen 1950-luvulla. Helmikuisena pakkaspäivänä vuonna 1956 avattiin Helsingin Kalevankadulle valtakunnan ensimmäinen pelkkää kasvisruokaa tarjoava ravintola, Kasvisbaari Vegeta. Oppia oli haettu länsinaapurista ja esikuvina toimivat Tukholman kasvisbaarit ja terveyskaupat. Pian pienen ravintolan viereen nousi Suomen ensimmäinen luontaistuotemyymälä Reformi-keskus. Sydämellä valitut tuotteet oli pakattu ruskeisiin paperipusseihin, ja etiketit oli kirjoitettu käsin. Helsinkiläiskotien keittiönkaapit alkoivat täyttyä soijajauhoista, leseistä, siemenistä, ruusunmarjoista ja kuivatuista vadelmanlehdistä. 

Reformi oli aikaansa edellä. Kalevankadun kasvisbaari tarjoili jo 65 vuotta sitten toinen toistaan maittavampia herkkuja trenditietoisille kaupunkilaisille. Omistajat ovat vuosikymmenien mittaan vaihtuneet, mutta tavoitteet ja arvot ovat säilyneet ennallaan. Reformin tuotteet ovat edelleen puhtaita, luonnonmukaisia ja ravintorikkaita. Kaiken kukkuraksi ne maistuvat hillittömän herkullisilta niin keskellä ruuhkavuosiarkea kuin arvokkaissa juhlapöydissäkin.

Maukas kasvisliemi keitetään aidoista ja puhtaista luomuraaka-aineista 

Kasvisliemen keittäminen on kaukana rakettitieteestä, sillä kasvisten pilkkominen ja liemen maustaminen onnistuu keneltä tahansa. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse tehdä alusta asti itse. Arjen kiireessä apuun rientävät Reformin kasvisliemivalmisteet, joiden avulla ruoka valmistuu nopeasti korkealuokkaisista raaka-aineista, herkullisesta mausta ja ravintorikkaasta lopputuloksesta tinkimättä. 

Kaupan päälle lahjoitetaan lupaus kestävämmästä tulevaisuudesta. Reformin liemikuutiot ja -jauheet ovat luomutuotteita, ja ne on valmistettu luontoa kunnioittavia ja kasvuympäristöä tukevia menetelmiä käyttäen. Liemikuutiot ja -jauheet eivät sisällä ainoatakaan keinotekoista arominvahvennetta, makeuttajaa tai väriainetta. Myös geenimuunnellut ainesosat ovat pysyvästi pannassa. Valmiita kasvisliemikuutioita käyttämällä saat maukasta ja luonnonmukaisempaa ruokaa helposti ja nopeasti.

Vegaaninen ja gluteeniton Reformi Luomu Kasvisliemikuutio sopii niin keittoihin, kastikkeisiin, risottoihin, pataruokiin kuin pastan ja riisin keitinveden maustamiseenkin. Kuutioilla saat vaihtelua myös marinadeihin ja mausteseoksiin. Yhdestä pakkauksesta riittää makua neljään litraan herkullista kasvislientä. Vaihtoehtoisesti voit käyttää kätevää Reformi Luomu Kasvisliemijauhetta, joka liukenee nesteeseen varsin vikkelästi ja maustaa näppärästi suuremmankin satsin sapuskaa. Puoleen litraan lientä tarvitaan neljä teelusikallista kasvisliemijauhetta eli yhdestä purkillisesta piisaa lientä peräti viiden litran kattilallisen verran!

Puoliverinen vai täysverinen? Sesongin sitruksissa on mistä valita!

Puoliveriappelsiineissa yhdistyvät perinteisen appelsiinin ja täysveriappelsiinin makujen parhaat puolet. Hedelmät ovat sisältä punertavia tai kaksivärisiä, mutta kuoren väritys on usein identtinen appelsiinin kanssa. Puoliveriappelsiinien tunnetuin Suomessa myytävä lajike on Washington Sanguine, jota tuodaan keväisin mm. Espanjasta ja Marokosta. 

Veriappelsiinit taas ovat ovat lajikkeena peräisin Sisiliasta, mutta näinä päivinä niitä kasvatetaan muuallakin Välimeren maissa. Lyhyt sesonki kestää vain muutaman kuukauden. Eniten Suomeen tuodaan makeita Taroccoa ja Moroa, joiden hedelmäliha vaihtelee väriltään syvän oranssista voimakkaan tummanpunaiseen. Vaikka hedelmä ei kokonaan olisikaan punertava, voimakas antosyaanipitoinen pigmentti värjää veriappelsiinimehun syvän punaiseksi. Värityksen tummuus riippuu sekä lajikkeesta että kasvuolosuhteista: suuret lämpötilaerot vuorokauden sisällä edistävät hedelmän punastumista. Verrattuna tavalliseen appelsiiniin punastelevat veriappelsiinit ovat vitamiinipitoisempia ja niissä on myös enemmän antioksidantteja. Moni syö veriappelsiinit jääkaappikylminä ja raikkaina, toiset vannovat huoneenlämpöisten hedelmien nimeen. Kumpaa koulukuntaa sinä kannatat?

Molemmat sitrukset soveltuvat suolaiseen ruoanlaittoon paremmin kuin hyvin. Kokkaa veriappelsiinipastaa, kuorruta uunikala veriappelsiiniviipaleilla ja sekoita mehusta makea vinegretti. Tai seuraa Satokausi-keittiön esimerkkiä ja pyöräytä pöytään veriappelsiinirisotto mozzarellasattumien kera!

Veriappelsiinirisotto

Neljälle

 

Kuumenna vesi ja murustele kasvisliemikuutiot joukkoon. Kuumenna kiehuvaksi ja pidä lämpimänä.

Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna öljy ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää risottoriisi ja kurkuma, kuullota hetki, jotta riisit muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan. Anna liemen aina imeytyä riiseihin ennen seuraavan kauhallisen lisäämistä. Jatka näin, kunnes riisit ovat napakan kypsiä ja kasvisliemi alkaa olla lopussa.

Raasta yhden veriappelsiinin kuori ja purista kahdesta mehut. Leikkaa kahdesta veriappelsiinista kalvottomia lohkoja. Purista myös sitruunasta mehu.

Sekoita veriappelsiinin kuori ja mehu sekä sitruunan mehu risoton joukkoon. Lisää voi ja parmesaani. Mausta Pansuolalla, mustapippurilla ja parilla lusikallisella tuoretta hienonnettua minttua.

Revi mozzarella risoton päälle. Lisää veriappelsiinilohkot ja viimeistele mintun lehdillä. Tarjoile heti.

Mango-kanapasta

Neljälle

 

  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl tuoretta kurkumaa hienona raasteena
  • 350 g broilerin fileetä paloiteltuna
  • 1 kypsä mango
  • 2 rkl öljyä
  • 2 ½ dl vettä
  • 2 tl Reformi Luomu Kanaliemijauhetta
  • 2 dl ruokakermaa
  • mustapippuria (ja Pansuolaa)
  • chilihiutaleita
  • tuoretta lehtipersiljaa
  • 350 g pastaa

 

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta kurkuma. Paloittele broileri. Kuori mango, poista keskeltä kivi ja leikkaa kuutioiksi. 

Laita pastavesi kiehumaan, mausta se suolalla. Keitä pasta al denteksi ja valuta, säästä desin verran keitinvettä.

Kuumenna öljy kasarissa. Kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja kurkuma, kuullota vielä hetki. Lisää broilerit ja paista lähes kypsiksi. 

Lisää vesi ja kanaliemijauhe pannulle ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä kasaan noin 10 minuuttia. Lisää sitten mangokuutiot ja ruokakerma, kiehauta. Mausta mustapippurilla ja lisää tarvittaessa myös hieman suolaa.

Sekoita pasta kastikkeen joukkoon ja anna kuumentua. Lisää tarvittaessa hieman pastan keitinvettä, jotta saat pastaan hyvän koostumuksen. Jaa pasta lautasille ja viimeistele chilihiutaleilla ja tuoreella lehtipersiljalla.

Parsa-vuohenjuustoquiche

Pohja:

  • 100 g voita 
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • ½ dl täysjyvävehnäjauhoja
  • ½ tl suolaa
  • 2-3 rkl kylmää vettä

Täyte:

  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 250 g vihreää parsaa
  • 1 + 1 rkl öljyä
  • Pansuolaa
  • 200 g ranskankermaa
  • 1 dl ruokakermaa
  • 2 tl Reformi Luomu Kasvisliemijauhetta
  • 2 kananmunaa
  • ½ dl tuoretta tilliä hienonnettuna
  • mustapippuria
  • 200 g vuohenjuustoa
  • pinjansiemeniä

 

Pohja:

Kuutioi voi ja laita kuutiot kulhoon. Nypi joukkoon jauhot ja suola. Lisää sen verran vettä, että saat aikaan hyvin levittyvän taikinan. Painele taikina käsin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200 asteessa uunin alatasolla 15 minuuttia.

Täyte:

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Leikkaa parsoista puiseva tyvi pois ja kuori parsat tarvittaessa. Jos parsat ovat kovin kapoisia ja ohutkuorisia, ei tarvitse kuoria.

Kuumenna 1 rkl öljy paistinpannulla ja kuullota sipulia, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi. Lisää valkosipuli ja kuullota vielä pari minuuttia. Siirrä kulhoon jäähtymään. Lorauta lisää öljyä pannulle ja paista parsoja pari minuuttia. Mausta ne suolalla.

Sekoita jäähtyneen sipuliseoksen joukkoon ranskankerma, ruokakerma, kasvisliemijauhe, kananmunat ja hienonnettu tilli. Mausta mustapippurilla.

Leikkaa vuohenjuusto noin sentin siivuiksi. Levitä puolet siivuista piirakan pohjalle ja kaada ranskankermaseos päälle. Asettele parsat piirakkaan ja loput vuohenjuustosta piirakan pinnalle. Ripottele pinnalle hieman pinjansiemeniä.

Paista piirakkaa 200 asteessa vielä noin 40 minuuttia. Anna vetäytyä 15 minuuttia ennen tarjoilua.

 

Tutustu Reformin monipuoliseen tuotevalikoimaan täältä. Seuraa Reformia myös Instagramissa @reformi.fi.

Ota myös Satokausikalenteri seurantaan Facebookissa ja Instagramissa, niin saat tietoa sesongin kasviksista ja bongaat herkullisia reseptejä!