Vinkit arkeen

Onko tässä helpoin tapa syödä satokauden mukaisesti? – Testissä Ruokaboksi

Kaupallinen yhteistyö: Ruokaboksi

Joko olet kuullut Ruokaboksista, uudesta ruokakassipalvelusta? Pääkaupunkiseudulle, Tampereelle ja Turkuun sekä näiden lähialuelle toimittava palvelu suunnittelee viikon reseptit puolestasi, kerää tarvittavat raaka-aineet ja toimittaa nämä reseptivihkoineen kätevästi kotiovelle aina maanantaisin. Ruokaboksin voi valita kahdelle tai neljälle hengelle sopivaksi.

Nyt Ruokaboksi lanseerasi myös erittäin ajankohtaisen Vegeruokaboksi-konseptin, jossa mukana on satokauden mukaisia raaka-aineita maukkaisiin kasvisruokiin. Pääsimme testaamaan Vegeruokaboksin käytännössä, postauksesta löydät meidän kokemuksemme.

Ruokaboksi

Ruokaboksi

Miksi Ruokaboksi?

Ruokaboksi-palvelu sopii erityisen hyvin heille, jotka kaipaavat arjen ruoanlaittoon herkullisuutta, nopeutta ja uusia ideoita. Ruokaboksin reseptit suunnitellaan aina viikoksi kerralla, joten perheen ruokailut pysyvät monipuolisina ja vaihtuvina.

Aikaa ja energiaa säästyy, kun ruokakauppareissut voi jättää vähemmälle, säästyneen ajan voi käyttää perheen yhdessäoloon, harrastuksiin tai ihan vain rentoutumiseen. Ruokahävikkiä ei synny impulsiivisista ostosreissuista, kun ateriat ovat valmiiksi suunniteltu. Moni myös kokee hankalaksi keksiä aina uusia ideoita ruoanlaittoon, palvelun avulla tästä ei tarvitse huolia.

Ruokaboksi toimitetaan aina maanantaisin 16:30-21 aikavälillä ja toimitusaika tarkennetaan tunnin tarkkuudella aina edeltävänä perjantaina.  Jos ei ole kotona Ruokaboksin saapuessa, kuljettaja jättää boksin ovelle. Kylmäketju katkeaa vasta ovella, joten raaka-aineet kestävät pienen odottelun. Boksista löytyy reseptivihko viikon päivällisiin sekä kaikki tarvittavat raaka-aineet. Jokainen resepti valmistuu noin 30 minuutissa.

Lue lisää Ruokaboksi-palvelusta TÄÄLTÄ.

***

Ruokaboksi tarjoaa nyt Satokausikalenterin lukijoille kokeiluedun! Koodilla SATOKAUSI25 saat ensimmäisestä tilauksesta -25 % alennuksen. Tilata voit TÄÄLLÄ. Alennus on voimassa marraskuun 2018 loppuun saakka.

Ruokaboksi

Ruokaboksi

Vegeruokaboksi

Pääsimme testaamaan Vegeruokaboksi-konseptin. Vegeruokaboksi on suunnattu kahdelle tai neljälle hengelle ja boksissa on raaka-aineet kolmeen ateriaan. Boksin hinta (54/74€) sisältää toimituksen kotiovelle. Samalla kuljettaja vie edellisviikon tyhjän boksin kierrätykseen.

Kokeiluviikolla reseptivihkosta löytyi satokauden kasviksista muun muassa porkkanoita, kotimaisia omenoita, sipulia ja valkosipulia sekä sieniä. Näistä valmistui porkkana-inkiväärisosekeitto, Mifu-enchilladat sekä täytetyt herkkusienet.

Katso maukkaan keiton ohje postauksen lopusta!

Ruokaboksi

Ruokaboksi

Kokemuksia Vegeruokaboksista

Ensifiilis: Vegeruokaboksi yllätti positiivisesti runsaudellaan! Raaka-aineita oli mitoitettu reilusti, että halukkaat saivat santsata. Kaikki raaka-aineet olivat erittäin tuoreita: omenat rouskuvia, herkemmät salaatit rapeita. Boksin avaaminen oli jopa hieman jännittävää ja aiheutti kaikissa koemaistajilla iloista innostuneisuutta.

Jokainen kuvallinen resepti oli nokkela, erittäin helppolukuinen ja valmistui luvatussa noin puolessa tunnissa. Resepteihin kuului myös helppoja työvaiheita, kuten tortillojen ja sienten täyttämistä, porkkanoiden kuorimista ja salaattiainesten pilkkomista, joten tekovaiheeseen voi ottaa mukaan myös perheen nuoremmat.

Ruoat valmistuivat keittiön tavallisimpia työkaluja ja kuivakaapin aineksia käyttäen. Innokas kotikokki osaa varmasti myös soveltaa resepteihin mukaan oman kädenjäljen vaikkapa ikkunalaudan yrteistä, muunneltavuudestakin plussaa.

Ruokaboksi

Ruokaboksi

Porkkana-inkiväärisosekeitto

Neljälle, valmistus 35 min

  • noin 600 g porkkanaa
  • noin 100 g perunaa
  • 1 keltasipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 5 cm pala tuoretta inkivääriä
  • noin 1 l vettä
  • suolaa & mustapippuria
  • 1 prk raejuustoa

Omenat:

  • 4 punaista omenaa
  • 2 tl oliiviöljyä (tai rypsiöljyä)
  • 1 tl valkoviinietikkaa
  • suolaa ja mustapippuria
  1. Kuori ja paloittele porkkanat sekä peruna. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
  2. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää kattilaan kasvikset. Paista muutama minuutti niin, että sipuli pehmenee ja kasvikset saavat vähän väriä.
  3. Raasta joukkoon kuorittu inkivääri ja lisää vesi sekä ripaukset suolaa ja mustapippuria. Keitä noin 20 min tai kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
  4. Keiton valmistuessa pese ja lohko omenat. Mausta omenalohkot öljyllä, etikalla sekä ripauksella suolaa ja mustapippuria.
  5. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria.
  6. Lusikoi keiton pinnalle raejuusto. Tarjoa keitto omenalohkojen kera.

Ruokaboksi

Testiryhmän palaute Vegeruokaboksista

”Boksi tuli perille hymyn kera sovittuna aikana. Ihan kuin minijoulu.”

”Kuski vie edellisviikon kuljetusboksin tarvittaessa mukana, mutta jämäkälle  ja uudelleen suljettavalle pahviboksille löytyisi kyllä käyttöä säilytyslaatikkona.”

”Ihanan paljon luomua!”

”Keitto on mukavan mausteinen! Inkivääri maistuu kunnolla ja vaikka valkosipulin suuri määrä epäilytti, niin sitä oli juuri sopivasti.”

”Täytetyt herkkusienet olivat hyvin ruokaisia, lihaa ei jäänyt kaipaamaan.”

”Viisivuotias tykkäsi enchilladoista myös siksi, että pääsi täyttämään ne itse.”

Ruokaboksi

Ruokaboksi

Kokeile Ruokaboksia ja hyödynnä Satokausikalenterin lukijaetu:

Koodilla SATOKAUSI25 saat -25 % ensimmäisestä tilauksesta, kun tilaat marraskuun loppuun saakka. Tilauksen voit tehdä TÄÄLLÄ.

***

Seuraa Ruokaboksia Facebookissa ja Instagramissa @ruokaboksi. Kanaville päivittyvät muun muassa aina seuraavat viikon ruokalistat, joista saat napattua helposti inspiraatiota satokauden mukaiseen ruoanlaittoon.

Ruokaboksi

Lisää kasviksia kiireiseen arkeen

Kaupallinen yhteistyö: Apetit

Lisää kasviksia arkeen -juttusarjamme pureutuu eri elämäntilanteissa elävien kasvishaasteisiin ja tarjoamme yhdessä Apetitin kanssa ratkaisuja arjen pulmiin. Lue myös edelliset jutut: Lisää kasviksia pienen kotitalouden arkeen ja Näin saat lapset syömään kasviksia.

Suomalaisten ravitsemuksen keskeisin puute on, että syömme liian vähän kasviksia (Finravinto 2012). Vain harva meistä syö suositellun puolen kilon päiväannoksen vihanneksia ja hedelmiä. Hedelmien ja marjojen osalta kehitys näyttää lupaavalta, mutta meidän tulisi skarpata myös vihannesten, juuresten ja salaattien syömisessä.

Kiireisen kasvishaaste

Ruuhkavuosia viettävistä yli 30-vuotiaista naisista ainoastaan 17 prosenttia syö kasviksia useita kertoja päivässä. Hedelmien ja marjojen osalta tilanne on hieman parempi ja niistä nauttii 21 prosenttia. Miesten kohdalla tilastot ovat vielä surullisempaa luettavaa. Ainoastaan 8 prosenttia yli 30-vuotiaista miehistä syö kasviksia useita kertoja päivässä. Hedelmät ja marjat koetaan hieman helpommiksi ja niitä tuoreena nauttii 10 prosenttia yli 30-vuotiaista miehistä.

Tuoreita kasvikset koetaan haastaviksi naposteluvälipaloiksi. Niistä osataan jo valmistaa maittavaa ruokaa, mutta osa kasviksista olisi hyvä syödä ilman kypsentämistä. Ravitsemussuositukset kuvaavat päivittäistä kasvisten kulutusta aika yksiselitteisesti. Juureksia, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä sekä sieniä tulisi nauttia vähintään 500 g päivässä eli noin 5–6 annosta. Tästä määrästä marjoja ja hedelmiä tulisi olla noin puolet ja loput juureksia ja vihanneksia. Osa olisi hyvä nauttia kypsentämättöminä ja osa käyttää ruokien raaka-aineina.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vuorokaudessa pitäisi vähintään syödä 125 grammaa tuoreita kasviksia. Kiireisessä arjessa ja työelämän tuiskeessa tämän toteuttaminen ei kuitenkaan ole itsestään selvyys. Esimerkiksi monet juurekset myydään multaisina tai yli kilon pakkauksissa. Sellaisten kasvisten raahaaminen bussissa tai työpaikan taukohuoneessa ei ole kovin mielekästä.

Omaksu uutta

Suomessa kasvisten rooli ruoanvalmistuksessa on ollut perinteisesti melko suppea. Suurin osa on haudutettu tai keitetty mössöksi, vaikka esimerkiksi kaalikasvit ja juurekset ovat erinomaista naposteltavaa sellaisenaan.

Meidän ei kannata olla menneisyytemme vankeja, vaan voimme rohkeasti ottaa uuden lähestymistavan kasviksiin.

Ruokakaupasta löytyy jo nyt valmiita ratkaisuja! Apetit Tuorekset -tuoteperheen pienin pakkauskoko on 130 grammaa, joten voit luottaa siihen että tuotteen valitsemalla täytät joka päivä ravitsemussuositusten mukaisen kiintiön tuoreiden vihannesten, juuresten ja kaalien syömisestä. Tekosyitä ei enää ole.

Apetit Tuorekset -tuoteperheeseen kuuluu valmiiksi pestyt, pilkotut ja käteviin rasioihin pakatut kasvikset aina erilaisista kasvissekoituksista hedelmiin. Avaa rasia ja saat tuoreet vihannekset käyttöösi samantien. Tuoreksista voi nauttia ihan sellaisenaan esimerkiksi salaattipohjana tai kypsentää kasvikset mieluisalla tavalla.

Vinkki! Katso kolme helppoa kasvisreseptiä aamusta iltaan sekä maukkaan lihapullowokin ohje.

Pikaresepti pelastaa

Kokeile helppoa ja nopeaa kasvispastaa Apetit Tuorekset Sadonkorjuu-vihanneksista. Tähän pastaan ei tarvitse käyttää arvokasta aikaa, vaan ruoka valmistuu lähes itsekseen. Tiskiäkään ei tule kuin yhden kattilan verran, joten säästät aikaa myös keittiön siivoamisessa ruoanlaiton jälkeen.

Pasta on mainiota myös seuraavana päivänä, joten tee rohkeasti vaikka tuplasatsi, niin saat ravitsevaa, kotitekoista ruokaa myös vaikkapa seuraavan päivän lounaalle.

Yhden astian sadonkorjuupasta

Kahdelle

Sekoita kaikki raaka-aineet kannellisessa kattilassa tai padassa. Nosta liedelle ja anna muhia noin 15 minuutin verran kannen alla, kunnes pasta on kypsää ja neste imeytynyt. Tarjoile juustoraasteen kanssa, voit myös murustella sekaan fetajuustoa.

Vinkki! Saat helposti vaihtelua reseptiin vaihtamalla Sadonkorjuukasvikset muihin Apetit Tuorekset -tuotteisiin. Kokeile esimerkiksi Kesäkasviksia tai Sienestäjän pannuvihanneksia.

Katso myös muut helpot ja nopeat reseptit:

Pikainen lihapullawok

Kasvis-kvinoapaistos

Kolmen raaka-aineen Thai wok

***

Seuraa Apetitia Facebookissa ja Instagramissa @apetitruoka, niin saat rutkasti tietoa kasviksista ja niiden hyödyistä sekä inspiraatiota suoraan feediin. Katso lisää kasvispohjaisia reseptejä Apetit-reseptipankista.

Valitse ostoskoriin juuri nyt – Vinkit viikon ruokaostoksiin

Kaupallinen yhteistyö: Kauppahalli24

Moni meistä painii viikosta toiseen samojen haasteiden kanssa: mitä ruokaa valmistaisi ja kuinka ruokaan saisi lisää kasviksia helposti ja herkullisesti. Siksi tällä kertaa annammekin suosituksemme mitä ostoskoriin kannattaa poimia juuri nyt ja kuinka rakentaa koko viikolle kasvispainotteinen ruokalista, josta koko perhe taatusti tykkää.

Ruokaostokset kätevästi netistä

Oletko kokeillut tilata ruokaostokset netistä? Kyseessä on helppo ja kätevä tapa, jolla säästää huimasti aikaa ja vaivaa. Ei ruokakauppaan menoa, parkkipaikan etsimistä, kärryn kanssa ruuhkassa kaupassa kulkemista, lasten vahtimista, jonottamista kassalle, ostosten pakkaamista tai kantamista kotiin.

Erityisen hyödyllistä netissä ruokaostosten tekeminen on silloin, kun lähimpään kauppaan on matkaa, ei ole autoa painavien ostosten kuljettamiseen tai arjesta ei tahdo löytyä aikaa ruokakauppareissulle. Tai ihan vain silloin, jos ei lähtökohtaisesti tykkää ruokakauppaan menemisestä tai kokee asian vaivaalloisena.

Kokeile Kauppahalli 24 -palvelua

Kauppahalli24 on verkossa toimiva ruokakauppa, josta löydät kaikki yleisimmät ruokaan, kotiin ja hygieniaan liittyvät tuotteet. Toisin sanoen: ihan tavallinen ruokakauppa, mutta ostokset voi tehdä vaikka puhelimella sohvalla istuen. Kauppahalli24 toimittaa Uudellamaalla aina Kirkkonummelle ja Hyvinkäälle asti.

Kauppahalli24:sta löydät myös meidän suosittelemamme satokauden kasvikset, joten voit olla varma, että Parasta nyt -kategoriasta ostamalla ostat taatusti sesongin mukaisia kasviksia. Tämän jutun kirjoitushetkellä esiin on nostettu esimerkiksi ruusukaali, punajuuri, myskikurpitsa, kukkakaali, värimix-porkkanat ja kotimainen omenasanko.

Kokeile Kauppahalli24-palvelua!

Alekoodilla SATOKAUSIKALENTERI saat 10€ alennusta vähintään 50€ ostoksista tilaamalla 15.10. mennessä. Tilaa TÄÄLTÄ.

Parhaat puolet

Tässä meidän suosikkisyyt Kauppahalli24:sta tilatessa:

  • Aikaa säästyy: toimituksen voi valita jopa tunnin tarkkuudella itselleen sopivaksi.
  • Rahaa säästyy: suunnitelmallisuus ruokaostoksissa. Voi tilata koko viikon ostokset kerralla, jolloin välttyy impulssiostoksilta pitkin viikkoa.
  • Voimaa säästyy: ostokset kuljetetaan kotiovelle! Ostoskoriin voi siis valita hyvin mielin kaikkein painavimpia tuotteita suurista kurpitsoista ja meloneista pullovesiin ja suurikokoisiin talouspaperipaketteihin.
  • Kaukana asuvat ja hissittömissä taloissa asuvat hyötyvät eniten kuljetusominaisuuksista.
  • Pienten lähikauppojen läheisyydessä asuvat kaupunkilaiset pääsevät laajaan valikoimaan käsiksi ilman autoa.
  • Kaikki kasvikset ja muut tuotteet näkee kätevästi yhdellä silmäyksellä, joten valinta on helppo! Hakutoiminto nopeuttaa valitsemista.
  • Ostoskassin voi kopioida, jolloin perustuotteiden tilauksessa kestää parhaimmillaan vain pari minuuttia!
  • Kaikki yleisimmät maksutavat ja -kortit käyvät.

Näin täytät ostoskorisi kasvispitoisempaan arkeen

Tässä meidän suosituksemme, joita noudattamalla kasvisten lisääminen ruokavaliossa on helppoa ja inspiroivaa.

  1. Aloita ruokaostokset hedelmistä ja vihanneksista, niitä voi huoletta syödä niin paljon kuin suinkin jaksaa!
  2. Täytä ostoskori lautasmallin tavoin: puolet kasviksia, neljäsosa proteiinipitoisia tuotteita ja neljäsosa viljoja. Näin raaka-aineiden suhde pysyy kasvispainoitteisena heti kaupasta lähtien.
  3. Suunnittele viikon päivälliset ja poimi jokaiselle päivälle yksi kasvis ruoanlaittoon osaksi reseptiikkaa. Näin saat kasvikset osaksi pääruokaa pois lisäkesalaattien roolista. Kokeile esimerkiksi korvata osa perunasta muilla juureksilla tai lisätä kasviksia kastikkeiden joukkoon.
  4. Ajattele kasviksia joka aterialle, myös aamupalalle ja välipaloille. Huolehdi, että hedelmiä löytyy aina ostoskorista.
  5. Yritä kokeilla joka viikko jotakin tuntemattomampaa kasvista. Kasvikset maksavat vain pari euroa, joten investointi ei ole suuri, vaikket tykkäisikään mausta.
  6. Ideoikaa koko perheen voimin viikon ruokia jo etukäteen. Näin lapsetkin kokevat osallistuneensa mukaan, jolloin kynnys kokeilla uusia makuja madaltuu.
  7. Pidä kuivakaappi aina ajan tasalla, jolloin voit kokata helppoja perusruokia lisäämällä mukaan vain tuoreita kasviksia. Esimerkiksi pastat, risotot ja erilaiset laatikot valmistuvat tällä tavoin helposti.

Satokausikalenterin ostoskori

Meidän Kauppahalli24-ostoskoristamme löytyy juuri nyt runsaasti juureksia: punajuurta, mustajuurta, maa-artisokkaa, ihania värillisiä porkkanoita. Myös kurpitsa, ruusukaali, kukkakaali, lehtikaali ja sipuli ovat parhaimmillaan. Hedelmistä kannattaa juuri nyt poimia etenkin omenoita, päärynöitä ja luumuja.

Näistä ostoksista valmistuu:

  • kermainen maa-artisokka-mustajuurikeitto parmesaanilla
  • kurpitsa-chorizopyttipannu paistetulla sipulilla
  • lämmin kukkakaali-lehtikaalisalaatti tofulla
  • uunilohi porkkanoilla ja ruusukaalilla
  • raikas omena-päärynäsalaatti halloumilla
  • rahkainen omena-luumupiirakka
  • punajuuri-vuohenjuustopasta

Jaamme helpot reseptit tulevina päivinä täällä blogissamme!

Kannattaa jo nyt tehdä oma tilaus Kauppahalli24:sta, jotta pääset hyödyntämään edun. Syötä koodi SATOKAUSIKALENTERI palvelun alekoodikenttään, niin saat 10 euroa alennusta vähintään 50 euron ostoksistasi.

***

Seuraa Kauppahalli24:sta Facebookissa ja Instagramissa, niin saat suoraan puhelimeesa arjen helpottavia vinkkejä ja resepti-ideoita. Tilaa myös Kauppahalli24-uutiskirje, jossa on runsaasti asiaa ruoan ystäville.