Kaupallinen yhteistyö: Lähiruokapäivä

 

Valtakunnallinen Lähiruokapäivä laajenee tänä vuonna kaksipäiväiseksi. Maaseudun ja lähiruoan ilosanomasta nautitaan koko Suomessa 7.–8.9.2024. Tapahtuman pääpäivä on lauantaina 7. syyskuuta, jolloin kaikki tapahtumaan osallistuvat toimijat toivottavat vieraat tervetulleiksi avoimin ovin.

 

Kunniaa paikalliselle osaamiselle

Virallista määritelmää lähiruoalle ei ole, mutta sen voisi mieltää paikalliseksi ruoaksi, jonka tuotanto virkistää lähiseudun ruokakulttuuria ja sitä kautta myös taloutta ja työllisyyttä. Lähiruoka on paikallisesti kasvatettua tai paikallisista aineksista jalostettua. Myös lähiruoan jakeluketjut ovat usein lyhyitä ja alan toimijat keskenään tuttuja. Lähiruoka on siis konkreettisestikin lähempänä kuluttajaa, sillä sen takana on lähiseudun tuttu tuottaja.

 

Lähiruokapäivä avaa maaseudun ovet ja esittelee kotimaisia pientuottajia, heidän tuotteita ja palveluita sekä muita maaseudun toimijoita.. Lähiruokapäivänä voit myös kätevästi ostaa laadukkaita lähituotteita suoraan tuottajilta itseltään. Osa Lähiruokapäivään osallistuvista tiloista ja yrityksistä tarjoaa myös mahdollisuuden tutustua työn arkeen, kuten siinä tarvittaviin koneisiin ja tilojen kotieläimiin.

Tartu tärppeihin tai suunnittele oma ohjelma

Voit suunnitella itsellesi mieluisan Lähiruokapäivän ohjelman omatoimisesti tapahtuman verkkosivujen avulla, mutta jos haluat päästä helpolla, Satokausikalenteri on suunnitellut valmiiksi mukavan neljän kohteen reitin Uudenmaan ja Kymenlaakson suunnalta.

 

Tällä kierroksella maaseudun herkullisiin antimiin yhdistyy kulttuuripuolen elämysmatkailua, sillä pääset vierailemaan kahdella karjatilalla, Pohjolan tilalla ja Teiras Herefordilla, viljoistaan tunnetulla Malmgårdin kartano-panimolla sekä huikean keikkapaikan maineen saavuttaneella Pyhtään kulttuuritalolla.

Huippukeikkoja ja herkullista kotiruokaa Pyhtään kulttuuritalolla

 

Pyhtään kulttuuritalon historia on kiinnostava, sillä se on toiminut aiemmin muun muassa kunnantalona. Nykyinen vetonaula on intiimin tunnelmallinen keikkalava, jossa kauniina iltana pääsee nauttimaan lavan taakse laskevasta auringosta. Yleisöä paikalle mahtuu 1100 vieraan verran, ja mahdollisia yöpyjiä ajatellen kulttuuritalossa on seitsemän huonetta majoittumista varten. Tätä elämysmatkailukohdetta pääsee ihailemaan myös Lähiruokapäivän avoimien ovien aikana.

 

Tänä kesänä Pyhtäällä on ollut tapahtumia viikoittain, ja omistajien hyvien verkostojen ansiosta kulttuuritalolla on esiintynyt kotimaisen musiikin kovia nimiä Elastisesta Tuure Kilpeläiseen ja Maustetytöistä Juha Tapioon.

 

”Meininki keikoilla on ollut tosi hyvä, olen missannut tänä kesänä ainoastaan Egotripin, koska takana oli 15 tunnin työpäivä”, kertoo Pyhtään kulttuuritalon Café Kuppiksen ravintolapäällikkö Maj-Len Drockila.

 

Drockilan mukaan Pyhtään kulttuuritalon vastaanotto on muutenkin ollut erinomainen.

 

”Harvalla pienellä paikkakunnalla on tällainen artistikattaus, mitä ulkopaikkakuntalaisetkin ihmettelevät. Lisäksi asiakkaat ovat tykänneet iloisesta meiningistämme. Meillä on kotoisa fiilis ja laaja asiakaskunta. Kaikki otetaan samalla tavalla vastaan.”

 

Lähiruoka näkyy saatavuuden mukaan myös Café Kuppiksen lounaslistoilla ja kahvilatuotteissa. Drockilan mukaan pöydästä löytyy muun muassa Yrjölän puutarhan salaatteja ja kukkasia sekä Ahvenkosken savustamon kaloja. Myös marjat ovat lähituotantoa, ja sienetkin ostetaan tutuilta vakipoimijoilta.

 

Café Kuppis tarjoaa keitto- ja arkiruokalounasta, ja yksi suosituimmista annoksista on ollut lohikeitto, joka tehdään asiakkaiden toiveesta joka toinen viikko kermaiseen ja joka toinen viikko kirkkaaseen liemeen. Noin kerran kuussa Drockila valmistaa kunnollisen läskisoosin, jota käy nauttimassa tietty vakioporukka. Kahvilan vitriinissä on aina ainakin juustokakkua ja suolaista piirakkaa, kuten lohi- tai kantarellipiirakkaa.

 

”Teemme itse myös saaristolaisleipää ja kauraista vehnäleipää, joita toisinaan riittää myös myytäväksi asti.”

 

Pyhtään kulttuuritalo

Siltakyläntie 175

Laatulihaa Pohjolan tilalta

Haminalainen Pohjolan tila on kasvattanut laatulihana tunnettua ylämaankarjaa eli tuttavallisemmin ”haikkua” vuodesta 2017.

 

Tilan vanhin lehmä, Linnea, on 11-vuotias, ja se poiki tänä keväänä Pohjolan tilan ensimmäiset vasikkakaksoset, jotka ovat ylämaankarjalle harvinaisia. Vasikat voivat erinomaisen hyvin, ja ne ovat Lähiruokapäivänä vieraiden tavattavissa.

 

Nautojen lisäksi Pohjolan tilalla on muitakin eläimiä, kuten pari sikaa, kaneja ja kanoja. Pohjolan tila on toiminut luomuperiaatteella vuodesta 2017, joten tilalta voi napata tuliaisiksi lähellä tuotettua luomulihaa vaikkapa syksyn juhlia varten. Pohjolan tila osallistuu Lähiruokapäivään jo viidettä kertaa. 

 

Pohjolan tila

Onkamaantie 1094, Hamina

Teiras Hereford ilahduttaa lehmäsafarilla

 

Ensimmäiset neljä lehmää saapuivat loviisalaiselle Teiraksen tilalle jo vuonna 2007, joten tuottajilla on vankka kokemus etenkin Hereford-karjasta, jonka liha tunnetaan erittäin laadukkaana. Teiraksen tilalla karja saa liikkua vapaasti laitumilla ja metsässä, ja stressittömän elämän maistaa lihan herkullisessa maussa.

 

Teiraksen tilalla lepää myös ihmisvieraiden mieli, sillä tunnelma on täällä todella idyllinen. Tilan katseenvangitsija on punainen päärakennus, josta löytyy juhlatila, lato tansseja varten sekä puoti, joka myy Hereford-karjan lihaa ”kielestä häntään”. Tästä puodista löytyy siis raaka-aineita vaativallekin kotikokille.

 

Lähiruokapäivänä Teiraksen tila järjestää lehmäsafarin, jossa vieraat pääsevät tekemään lähempää tuttavuutta sarvipäiden kanssa. Lapset puolestaan voivat kisailla muun muassa heinäpaalihyppelyn merkeissä.

 

Teiras Hereford

Hopomintie 421, Loviisa

 

Muinaisvehniä ja oivallisia oluita Malmgårdin kartanossa

Perinteikkään Malmgårdin kartanon historia ulottuu 1600-luvulle asti. Tila on siirtynyt luomutuotantoon jo vuonna 1995. Malmgård tunnetaan etenkin muinaisvehnistään, kuten yksijyvä-, emmer- ja spelttimuinaisvehnistä, mutta tilalla kasvaa myös kauraa, ohraa, ruista ja vehnää. Niistä valmistetaan esimerkiksi kehuttuja jauhoja ja herkullisia puurohiutaleita. 

 

Malmgårdin panimon toiminta puolestaan alkoi 15 vuotta sitten, ja panimon palkitut oluet ovat ehdottomasti maistamisen arvoisia. Lähiruokapäivänä oluita pääsee testaamaan erillisten maistatustuokioiden merkeissä.

 

Lähiruokapäivänä kartanolla on myynnissä Malmgårdin tilan omia tuotteita. Juhlapäivän kunniaksi kartanon upea linna avaa ovensa tutustumiskierroksille, ja lisäksi vieraat pääsevät testaamaan viljatuntemustaan visailun merkeissä.

 

Todellisten viljafanien kannattaa ehdottomasti osallistua myös sunnuntain peltokierrokselle, jossa kerrotaan tarkemmin, miten lähiviljaa tuotetaan.

 

Malmgårdin kartano

Malmgård 47, Loviisa

 

Lähde mukaan lähiruokakierrokselle!

Tämän vuoden Lähiruokapäivään 7.–8.9. on ilmoittautunut jo lähes 300 toimijaa ympäri Suomen, ja mukaan tulevien toimialojen kirjo on laaja – käytännössä se ulottuu marjatiloista artesaanijäätelöiden valmistajiin ja maatilamatkailusta strutsielämyksiin.

 

Lähiruokapäivän aikana voit tutustua paikallisten tuottajien työhön ja tuotteisiin sekä ostaa mukaasi lähellä tuotettuja laatuherkkuja suoraan tuottajilta.

 

Kurkkaa koko lista Lähiruokapäivän osallistujista osoitteessa lahiruokapaiva.fi.

 

Tutustu tarkemmin Lähiruokapäivän koko ohjelmaan ja kurkkaa mukaan osallistuvat paikalliset tuottajat Lähiruokapäivän verkkosivuilta. Seuraa Instagramissa @lahiruokapaiva.

 

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa sesongin kasviksista.