Kaupallinen yhteistyö: Vöner

 

Marraskuussa  pikkujoulukausi on kuumimmillaan. Perinteiset pippalot jätetään tänä vuonna väliin, mutta onneksi pikkujoulupurtavan makuun pääsee kotikeittiössäkin. Nyt jos koskaan on hauska testailla reseptejä ja pohtia samalla kokattaisiinko joulupöydän perinneherkkujen rinnalle jotain uutta. Kun kokeilevan keittiön tuotokset on arvioitu koko perheen voimin, äänestetään parhaat palat ja pyöräytetään ne juhlapöytään joulunpyhien iloksi.

Joulunajan värikkäin ateria kokataan juuri nyt sesongissa olevista punakaalista, granaattiomenasta, mustakaalista, punajuuresta ja purjosta. Juhlapöydän kruunaa Vöner Jouluvarras, joka viimeistellään karpaloilla ja appelsiinilla. Kurkkaa upeat reseptit jutun lopusta ja virittäydy joulun tunnelmaan jo tänään!

 

Yksi pitää perinteistä, toinen tahtoo kalkkunaa ja kolmas kokkaa jouluvartaan

Joulu on juhlista ihanin. Koti täyttyy tuoksuista, kynttilät tuikkivat valoa ja kiireinen arki hidastuu hetkeksi. Kerrankin on ruhtinaallisesti aikaa istua patojen ja laatikoiden ääressä, syödä hyvin ja korkata kolmas konvehtirasia. Runsas ja perinteinen juhlapöytä on monelle joulun kohokohta.

 

Ruuasta stressaaminen on turhaa, sillä paljon tärkeämpää on tunnelmoida ja ottaa rennosti. Hyvän joulupöydän antimet ovat koko perheen mieleen, joten kiperien kompromissien sijaan joulua juhlitaan leppoisasti teemalla jokaiselle jotakin. Kun jokainen juhlija saa lusikoida lautaselleen lempimakujaan, saavat kaikki jouluvieraat uusia makukokemuksia melkein huomaamattaan. 

 

Possu, porkkanalaatikko, rosolli ja joulukalat ovat lunastaneet paikkansa suomalaisten sydämissä, mutta aivan yhtä hyvin joulupöytään voi kokkailla kekseliään kasvismenun. Rouskuvaa punakaalisalaattia, mehevällä mustakaalilla höystettyä lanttulooraa tai pirteää punajuuri-purjopaistosta –  juhlavaa väriloistoa ja kaikille tuttuja makuja uudella tavalla yhdistettynä. Saatetaanpa kinkun viereen kantaa myös uunissa vaivattomasti valmistuva Vöner Jouluvarras, perinteiseen sinappihuntuun puettuna tai kiiltävään karpalo-appelsiiniglaseeraukseen koristautuneena.

 

Vöner Jouluvarras on värikkään joulupöydän kunkku

Vehnäproteiinista valmistettu, sinapilla ja savusuolalla maustettu Vöner-jouluvarras on verraton vaihtoehto joulukinkulle. Kilon painavasta kasviperäisestä herkusta riittää syötävää joulunpyhiksi koko perheelle. Perinteiseen joulukinkkuun verrattuna Vöner Jouluvartaassa on enemmän proteiinia ja vähemmän rasvaa. Vönerillä kruunattu, värikäs ja kasvispainotteinen joulupöytä täyttää siis varmasti nälkäisimmätkin vatsat.

Jouluvarras on valmis kypsennettäväksi sellaisenaan. Mehevimmän jouluherkun kuitenkin saat, jos voitelet vartaan  margariinilla ja kääräiset sen leivinpaperiin ja vielä folioon paistamista varten. Valmista tulee reilussa tunnissa. Kypsennetyn vartaan voit halutessasi kuorruttaa sinapilla tai makuhermoja kutkuttelevalla  karpalo-appelsiiniglaseerauksella.

Poimi Vöner Jouluvarras ostoskärryihisi lähimmän K-ruokakaupan kylmähyllystä tai Prisma-tavaratalojen sesonkivalikoimasta. Tarkista  kotipaikkakuntasi vöneröidyt paikat

 

Joulun värikkäin menu

Punakaalisalaatti

½ punakaali (n. 500 g)

1 pieni punasipuli

½ granaattiomena

4 taatelia

3 rkl tuoretta minttua hienonnettuna

2 rkl oliiviöljyä

½ sitruunan mehu

1 rkl balsamiviinietikkaa

suolaa

 

Leikkaa punakaalin kova kanta pois ja leikkaa kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Hiero kaalin pintaan ripaus suolaa. Kuori punasipuli ja leikkaa se ohuiksi siivuiksi. Irrota granaattiomenasta siemenet. Poista taateleista kivet ja leikkaa taatelit pieniksi paloiksi. Hienonna minttu. Sekoita kaikki salaatin ainekset keskenään, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Anna salaatin maustua jääkaapissa hetki ennen tarjoilua.

Lanttu-mustakaalivuoka

1 sipuli

1 rkl öljyä

2 lanttua (n. 800 g)

150 g musta- tai lehtikaalia

suolaa ja mustapippuria

2 ½ dl kaurakermaa

¼ tl muskottipähkinää

valkoviinietikkaa tai sitruunamehua

 

Kuori sipuli, halkaise se ja leikkaa viipaleiksi. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuleita noin viiden minuutin ajan.

 

Kuori lantut ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi siivuiksi mandoliinilla tai veitsellä. Hienonna mustakaali, säästä pari lehteä myöhemmäksi. 

 

Voitele uunivuoka tilkalla öljyä ja levitä lantut, sipulit ja lehtikaalit kerroksittain. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Jätä päällimmäiseksi kerros lanttuviipaleita.

 

Mausta kaurakerma muskottipähkinällä ja kaada seos vuokaan. Peitä vuoka leivinpaperilla ja aseta päälle painoksi esim. uunin kestävä kattilan kansi. Paista vuokaa 200 asteessa 50 minuuttia. Poista paino ja leivinpaperi ja jatka paistamista vielä 15-20 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä ja lantut ovat kypsiä. 

 

Hienonna säästämäsi mustakaalit ja hiero niihin ripaus suolaa sekä tilkka etikkaa tai sitruunamehua. Levitä seos lanttu-mustakaalivuoan pinnalle juuri ennen tarjoilua.

Punajuuri-purjolaatikko

4 punajuurta (500 g)

2 purjoa

4 valkosipulinkynttä

2 + 2 rkl oliiviöljyä

2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna

suolaa ja mustapippuria

2 ½ dl (juuston makuista) kaurakermaa

1 rkl kokojyvä dijon-sinappia

1 ½ dl pankojauhoja tai korppujauhoja

 

Kuori punajuuret ja leikkaa ne tulitikkumaisiksi suikaleiksi. Voit myös halutessasi raastaa punajuuret karkeaksi raasteeksi.

 

Huuhtele purjot ja leikkaa ne ohuiksi renkaiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna 2 rkl öljyä pannulla ja kuullota purjoa ja valkosipulia miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.

 

Sekoita purjoseos punajuurisuikaleiden kanssa. Mausta hienonnetulla timjamilla, suolalla ja mustapippurilla. Siirrä seos kevyesti öljyttyyn uunivuokaan. Mausta kaurakerma dijon-sinapilla ja kaada vuokaan. Ripottele päälle pankojauhot ja valuta pinnalle 2 rkl öljyä.

 

Paista laatikkoa 200 asteessa noin 50 minuuttia. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Karpalo-appelsiiniglaseerattu Vöner Jouluvarras

1 Vöner varras (1 kg)

3 rkl kasvimargariinia

Glaseerauskastike:

1 ½ dl karpaloita

1 dl fariinisokeria

1 dl appelsiinin mehua

1 appelsiinin raastettu kuori

1 tl hienonnettua rosmariinia

 

Voitele Vöner Jouluvarras kasvimargariinilla. Kääräise varras leivinpaperin ja folion sisään.

Paista varrasta uunivuoassa 200 asteessa tunnin ajan. Käännä ympäri puolessa välissä.

Vartaan paistuessa valmista glaseerauskastike. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä noin

15 minuuttia. Anna jäähtyä hieman.

 

Ota varras pois kääreestä ja levitä glaseerauskastike sen pintaan. Laita varras takaisin

uuniin vielä 15 minuutiksi. Anna levätä hetki ennen ohuina siivuina tarjoilua.

 

VINKKI: Vöner jouluvartaalle sopii tietysti myös perinteinen sinappi-

korppujauhohuntu. Sivele paistetun vartaan pintaan noin ½ dl voimakasta sinappia ja

ripottele päälle 1 dl korppujauhoja. Paahda jouluvarrasta 200 asteisessa uunissa 15

Minuuttia.

 

 

VINKKI: Tilaa pikkujoululahjaksi tai joulupukin pakettiin supersuosittu

Satokausikalenteri, jonka avulla syöt monipuolisemmin ja säästät rahaa sekä ympäristöä!

 

Lisää inspiraatiota kotikokkailuun: FB/IG @satokausikalenteri