Inhemska päron är utmärkta frukter för olika bakverk och varma efterrätter: de är trevligt fasta, vilket innebär att de behåller sin form väl – och inte för söta, vilket lämnar munnen härligt frisk efter att ha smakat på efterrätten.

I detta recept är havrekrispet ovanpå bakverket lite tjockare än vanligt, eftersom vi tycker att det är nästan lika viktigt för smakupplevelsen som själva frukten – dessutom ger det extra textur och krispighet bredvid de mjuka frukterna. Men om du vill ha lite mindre havrekrisp, kan du halvera receptet eller göra två tredjedelar av det normala.

Om du vill ha ännu mer smak i bakverket kan du testa att lägga till lite timjan eller rosmarin bland päronen.

 

Päron-havrekompott

För 6–8 personer 

Tillagningstid: 1 h

 

Päronfyllning: 

  • 5 st inhemska päron 
  • 2 msk potatismjöl 
  • 2 msk farinsocker eller flytande honung
  • en nypa salt 
  • ½ tsk malen kardemumma
  • ½ tsk malen kanel
  • 1 tsk vaniljpasta

 

Havrekrisp:

  • 3 dl oångade havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk farinsocker
  • 100 g kallt smör
  • en nypa salt
  • ¼ tsk malen kardemumma
  •  ½ tsk malen kanel

 

  1. Tillred päronfyllning. Skölj päronen och ta bort stjälken och kärnhuset. Dela dem i relativt stora bitar. Blanda de klyftade päronen med övriga ingredienser i en skål. Häll fyllningen i en ugnssäker form.

       2. Tillred havrekrisp. Tärna smöret och blanda det med de övriga ingredienserna i en skål. Knåda samman              ingredienserna snabbt. Häll havrekrispet över päronen i ugnsformen.

      3. Grädda i ugn på 200 grader varmluft, cirka 30–40 minuter tills ytan är gyllenbrun. Servera med            vaniljglass eller vispad grädde.