Mustikasta on moneksi – metsien herkun sesonki on alkanut!

Kaupallinen yhteistyö: Dansukker

 

Mustikka on tänä vuonna ihastuttavan aikaisessa, metsistä ja toreilta löytää kotimaista mustikkaa jo nyt heinäkuun puolivälissä. Mustikat ovat makunsa ja terveellisyytensä vuoksi ihan ykkösmarjoja ja nyt niitä kannattaakin popsia ja säilöä talven varalle.

mustikka

Koko Suomen mustikka

Mustikka kasvaa koko Suomessa ja se on tyypillinen varjoisten havumetsien kasvi. Eteläisessä Suomessa mustikkaa tapaa lehtomaisilla ja tuoreilla kankailla, Pohjois-Suomessa taas kuivemmilla kangasmailla. Mustikoiden sesonki sijoittuu tavallisesti heinäkuun lopusta syyskuun alkuun.

Mustikka sisältää E- ja C-vitamiineja ja kuitua. Mustikan sisältämät antosyaanit tekevät siitä varsinaista superfoodia, sillä niiden on todettu mm. laskevan verenpainetta, parantavan insuliiniresistanssia ja edistävän verisuonten toimintaa.

mustikka

Mustikasta valmistetaan perinteisesti erilaisia piiraita, hilloja, mehuja ja marjakeittoja. Herkullinen mustikkahillo syntyy nopeasti mustikoista ja hillosokerista, kurkkaa tarkempi resepti Dansukkerin sivuilta. Mustikkamehua voi valmistaa joko mehumaijalla tai ilman. Mehun makeuttaa suomalainen taloussokeri. Pakasta mustikat sokeriripauksen kanssa, sokeri auttaa säilyttämään marjojen aidon maun ja värin pidempään ja mikä parasta, se suojaa myös C-vitamiinia. Kesäinen herkku talven keskelle syntyy kaatamalla pakastettujen mustikoiden päälle kiehuvaa maitoa!

#MarjatTalteen

Dansukker haastaa ottamaan kotimaiset #MarjatTalteen ja me olemme tottakai mukana talkoissa keräämällä, säilömällä ja herkuttelemalla marjoilla. Testaa tietosi marjavisassa ja nappaa maukkaat marjareseptit #MarjatTalteen -sivulla.  Myös laulajasuosikki Suvi Teräsniska ottaa #MarjatTalteen suomalaisen sokerin avulla.

 

mustikkamarinadi

Mustikan maku sopii erinomaisesti myös suolaiseen ruoanlaittoon. Mustikoista syntyy upean värinen ja herkullisen makuinen marinadi, joka toimii erityisen hyvin naudanlihan marinoimiseen. Lempeän hapokkaaseen marinadiin potkua tuo chili, jota voi oman maun mukaan lisätä enemmänkin.

mustikkajuoma

Instagramista löydät myös reseptin herkulliseen kardemummalla maustettuun pikamustikkapiirakkaan ja storyjen puolelta nappaat talteen raikkaan mustikkajuoman ohjeen! 

 

Älä unohda myöskään mansikoita! Kurkkaa parhaat vinkkimme mansikkasadolla herkutteluun kesäkuisesta postauksesta!

mustikkamarinadi

Mustikkamarinadi

 

Mittaa kaikki marinadin ainekset tehosekoittimeen ja surauttele sileäksi (voit käyttää myös sauvasekoitinta). 

Marinoi mustikkamarinadissa mitä tahansa lihaa (esimerkiksi naudan flat iron steakia) noin 6-12 tunnin ajan. Kypsennä liha grillissä.

Vinkki! Mustikkamarinadi toimii myös salaatinkastikkeena.

 

Lisää makeita vinkkejä kesän marjasadon hyödyntämiseen löydät Dansukkerin sivuilta, Facebookista ja Instagramista!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.

 

Kaikki irti kasviksista

Turkulaiset puutarhurit Wiivi ja Riikka tuovat Satokausikalenterin blogiin tietoa ruoan kasvattamisesta ja vinkkejä kotipuutarhaan. Lue myös edelliset Puutarhasta pöytään- postaukset.

Kun ostamme kasviksemme kaupasta, unohdamme helposti niiden alkuperän ja merkityksen ravinteiden kierrossa. Porkkanan tai punajuuren matka siemenestä lautaselle on pitkä. Kasvi on ensin itänyt siemenestä otollisissa olosuhteissa. Se on kerännyt ravinteita sekä vettä, yhteyttänyt auringon valon vaikutuksesta kasvattaakseen lopulta herkullisen ravinteikkaan juuren, jota me porkkanaksi tai punajuureksi kutsumme. Sen viljely on vaatinut aikaa, työtä ja oikeat olosuhteet.

Kotipuutarhurille ensimmäiset omat porkkanat ovat suorastaan ihmeellinen asia. Tällä kunnioituksella olisi syytä kohdella myös ostettuja kasviksia. Ne kannattaa hyödyntää kokonaisvaltaisesti. Tsekkaa myös vinkit yrttien käyttöiän pidentämiseen täältä.

Naatit talteen ja käyttöön

Kesällä useita suomalaisia vihanneksia myydään nippuina kaupoissa. Nippuporkkanan- tai punajuurikkaan naatteja, eli maanpäällisiä osia, ei kannata heittää hukkaan, sillä ne ovat herkullista pestoainesta. Korvaa vain perinteisen pestoreseptin basilika vihannesten naateilla ja nauti. Useimmat naatit sopivat myös pataan tai salaattiin. Tärkeää on huomioida naattien puhtaus. Luomukasvisten naatteja voi syödä huoletta ilman pelkoa mahdollisista torjunta-aine jäämistä.

Itänyt kasvis on potentiaalinen kasvi!

Hyödyntämällä itäneet kasvikset vähennät ruokahävikkiä ja otat todella kaiken irti kasviksista. Itänyt sipuli tai valkosipuli lähtee kasvattamaan vartta, jos istutat sen multaan. Sipulin vartta voi käyttää ruoanlaitossa kuten sipuliakin. Jos itänyt sipuli on vielä kiinteä ja hyvinvoivan oloinen, voi sen tietysti käyttää ruokaan sellaisenaankin. Kesällä sipulin varret kasvavat reippaasti ulkonakin.

Versomaan lähteneelle inkiväärille tai kurkumalle kannattaa antaa mahdollisuus. Parhaimmillaan itäneestä maavarren palasta lähtee kasvamaan useampia versoja ja ajan kanssa myös lisää maajuurta. Inkiväärissä myös lehdet ovat syötäviä, ne maistuvat hieman miedommin kuin maavarsi, jota yleensä syödään. Inkivääri ja kurkuma ovat lämpöisten olosuhteiden kasveja, joten niiden kasvatusta kannattaa kokeilla kasvihuoneessa tai sisällä.

Myös porkkanan tai punajuuren kannoista voi kasvattaa uutta versoa esimerkiksi salaattiin käytettäväksi. Aseta kannat lautaselle, jossa on vettä ja vaihda vesi säännöllisesti. Viikossa näkyy jo vihreää.

Puutarhurin on hyvä ymmärtää, että mikään ei ilmesty tyhjästä. Ravinteiden kierto on olennainen osa puutarhan hoitoa. Kasvisten syömisestä syntyy usein enemmän tai vähemmän biojätettä, kuoria ja kantoja. Nämä kannattaa ehdottomasti kompostoida, joko kompostorin tai bokashin avulla ja hyödyntää myöhemmin puutarhan ravintona. Bokashi, joka vie huomattavasti vähemmin tilaa, on potentiaalinen vaihtoehto myös kerrostaloasujalle. Pöydästä takaisin puutarhaan matkaavat kasvisten naatit ja kuoret palaavat ravinteiden kiertoon seuraavana kesänä mullaksi kompostoituneena.

Tutkivat puutarhurimme löydät myös somesta: valokuvaajamme @puutarhuriikka jakaa upeiden kuvien lisäksi paljon hyödyllistä puutarhatietoa ja vinkkejä taimikasvatukseen. Tekstivastaavamme @wiivikoskela jakaa kuvia ja ajatuksia niin arjesta kuin puutarhastakin.

Kasviksia kansalle!

Kaupallinen yhteistyö: Närpiön Vihannes

 

Kävimme Helsinki Cupin aikaan Töölössä jakamassa 3000 pussia kotimaisia kasviksia pelaajille, vanhemmille ja katsojille. Närpiön Vihanneksen minipaprikat ja tomaatit katosivat nopeasti parempiin suihin. Värikkäitä herkkuja kukkuroilleen lastatut laatikkopyörämme nostivat hymyn ihmisten kasvoille, eikä syyttä – mikä olisikaan parempi välipala kuin tuoreet kasvikset! 

Eväskokoiset kasvispussit helpottavat arkea

Kiireisessä arjessa on harvoin aikaa pestä ja pakata kasviksia evääksi. Närpiön Vihanneksen kesän uutuudet Minipaprika MIXI, TRIO Tomaattisekoitus ja Ivorino erikoistomaatti ovat täydellinen ratkaisu tähän. Kasvikset ovat valmiita suuhun napsittavaksi.

Makeat pienet paprikat ja tomaatit maistuvat myös lapsille. Meidän kokemuksen mukaan pikkufutarit ja katsojat rouskuttelivat kasviksia napaan oikein tyytyväisinä. Nyt on helppo napata kaupasta karkkipussin sijaan mukaan terveellinen ja herkullinen vaihtoehto naposteluun tai evääksi.

Puraise paprikaa tai paista se pannulla

Minipaprika MIXI on Snäxien rouskuva ykkönen. Pussissa on keltaisia, punaisia ja oransseja paprikoita, joilla kaikilla on omat makuvivahteensa. Keltainen on raikas ja mieto, punainen aromaattinen ja täyteläinen ja oranssi makea. Tästä pussista löytyy jokaiselle jotakin. 

Vinkki: Paprikat sopivat myös pannulla paahdettaviksi tai grilliin täytettynä tai ilman. Hieman öljyä, suolaa ja pippuria, niin hyvä tulee.

Jotain erityistä – erityistilanteisiin ja arkea maustamaan

Ivorino erikoistomaatti on väriltään vaaleankeltainen ja maultaan ihanan makea. Tämä karkkimainen tomaatti on täydellinen eväs rannalle, leffakatsomoon tai treeneihin. Elegantti erikoistomaatti sopii myös loistavasti salaatteihin.

Valinnanvaikeuteen tai väriterapiaksi valitse TRIO

TRIO Tomaattisekoitus on pikkupurtavien  kruununjalokivi, joka tuo myös salaattiin rutkasti väriä ja muotoa. Yhdestä pussista löydät kolmea hurmaavaa erikoistomaattia.

Keltainen Ivorino loistaa makeasti mukana. Sen lisäksi tästä pussista löytyy kahta muuta lajiketta: päärynänmuotoiset oranssit Operinot ovat kuin karkkia ja tummanpunaiset Kumatot ihastuttavat aromikkuudellaan. Kertakaikkiaan kaunis kolmen kopla.

Muovipakkaukset vähentävät ruokahävikkiä

Evääksi sopivat annoskoot ovat käteviä ja näiden pakkausten valmistamiseen on käytetty mahdollisimman vähän muovia. Helposti avattavat muovipakkaukset voi kierrättää ja niillä on tärkeä tehtävä ruokahävikin vähentämisessä. Muovipakkaukset pidentävät vihannesten säilyvyyttä jopa nelinkertaiseksi.

Seuraa Närpiön Vihannesta Facebookissa ja Instagramissa, niin saat uutiset kotimaisesta vihannesten tuotannosta ensimmäisten joukossa.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.