Sesongin mukainen syöminen ei ole vain trendi – se tuo monipuolisuutta ruokavalioon, säästää rahaa ja on ympäristöystävällinen valinta. Kun suosimme vuodenajan tuoreimpia kasviksia, saamme lautaselle parhaat maut, ravinteet ja tuoreuden. Lue, miksi Satokausikalenterin avulla syöminen kannattaa ja miten se voi parantaa sekä hyvinvointiasi että vähentää ruokahävikkiä.
1. Maku on parhaimmillaan
Sesongissa kasvikset ovat herkullisimmillaan. Kun kasvikset saavat kasvaa optimaalisissa olosuhteissa, niiden maku, mehukkuus ja väri ovat huipussaan. Ne poimitaan juuri oikeaan aikaan, eivätkä ne kärsi pitkistä varastointijaksoista tai kuljetuksista. Tämä takaa, että lautasellesi päätyvät kasvisten luonnolliset maut.
2. Edullisempi hinta
Sesonkien aikana kasvatettujen kasvisten tuotanto ja kuljetus ovat kustannustehokkaampia. Kun syöt sesonkien mukaisia kasviksia, säästät rahaa, sillä satokauden ulkopuolella niiden hinta nousee usein korkeammaksi lisääntyneiden tuotantokustannusten takia.
3. Vaihtelua ruokavalioon
Kun keskityt sesonkiruokailuun, löydät ruokavalioosi automaattisesti vaihtelua. Sen sijaan, että ostaisit aina samoja kasviksia, sesonkiruokailu tuo lautaselle uusia makuja ja mahdollisuuden kokeilla monipuolisemmin eri lajikkeita.
4. Ekologisuus
Sesongin mukainen syöminen on ympäristöystävällistä. Kasvisten viljely kuluttaa vähemmän luonnonvaroja silloin, kun olosuhteet ovat luonnostaan optimaaliset. Tämä tarkoittaa vähemmän keinovaloa, keinolämpöä ja energiankulutusta. Sesongin kasviksia suosimalla voit vähentää hiilijalanjälkeäsi.
5. Vähemmän hävikkiä
Kun syömme sesongin kasviksia, kauppojen ja viljelijöiden on helpompi sopeutua kysyntään. Tämä vähentää kasvisten varastointitarvetta ja ruokahävikkiä. Myös kotona voit vähentää hävikkiä syömällä kasviksia, jotka ovat parhaimmillaan juuri nyt.
6. Monipuolisempi tarjonta
Suosimalla sesongin kasviksia tuet viljelijöitä ja edistät monipuolisempaa tarjontaa kaupoissa. Kun kuluttajien kysyntä kasvaa, myös viljelijät voivat tarjota enemmän erilaisia lajikkeita. Tämä mahdollistaa esimerkiksi tomaattien, perunoiden ja muiden kasvisten makujen ja tekstuurien uudenlaisen kirjavuuden.
7. Tuoreus ja ravinteet
Sesonkikasvikset poimitaan usein läheltä ja nopeasti markkinoille, mikä tarkoittaa tuoreutta ja korkeampia ravintoarvoja. Tuore kasvis sisältää enemmän vitamiineja ja hivenaineita kuin pitkään matkustanut tai varastoitu tuote. Kotimaiset kasvikset ovatkin erinomainen valinta hyvään ruokavalioon.
8. Vähemmän kemikaaleja
Sesonkien aikana kasviksia voidaan viljellä vähäisemmällä lannoitteiden ja torjunta-aineiden käytöllä, sillä luontaiset kasvuolosuhteet ovat ihanteelliset. Tämä tarkoittaa, että kehosi altistuu vähemmälle kemikaalikuormitukselle, kun valitset sesongin parhaita kasveja.
9. Kasvisten syönnin lisääminen
Sesonkiruokailu tekee kasvisten syömisestä inspiroivaa ja houkuttelevampaa. Mitä monipuolisemmin ja värikkäämmin syöt kasviksia, sitä enemmän ravinteita saat ruokavaliostasi. Tämä auttaa myös kompensoimaan muita vähemmän terveellisiä valintoja aterioillasi.
10. Arvosta ruokaa enemmän
Kun tiedostat, milloin ja miten kasvikset ovat parhaimmillaan, alat arvostaa ruoan tuotantoketjua ja sitä, miten tuoreet kasvikset päätyvät lautasellesi. Tämä lisää ruokailun nautintoa ja ruokavalion monipuolisuutta.
Tutustu Satokausikalenteriin ja tee ruokailusta helpompaa, ekologisempaa ja maukkaampaa!