Lusikka soppaan – suomalaisten keittoruokien historia

Kaupallinen yhteistyö: Atria

 

Erilaiset keitot ovat tiettävästi ihmiskunnan vanhimpia ruokia. Suomessa keitot ovat olleet perinteisesti suositumpia länsirannikolla, kun taas itäisessä ruokakulttuurissa on valmistettu enemmän uuniruokia. Keitot ovat edelleen tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria ja niissä voi hyvin ottaa eri raaka-aineiden sesongit huomioon. Tässä artikkelissa sukelletaan keittoruokien historiaan ja mukana on myös keittoisa ruokalista koko viikoksi.

Tämä on osa Satokausikalenterin ja Atrian #sadonkorjuuhaaste-ruokatempausta, jonka avulla haluamme nostaa suomalaisen ruoan arvostusta ja kasvattaa kotimaisten tuotteiden menekkiä merkittävästi. Lue kuinka juuri sinä voit osallistua talkoisiin ja liity kanssamme edistämään ruokakulttuuria. 

Arkiruokien kulmakivi

Keitot ovat olleet tavallisen kansan arkiruokaa jo 1700-luvulla. Liha- ja kalakeittoja saatettiin suurustaa saatavilla olevilla jauhoilla ja suurimoilla. Juhlapäivinä keittokulhon ympärille ehkä nostettiin myös muita ruokalajeja, mutta keitto, puuro tai velli oli yleensä ruokapöydän keskipiste.

Yhteiskuntarakenteen muuttumisen ja kaupungistumisen myötä omavaraistalous alkoi vähentyä. Tarvittiin uusia ammattikuntia ja Suomen ensimmäinen työpaikkaruokala perustettiin Tampereelle vuonna 1859. Työpaikkaruokaloiden tärkein tarjottava ruokalaji vielä pitkälle 1900-luvun puolelle oli keitto eri muodoissaan. Tuoreesta naudanlihasta valmistettu lihakeitto oli hyvin yleinen ja pidetty ruokalaji.

Toinen merkittävä tapahtuma idän ja lännen ruokakulttuurien yhdistämiselle oli kouluruokailun muuttuminen maksuttomaksi vuonna 1948. Tämä tarkoitti sitä, että jokaiselle oppilaalle oli tarjottava lämmin ruoka koulupäivän aikana. Ruokalista rakentui hyvin pitkälti vellien, puurojen ja keittojen varaan. Edelleen esimerkiksi hernekeitto lukeutuu koululaisten lempiruokien top 10 -listalle. 

Valmiskeitot nousivat arjen pelastajiksi – suosio kasvaa edelleen

Jääkaappien sekä ruokakauppojen kylmätilojen yleistyminen 1960-luvulta alkaen mahdollisti valmisruokien sekä pakasteiden myymisen. Tätä ennen keittoja myytiin jo säilykkeinä sekä pussikeittoina. Valmiskeitot löivät itsensä kunnolla koko kansan sydämiin 1980-luvulla ja niiden kulutus kasvaa edelleen. Nykyään ruokakaupoista on saatavilla todella laadukkaita sekä maukkaita valmiskeittoja, joiden tekeminen ei välttämättä edes joka kotikokilta onnistuisi.

Valmiskeitot ovat näppärä arjen apu ja niitä voi tarvittaessa tuunata entistä ruokaisammaksi tai vaikkapa mausteisemmaksi aina tilanteen mukaan. Esimerkiksi kotimaisia sesongin kasviksia sisältävät Atrian Samettiset keitot tarjoavat aina maukkaan ratkaisun. 

Kokeile lisätä näitä keittojen sekaan:

  • raejuustoa
  • leipäjuustoa
  • pähkinä- ja siemenseoksia
  • leipäkuutioita
  • paistettuja pekonikuutioita
  • kananmunia
  • sesongin kasviksia

Rakkaudella valmistettu keitto sopii myös juhlaan

Mikäpä olisi parempaa ruokaa kuin huolellisesti valmistettu keitto? Jokaisella suomalaisella on taatusti makumuistoja täydellisyyttä hipovasta lihakeitosta, ihanasta siskonmakkarakeitosta tai samettisen kermaisesta sosekeitosta. Keittoja kannattaa kokkailla myös itse. Syksyn koleat kelit ja juuri nyt parhaimmillaan olevat kotimaiset raaka-aineet takaavat täydellisen keiton ainekset. 

Nappaa tästä keittoresepti jokaiselle viikonpäivälle Atrian herkullisesta reseptipankista ja tuunaa rohkeasti!

 

Maanantai – Juustoinen nakkikeitto

https://www.atria.fi/kokkaamo/reseptit/paaruoka/juustoinen-nakkikeitto2/

 

Tiistai – Lahtisen tilan kanakeitto

https://www.atria.fi/kokkaamo/reseptit/paaruoka/lahtisen-tilan-kanakeitto/ 

 

Keskiviikko – Mausteinen chorizo-nakkikeitto

https://www.atria.fi/kokkaamo/reseptit/paaruoka/mausteinen-chorizo-nakkikeitto/

 

Torstai – Kunnon hernekeitto: https://www.atria.fi/kokkaamo/reseptit/paaruoka/hernekeitto/

 

Perjantai – Kermainen kurpitsakeitto: https://www.atria.fi/kokkaamo/reseptit/alkuruoka/kurpitsakeittoa-mausteisia-kurpitsan-siemenia-ja-rapeaa-pekonia/

 

Lauantai – Valmista keitto luonnossa nuotiolla tai perinteisesti kotikeittiössä

https://www.atria.fi/kokkaamo/reseptit/paaruoka/retki-ramen-viljaporsaan-minuuttisuikaleista/

 

Sunnuntai – taiotaankin keitosta herkulliset aamiaissämpylät

https://www.atria.fi/kokkaamo/reseptit/valipalat-ja-pikkusuolaiset/pinaatti-nokkossampylat/

 

 

VOITA VUODEN ARKIRUOAT! Osallistu suomalaisen ruoan talkoisiin ja voit voittaa vuoden ruoat! Jaa oma ruokakuvasi somessa hashtagilla #sadonkorjuuhaaste aikavälillä 4.9-3.10.2019 ja olet mukana kisassa. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan Atrian laadukkaat jauhelihat ja Satokausi-kasvikset koko vuoden tarpeisiin! Lisäksi arvotaan viikottain kaikkien kuvansa jakaneiden kesken yllätyspalkintoja! Katso tarkemmat ohjeet atria.fi/sadonkorjuu.

Seuraa Atriaa myös Facebookissa ja Instagramissa @atriasuomi. Hyvä ruoka, parempi mieli.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.

 

Viisi vinkkiä – Näin saat lapset kokeilemaan uusia kasviksia

Kaupallinen yhteistyö: Apetit

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa ilmestyneestä Perhekalenterista löydät yhdessä Apetitin kanssa kehitetyt herkulliset arjen kasvispitoiset reseptit.  Lue kalenterin esittely alempaa. 

Uusien kasvisten maistelu tuntuu olevan lapsiperheiden ikuisuushaaste. Lapset halutaan opettaa monipuoliseen ruokavalioon, mutta käytännön toteutus voi olla haastavaa. Kiireisen arjen keskellä taistelu juurisellerin tai punajuuren maistamisesta saa hermot kireäksi ja värien lisääminen ruokapöytään saattaa tuntua välillä raskaalta. Luovuttaa ei kuitenkaan kannata. Muutamalla vinkillä homma helpottuu jo huomattavasti!

Anna lapsen osallistua

Valinnanvapaus motivoi myös maistelemaan! Voit antaa lapsen päättää lisätäänkö pataan porkkanaa, paprikaa vai molempia. Rohkaise lasta tutkimaan vihanneksia ja etsimään uusia lemppareita. Ota muksut mukaan ruoanlaittoon aina kun mahdollista. Kun lapsi kokee, että on itse saanut vaikuttaa aterian valmistamiseen, maistuu se myös usein paremmin!

Kasvikset eivät ole vakava juttu!

Kokeile hauskaa Vihannespeliä. Pyri pitämään kokkailu rentona ja mieli avoimena. Anna lapsen itse tutkia värikkäitä, eri muotoisia ja makuisia kasviksia. Toisinaan tarjoiluun kannattaa panostaa: pilko hedelmät hymynaamaksi välipalalautaselle tai pyöräytä sesongin marjoista kauniin väriset herkkusmoothiet koko porukalle!

Lisää kasviksia pikkuhiljaa tuttuihin ruokiin

Jos kasvikset epäilyttävät perheen pienimpiä, ei kannata heti laittaa kaikista erikoisimpia juureksia ja vihanneksia yhteen ateriaan. Lisää väriä aterioihin pikkuhiljaa. Tuttujen lemppareiden tuunaaminen on hyvä alku. Makaroonilaatikkoon sujahtaa helposti kauden kasvis jos toinenkin. Lapsille, niin kuin aikuisillekin, ruoan maku on merkittävässä roolissa. Tutustu erilaisiin tapoihin valmistaa kasviksia ja käytä rohkeasti luovuutta keittiössä. 

Ota kasvikset osaksi arkea

Lopulta sitä tulee syötyä, mitä on tarjolla. Runsas hedelmäkori keittiön pöydässä kutsuu välipalalle ja arkisimpiinkin ruokiin lisäät väriä ja vitamiineja nopeasti  Apetitin  monipuolisilla vihannespakasteilla. Maukas ja terveellinen ateria ei vaadi monen tunnin kokkailua. Pidä kasviksia aina saatavilla, joko tuoreena tai pakasteena, silloin niitä tulee myös käytettyä.

Innostu itse kasviksista

Esimerkki toimii. Kun ihastelet itse kauppareissulla kauniin värisiä kaaleja tai näyttäviä juureksia, myös lapsi innostuu. Se, miten suhtaudut kasviksiin, välittyy suoraan eteenpäin. Suhtaudu uusiin kasviksiin mielenkiinnolla ja näytä lapselle ettei kasvisten syöminen ole pakkopullaa vaan värikästä herkuttelua!

Perhekalenteri 2020 on värikäs työkalu arkeen

Erityisesti lapsiperheiden tarpeisiin suunniteltu Perhekalenteri on monipuolinen arjen työkalu, jonka avulla koko perhe syö värikkäämmin ja kasvispitoisemmin. Perhekalenterissa kasvisten sesongit ovat esitelty innostavalla ja osallistavalla tavalla, pääsette koko perheen voimin seuraamaan omaa kasvisten syöntiä ja kokeilemaan uusia makuja. 

Perhekalenterin tietokirjaosiossa annetaan vinkkejä ravitsemukseen, kätevään kasvisten käyttöön, ruokahävikin välttämiseen ja monipuoliseen arkiruokailuun. Mukana on yhteistyössä Apetitin kanssa luotua kasvispitoista reseptiikkaa ja paljon nokkelia vikkejä arkeen. Kalenteri maksaa itsensä takaisin jo muutamalla kauppareissulla – puhumattakaan muista sen tuomista hyödyistä sinulle, perheellesi ja ympäristölle.

Tilaa Perhekalenteri 2020 itsellesi tai lahjaksi TÄÄLTÄ.

Tekemistä lapsille ja tilaa kaikkien menoille 

Värikkäästi kuvitettu Perhekalenteri sisältää perinteisen almanakkatiedon ja kalenterinäkymät. Tilaviin sarakkeisiin mahtuu viiden perheenjäsenen menot ja harrastukset. Sivujen kääntöpuolilta löydät kasvisaiheiset väritystehtävät ja pelillisyyden lasten mieleen.

Perhekalenterista näet yhdellä silmäyksellä koko vuoden sesonkikasvikset tiivistetyssä muodossa. Tilaa rinnalle myös kattavana tietokirjana toimiva Satokausikalenteri 2020. 

Lue myös:

Herneen matka – Miten herne päätyy pellolta pakastimeen

Helpot ja herkulliset reseptit:

Muksujen kanssa keittiössä: kasvispastavuoka

Muksujen kanssa keittiössä: leffaillan hodarit kaalisalaatilla

Muksujen kanssa keittiössä: uunimunakas vihanneksilla


Apetitin uusituilta verkkosivuilta löydät runsaasti herkullisia reseptejä ja vinkkejä kasvisten lisäämiseen ruokavaliossasi. Seuraa Apetitia myös Facebookissa ja Instagramissa!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.

Sadonkorjuukanaa kurpitsan ja omenasiiderikastikkeen kera

Kaupallinen yhteistyö: Atria

 

Talkoot suomalaisen ruoan puolesta jatkuvat, joko sinä olet osallistunut #sadonkorjuuhaaste:seen? Tänä syksynä yhdessä Atrian kanssa haluamme kasvattaa suomalaisen ruoan menekkiä merkittävästi. Näin syksyllä haasteeseen osallistuminen on erityisen helppoa, sillä ruokakaupoissa on enemmän kotimaisia tuotteita kuin koskaan ennen. Lue lisää vuoden suurimmasta ruokatempauksesta ja katso kuinka sinä voit osallistua mukaan.

Tällä kertaa valmistamme uudesta Atria Sadonkorjuukanasta upean, juhlavan uunikanan kurpitsapedillä. Annos sopii hienosti viikonlopun yhteiselle päivälliselle tai vaikkapa sadonkorjuun juhlapöytään.

juhlava uunikana

Suomalainen kana maistuu taatusti

Kokonaisen kanan kypsennystä ei tarvitse pelätä! Atrian uusi Sadonkorjuukana on leikattu puoliksi, jolloin  valmistus on entistä helpompaa ja nopeampaa. Juhlava uunikana kurpitsapedillä on näyttävä tarjottava ja sen kanssa maistuu keitetty ohra sekä herkullisen hienostunut omenasiiderikastike. Ohra on suomalainen vastine riisille, helposti valmistettavaa ja maukasta lähiruokaa. 

Atria Perhetilan Sadonkorjuukana Omena-siideri on valmiiksi puoliksi leikattu, pintamaustettu kana. Hennon raikkaasti omenasiideriltä maistuva Sadonkorjuukana on sadonkorjuujuhlien kuningatar, jonka voi myös kypsentää myyntipakkauksena olevassa vuoassa.

Myskikurpitsa on aina hyvä valinta

Myskikurpitsa on tänä päivänä kotikokkien lempparikurpitsa, eikä ihme. Suuren pisaran mallisessa kurpitsassa on maitokahvin värinen melko ohut kuori, jonka saa helposti kuorittua terävän veitsen avulla. Kurpitsan voi myös paahtaa kuorellisina lohkoina, kuoret irtoavat näppärästi kypsistä lohkoista. Kurpitsa on kuoren alta kirkkaan oranssi ja se kypsyy melko nopeasti. 

Kurpitsan kanssa sopii monenlaiset mausteet ja makuparit. Juhlava uunikana saa kurpitsan lisäksi alleen sesongin herkullisia kasviksia: punasipulia, fenkolia ja omenaa. Kastike keitetään omenasiideristä ja vaikka sen tekeminen kuulostaa hieman vaivalloiselta voi-vehnäjauhosuurustuksineen, niin voimme luvata, että onnistut kyllä ja kastikkeesta tulee uusi luottosoossisi. Se sopii upeasti varsinkin kana- ja possuruokien kanssa tarjottavaksi.

juhlava uunikana kurpitsapedillä

Juhlava uunikana kurpitsapedillä

 

  • 1 pkt Atria Perhetilan Sadonkorjuukana (n. 1,3 kg)
  • 1 myskikurpitsa (n. 800 g)
  • 2 punasipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 fenkoli (n. 250 g)
  • 2 omenaa
  • 1 sitruuna
  • ¼ ruukkua salviaa
  • 2 rkl öljyä
  • ½ tl suolaa
  • tarjoiluun keitettyä ohraa

 

Omenasiiderikastike

  • 3 rkl voita
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 3 dl kuivaa omenasiideriä
  • 2 dl kermaa
  • 1 rkl kanafondia
  • ½ tl suolaa
  • ¼ tl valkopippuria

 

Halkaise kurpitsa, kuori se ja poista siemenet. Leikkaa kurpitsa reiluiksi lohkoiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Leikkaa fenkolit ja omenat lohkoiksi (poista omenista siemenkodat).  Halkaise sitruuna.

Asettele vihannekset voideltuun uunivuokaan, sekoita joukkoon salvianlehdet. Lorauta niiden päälle öljyä ja mausta suolalla. Asettele päälle Sadonkorjuukana ja paista vuokaa uunissa 200 asteessa noin 90 minuuttia, kunnes vihannekset ja kana ovat kypsiä.

Valmista kastike. Sulata voi kattilassa ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää siideri joukkoon koko ajan sekoittaen. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kypsyä noin 10 minuuttia. Sekoita joukkoon kerma ja kuumenna. Mausta kastike kanafondilla, suolalla ja mustapippurilla.

Tarjoile kana-kurpitsavuoka keitetyn ohran ja omenasiiderikastikkeen kanssa. 

 

VOITA VUODEN ARKIRUOAT! Osallistu suomalaisen ruoan talkoisiin ja voit voittaa vuoden ruoat! Jaa oma ruokakuvasi somessa hashtagilla #sadonkorjuuhaaste aikavälillä 4.9-3.10.2019 ja olet mukana kisassa. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan Atrian laadukkaat jauhelihat ja Satokausi-kasvikset koko vuoden tarpeisiin! Lisäksi arvotaan viikottain kaikkien kuvansa jakaneiden kesken yllätyspalkintoja! Katso tarkemmat ohjeet atria.fi/sadonkorjuu. 

 

Seuraa Atriaa myös Facebookissa ja Instagramissa @atriasuomi. Hyvä ruoka, parempi mieli. 

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.