Inget slår en riktigt god tomatsås, dessutom är tomatsåsen otroligt mångsidig i sina användningsområden. Du kan äta som den är, använda den på pizzor eller i pasta och tillsätter du creme fraiche i tomatsåsen så har du en otroligt god dipp till dina chips eller dipp-grönsaker.

Världens enklaste tomatsås

(4 personer)

 

  • 1 kg inhemska tomater
  • 1 st bananschalottenlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • En rejäl knippe med inhemska örter (basilika, oregano, bladpersilja)
  • 1 krm salt och peppar
  • 1 msk socker
  • 1 msk vinäger
  • olja
  1. Skala och finfördela schalottenlöken och vitlöksklyftorna. Skölj tomaterna och skär dom i bitar. Sätt tomatklyftorna i en skål och mosa dom med händerna. På så vis får du tomatsaften och fröna av tomatköttet och såsen blir snabbare klar. 
  2. Sätt de mosade tomaterna i en kastrull och låt det koka. Tillsätt salt och peppar, socker och vinäger. Finfördela örterna och blanda med i såsen. Koka snabbt upp såsen. 
  3. Ifall du önskar ha en slät sås. Använd en stavmixer.