Kaupallinen yhteistyö: Snellman

Ruoan alkuperä ja kotimaisuus kiinnostaa entistä enemmän, mutta miksi on tärkeää, että kiinnostus konkretisoituu myös valintoina kuluttajien lautasilla? Nopeasti muuttuvat maailmantilanteet osoittaneet suomalaisen ruoantuotannon tärkeyden.  Paras tapa kiittää on valita heidän työnsä hedelmät lautaselleen – loppupeleissä suomalaisen ruoan arvostus nimittäin mitataan juuri kuluttajan ostopäätöksellä. Listasimme neljä hyvää syytä kokkailla kotimaisia raaka-aineita aina, kun se on mahdollista. 

Tinkimätöntä laatua

Puhdas vesi, ilma ja maaperä ovat hyviä lähtökohtia turvalliselle ja puhtaalle ruoalle, mutta merkittäviä tekijöitä ovat myös vahva osaaminen, toimiva valvonta ja korkeat laatuvaatimukset. Suomessa lihantuotannossa ei esimerkiksi käytetä antibiootteja ennaltaehkäisevästi, ja Snellmanilla on myös siirrytty gmo-vapaaseen rehuun. Maanviljelijät ja muut ruoka-alan toimijat tekevät päivittäin hartiavoimin työtä, jotta saisimme lautaselle puhdasta ja ennen kaikkea maistuvaa ruokaa. Ostamalla suomalaista ruokaa olet myös mukana rakentamassa sen kestävää tulevaisuutta. 

Kriittinen osa huoltovarmuutta ja ruokakulttuurin tulevaisuutta

Jokainen meistä tarvitsee ruokaa, ja siksi onkin tärkeää turvata sen monipuolinen saatavuus ja riittävä omavaraisuus kaikkina aikoina. Kotimaisten ruoka-alan toimijoiden saumattoman yhteistyön ansiosta voimme luottaa siihen, että ruokaketjun huoltovarmuus on turvattu, eikä ruoasta ole puutetta. Kun kuluttajina suosimme suomalaista ruokaa, tuemme omalta osaltamme sitä, että pellot pysyvät viljeltyinä ja ruokatuotannon pyörät pyörimässä. Paras tapa tukea kotimaista ruoantuotantoa on ostaa sitä kaupasta ja vaatia alkuperätietoja myös ravintolassa asioidessa. Kotimainen ruokaketju on osoittanut ketteryytensä ja mukautuu erittäin nopeasti muuttuviin kulutustottumuksiin. Esimerkiksi kasvisten osalta olemme viime vuosina saaneet nauttia uusista lajikkeista, joista ei osattu haaveilla vielä kymmenen vuotta sitten.

Jos syöt lihaa, syö kotimaista

Suomessa eläinten hyvinvointiin kiinnitetään huomiota, ja sitä valvotaan tarkasti. Snellmanille kotimaisuus on selkeä itseisarvo – pietarsaarelaisen perheyrityksen sian- ja naudanliha tuotetaan omilla perhetiloilla, joilla tuottajat haluavat huolehtia hyvin eläimistä kasvatuksen jokaisessa vaiheessa. Suomessa tuotettu liha on myös kestävämpi vaihtoehto kuin tuontiliha.

Paras tapa kiittää

Kotimaassa tuotettujen raaka-aineiden ja ruoan taustalla on paljon kovaa työtä ja omistautuneita tekijöitä. Paras tapa kiittää on valita heidän työnsä hedelmät lautaselleen – loppupeleissä suomalaisen ruoan arvostus nimittäin mitataan juuri kuluttajan ostopäätöksellä.

Snellmanilla alkutuotanto koostuu yli 2 200 naudan- ja siantuottajasta, jotka sitoutuvat Snellmanin arvoihin ja laatuohjelmaan. Maatiaispossuja kasvattavilla perhetiloilla ammattitaitoiset tuottajat kehittävät toimintaansa samalla kun he vaalivat yli 100-vuotista jalostusosaamista.

Kotimaisilla raaka-aineiden valitseminen ei tarkoita, että tarvitsisi kokata suomalaisittain tai tinkiä ruoan mausta! Kokeile esimerkiksi upean umamista japanilaista possuvoilepää Katsu Sandoa, jonka väliin tulee rapeaksi paistettua possua, majoneesia, mausteista kastiketta ja mangoldia.

Katsu sando -voileipä

 

Neljä voileipää

30 min 

 

Ainekset 

 

Mangolditäyte

  • 70 g/1 rasia punamangoldia 
  • 1 valkosipulinkynsi 
  • 1 rkl öljyä
  • suolaa 

 

Tonkatsu-kastike 

  • 3 rkl ketsuppia 
  • 3 rkl worcesterkastiketta
  • 1,5 rkl soijakastiketta 
  • 0,5 tl sinappijauhetta 
  • 0,5 tl valkosipulijauhetta 

 

Lisäksi 

  • majoneesia 
  • 8 viipaletta vaaleaa paahtoleipää 

 

Valmista ensin tonkatsu-kastike. Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Varmista, ettei sinappijauhe jää paakkuiseksi. 

Riko kananmunat syvälle lautaselle ja vispaa rakenne rikki. Mittaa vehnä- ja pankojauhot omille lautasilleen. 

Mausta Snellman maatiaispossun lehtipihvit suolalla ja pippurilla molemmin puolin. Upota pihvi kerrallaan ensin vehnäjauhoon, sitten kananmunaan ja lopuksi pankojauhoihin. Laita kokonaan paneroidut pihvit sivuun odottamaan. 

Lisää reilusti öljyä pannulle niin, että pannun pohja peittyy, kuumenna hellan keskitasolla. Paista pihvi kerrallaan 2–4 minuuttia per puoli tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Nosta valmis pihvi talouspaperille. 

Valmista mangolditäyte. Pilko valkosipuli pieneksi. Lorauta öljyä pannulle ja kuullota valkosipuleita miedolla lämmöllä muutama minuutti, älä ruskista. Lisää mangoldi pannulle ja jatka paistamista noin minuutti, kunnes lehdet ovat hiukan pehmenneet. Nosta hellalta. 

Leikkaa pihvit puoliksi. Voitele leivät majoneesilla ja tonkatsu-kastikkeella. Nosta päälle mangoldia ja pihvi. Nosta kastikkeilla voidellut leivät päälle ja paina leipiä hieman kasaan. Leikkaa puoliksi ja nauti!