Back to school – tuplajuustolla ja tomaateilla täytetyt Snäkit

Kaupallinen yhteistyö: Vaasan

 

Uusi kouluvuosi on lähtenyt vauhdilla liikkeelle ja välipalojen merkitys kasvaa, kun loma loppuu. Pienet ja isommat koululaiset saapuvat iltapäivällä kotiin vatsat muristen, jolloin tarjolla pitää olla helppoa ja terveellistä välipalaa. Kehittelimme yhteistyössä Vaasanin Snäkki-leipien kanssa kolme erilaista maistuvaa välipalaleipää, joista esittelemme tässä artikkelissa toisen.

Terveelliset välipalat

Enemmistö koululaisista syö 1-2 välipalaa päivässä, joten niiden tulee olla fiksuja ja terveellisiä sekä tietysti myös maukkaita ja helppotekoisia. Välipalat antavat energiaa ja pitävät ateriarytmin säännöllisenä. Hyvä välipala koostuu vihanneksista, täysjyväviljoista ja vaikkapa lasillisesta maitoa.

Kotimaisista raaka-aineista tehty Snäkki sisältää runsaasti kuituja ja tarjoaa terveellisen energianlähteen, joka auttaa lapsia jaksamaan koko päivän. Snäkit ovat valmiiksi halkaistuja, joten koululaisten ei tarvitse käyttää teräviä veitsiä välipalan valmistuksessa. Tomaatit voi hyvin leikata jo aamulla valmiiksi jääkaappiin ja peittää kostealla talouspyyhkeellä, jolloin ne ovat raikkaita vielä koulupäivän jälkeenkin. 

Värikkäät tomaatit ovat ilo silmälle

Tomaatti on yksi lasten suosikkivihanneksista ja ne sopivatkin mainiosti niin leipien väliin kuin sellaisenaankin nautittaviksi. Tänä päivänä kaupoista löytyy perinteisten punaisten tomaattien lisäksi myös mm. keltaisia ja oransseja tomaatteja, joita voi käyttää tavallisen tomaatin tapaan. Tomaatti on terveellistä, vitamiinien lisäksi se sisältää lykopeeni-nimistä antioksidanttia, joka muun muassa vahvistaa vastustuskykyä. 

Hauska ja värikäs välipalaleipä syntyy yhdistämällä erivärisiä tomaattisiivuja ja paria erilaista lempparijuustoa aromaattiseen basilikaan. Tuplajuusto-tomaatti-Snäkit voi voidella pestolla, joka sopii hyvin makumaailmaan ja tuo kivaa vaihtelua välipalameininkeihin.

 

Kurkkaa myös resepti herkulliseen tonnikalalla ja avomaankurkulla täytettyyn Snäkkiin

tuplajuustolla ja tomaatilla täytetty Snäkki

Tuplajuustolla ja tomaateilla täytetyt Snäkit

 

 

Voitele Snäkin pohja ja kansi pestolla. Leikkaa tomaatit viipaleiksi ja siivuta juustot. Täytä leivät juustosiivuilla, tomaattiviipaleilla ja basilikan lehdillä. Nauti heti tai laita jääkaappiin odottamaan nälän iskemistä.

 

Seuraa myös Vaasania Facebookissa ja Instagramissa @vaasan_leipomot, niin saat ensimmäisten joukossa tiedot tuoteuutuuksista, resepteistä sekä paljon muita käytännön vinkkejä ruokailuun.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.

Back to school – tonnikalalla ja avomaankurkulla täytetyt Snäkit

Kaupallinen yhteistyö: Vaasan

 

Jippii, koulut alkoivat taas ja arki lähtee rullaamaan omalla painollaan. Pienet koululaiset kaipaavat koulun jälkeen ravitsevaa ja helposti valmistettavaa välipalaa, ja me riennämme yhdessä Vaasanin Snäkki-leipien kanssa apuun! Luvassa on herkullisilla sesongin vihanneksilla täytettyjä täysjyväisiä Snäkkejä, jotka antavat energiaa koulun ja harrastusten välissä ennen päivällistä.

Miksi välipaloilla on väliä?

Koulupäivänä keskimäärin 41% päivän energiansaannista tulee välipaloista, joten ne todellakin ovat tärkeä osa päivittäistä ravintoa. Vanhempien tehtävänä on huolehtia, että lapsella on saatavilla terveellisiä välipaloja: vihanneksia, hedelmiä ja täysjyväviljoja. 

Vaasan Snäkki

Vaasan Snäkki -leivät ovat täyttäviä, maistuvia ja terveellisiä. Ne ovat valmiiksi halkaistuja, joten lasten on helppo täyttää ne haluamillaan täytteillä ilman terävän veitsen käyttöä. Kehittelemämme reseptit toimivat kahdella tavalla: vanhemmat voivat valmistaa ne valmiiksi jääkaappiin odottamaan koulusta palaavaa lapsukaista tai sitten jääkaappiin voi laittaa valmiiksi täytteet ja lapsi voi itse tehdä leivät nälän iskiessä. Snäkki kulkee kätevästi mukaan myös harrastuksiin eväsrasiaan tai paperipussiin napattuna.

mummonkurkut

Avomaankurkku maistuu leivän välissä

Avomaankurkut ovat juuri nyt sesongissa ja ne sopivat erinomaisesti välipalaleipien väliin, varsinkin mummonkurkuiksi valmistettuna. Etikalla, sokerilla ja tillillä maustetut kurkut maistuvat mainioilta tonnikalatahnalla ja salaatilla täytettyjen Snäkkien välissä. Avomaankurkuista kannattaa valita pieniä ja napakoita yksilöitä, jotka tuoksuvat raikkaalta ja ovat kauniin vihreitä ja pinnalta rosoisia. Voit laittaa avomaankurkkuja leivän väliin myös tuoreeltaan siivuina, joko kuorten kanssa tai kuorittuna. Jos siivutat niitä valmiiksi jääkaappiin, peittele ne kostutetulla talouspyyhkeellä ja ne pysyvät koulupäivän ajan raikkaina!

avomaankurkku-tonnikalaleivät

Tonnikalalla ja avomaankurkulla täytetyt Snäkit

 

tonnikalatahna:

  • 1 prk tonnikalaa
  • 1 dl majoneesia
  • 1 rkl sitruunamehua
  • suolaa ja mustapippuria

mummonkurkut:

  • 2 avomaankurkkua
  • 2 rkl sokeria
  • 3 rkl väkiviinaetikkaa
  • 2 rkl hienonnettua tilliä
  • suolaa

 

Valmista ensin tonnikalatahna ja mummonkurkut. Voitele Snäkkin pohja ja kansi paksulti tonnikalatahnalla ja sujauta väliin salaatinlehtiä ja mummonkurkkuja. Nauti heti tai laita jääkaappiin odottamaan nälän iskemistä.

tonnikalatahna:

Valuta tonnikalat. Sekoita kaikki tahnan ainekset keskenään ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

mummonkurkut:

Kuori avomaankurkut halutessasi. Leikkaa kurkut ohuiksi siivuiksi. Laita kaikki ainekset kannelliseen astiaan ja sulje kansi. Ravista kunnolla, jotta sokeri sulaa joukkoon. Laita jääkaappiin maustumaan hetkeksi ennen käyttöä.

 

Seuraa myös Vaasania Facebookissa ja Instagramissa @vaasan_leipomot, niin saat ensimmäisten joukossa tiedot tuoteuutuuksista, resepteistä sekä paljon muita käytännön vinkkejä ruokailuun.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.

Piimä on parasta – kolme ihanaa piimäjuomaa

Kaupallinen yhteistyö: Valio Luomu

 

Piimä on taas trendikästä, niin jano- sekä ruokajuomana, kuin ruoanlaitossa ja leivonnassakin. Kehittelimme raikkaasta Valio Luomu rasvattomasta piimästä kolme mainiota juomaa, joissa maistuvat sesongin maut! Punaherukkapiimän, piimäisen kirsikka-suklaasmoothien ja vadelmapirtelön reseptit löydät artikkelin lopusta.

piimä

5 syytä juoda piimää

 

  • Piimä on terveellistä

 

Hapatetut maitotuotteet ovat terveellisiä.. Piimä on hyvä välipala ihan sellaisenaan, sillä se sisältää luonnostaan kalsiumia, B-vitamiineja, jodia ja maitoproteiinia. 

vadelma

 

  • Piimä on vatsaystävällistä

 

Piimä sopii useimmiten myös herkkävatsaisille. Se sisältää hapanmaitotuotteena maitohappobakteereita. Piimässä on myös luontaisesti hieman vähemmän laktoosia eli maitosokeria tavalliseen maitoon verrattuna.

kirsikka

 

  • Piimä on hyvää ja kevyttä

 

Valio Luomu rasvaton piimä valmistetaan luomutilalta tulleesta maidosta, joka pastöroidaan, mutta ei homogenoida. Se on raikkaan makuista eikä sisällä rasvaa tai lisättyjä sokereita. Piimä on usein myös lasten makuun sopivaa ja se onkin oivallinen ruokajuoma yksivuotiaasta eteenpäin.

punaherukka

 

  • Piimä on perinnejuomaa

 

Piimä on elintarvikkeena hyvin vanha tuote, ennen vanhaan hapattaminen oli ainoa tapa saada maito säilymään juomakelpoisena pidempään. Aikoinaan idässä maidon annettiin hapantua ja kokkaroitua itsekseen kokkelipiimäksi, lännessä taas hapatettiin pitkää ja venyvää piimää siemenen avulla. Piimä sopii hyvin myös nykyajan luonnollisuutta ja puhdasta ruokaa arvostavaan ilmapiiriin.

punaherukkapiimä

 

  • Piimä sopii hyvin ruoanlaittoon ja leivontaan

 

Piimän voi hyvin nauttia lasin sijasta myös kulhosta lusikoituna vaikkapa marjojen ja myslin kera. Piimästä voi valmistaa myös herkullisia salaatinkastikkeita ja marinadeja sekä jälkiruokia ja leivonnaisia, kuten pannacottaa ja juustokakkua. Piimästä tehdään myös kotijuustoa ja se on oivallinen pohja erilaisille raikkaille juomille, smoothieille ja pirtelöille.

piimäjuomat

kisrikka-suklaasmoothie

vadelmapirtelö

Kokeile piimäpohjaista ranch-kastiketta salaatin kaveriksi!

Tiesitkö, että piimäpurkkia ei kannata ravistaa ennen juomista? Silloin piimän joukkoon sekoittuu ilmaa ja piimän rakenne kärsii. Käännä piimäpurkki sen sijaan rauhallisesti ylösalaisin muutaman kerran ennen lasiin kaatamista.

punaherukkapiimä

Punaherukkapiimä

kahdelle

 

 

Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita huolellisesti. Halutessasi voit vielä paseerata juoman, jos et halua siemeniä joukkoon. 

kirsikka-suklaasmoothie

Kirsikka-suklaasmoothie piimästä

kahdelle

 

 

Halkaise kirsikat ja poista kivet. Muussaa kirsikat ja jaa ne kahteen lasiin. Mittaa piimä, kaakaojauhe, sokeri ja pätkitty banaani tehosekoittimeen ja sekoita smoothieksi. Kaada laseihin ja ripottele pinnalle kaakaonibsejä.

vadelmapirtelö

Vadelmapirtelö

kahdelle

 

 

Laita vadelmat pakastimeen muutamaksi tunniksi. Mittaa vadelmat, piimä, kuohukerma, kananmunat ja sokeri tehosekoittimeen. Sekoita kovalla teholla pirtelöksi. Jaa laseihin ja viimeistele kermavaahdolla, vadelmarouheella ja tuoreilla vadelmilla.

 

Lue lisää Valio Luomusta ja katso ihanat reseptivinkit osoitteesta valio.fi/luomu/. Muista myös seurata Valiota Instagramissa @valiofi.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.