Äänestimme viikon kasvikseksi granaattiomenan. Kuten Satokausikalenteri kertoo, niin niiden hinta alkaa kohta olla edullisimmillaan. Granaattiomena on käyttötarkoitukseltaan hyvin erilainen kasvis kotimaisiin juureksiin verrattuna, joten sen nauttiminen ei vähennä kotimaisten juuresten kulutusta. Sen terveysvaikutuksista löytyy runsaasti tutkimuksia. Mikäli tuontihedelmät kuuluvat ruokavalioosi, niin nyt kannattaa kokeilla granaattiomenaa.


Granaattiomena on ikivanha hedelmällisyyden symboli, jonka terveysvaikutuksista on runsaasti tieteellistä näyttöä.

KUNINKAAN KRUUNUN JA KÄSIGRANAATIN INSPIROINUT PYHÄHEDELMÄ

Granaattiomena (Punica granatum) on lehtipuu, jonka hedelmät ovat syötäviä. Alunperin granaattiomena on kotoisin Keski-Aasiasta. Sitä on kuitenkin viljelty jo tuhansia vuosia Välimerellä sekä Kaukasuksella. Useiden uskontojen pyhissä kirjoituksissa on runsaasti mainintoja granaattiomenasta. Esimerkiksi juutalaisten Toora sisältää saman verran käskyjä kuin granaattiomenassa on siemeniä. Meille suomalaisille ehkä tutummasta raamatusta löytyy myös mainintoja granaattiomenasta. Erään version mukaan Paratiisin kielletty hedelmä olisi ollut alunperin granaattiomena. Toisen tarinan mukaan hedelmän tunnusomaiset hedeslehdet olisivat olleet kuningas Salomonin ensimmäisen kruunun mallina.

Nykyään “pyhää hedelmää” viljellään ympäri maailman, mm. Myanmarissa, Arizonassa sekä Pakistanissa. Espanjalaisen kolonialismin myötä granaattiomenamehusta saatavan siirapin, eli grenadiinin, mukaan nimettyjä paikkoja löytyy eri puolilta maailmaa. Granada -niminen kaupunki löytyy niin Espanjasta, Nicaraguasta, kuin Kolumbiastakin.

KAIKKIA TERVEYSVAIKUTUKSIA EI VIELÄ TIEDETÄ

Granaattiomena ei ole turhaan ollut merkittävässä roolissa ihmiskunnan menneisyydessä. Granaattiomenan terveysvaikutuksia on tutkittu moneen muuhun hedelmään nähden runsaasti. Useat tieteelliset tutkimukset ovat löytäneet tiettyjä terveysvaikutuksia. Sen väitetään olevan hyvä sydän- ja verisuoniterveyde ylläpitäjä. Granaattiomenan sisältämät antioksidantit auttavat kehoamme hidastamaan ikääntymistä. Sen on todettu alentavan veren LDL-kolesterolipitoisuutta, vähentämään verisuonten seinämiin muodostunutta plakkia ja heikentämään useiden bakteerien ja virusten kasvua. Granaattiomenaa tutkitaan jatkuvasti, eikä vielä ole pystytty osoittamaan kaikkia sen terveysvaikutuksia. Hedelmän sisältämä polyfenolisten yhdisteiden sekä bioaktiivisten ainesosien kirjo on valtava, joten syitä ja seurauksia on vaikea erotella.

Vaikka kasvikset ovat tärkeä osa terveellistä ruokavaliota, niin mikään hedelmä ei yksinään ehkäise terveysongelmia. Elintapojen ja ruokavalion tulee kokonaisuudessaan olla sellaisia, että ne suojaavat elimistöä riskitekijöiltä.

KUORIMISEN JÄLKEEN HYÖDYNTÄMINEN ON HELPPOA

Maukkaan hedelmän tunnistamme kiiltävästä kuoresta. Sisus on täynnä punaisia siemeniä, joita ympäröi raikkaan mehukas punainen malto. Hedelmästä syödään pelkkä malto ja siemenet, sillä hedelmälihan väliseinät sisältävät pahanmakuista happoa. Kätevintä on lohkoa tai halkaista granaattiomena ja naputella sisus irti puulusikalla.


Herkullisen näköisillä ja makuisilla siemenillä on helppo piristää “arkisilta” tuntuvia ruokia.

Kuori ei kelpaa syötäväksi. Hedelmän voi puristaa myös mehuksi ja käyttää sitä vaikka smoothiessa tai drinkeissä. Hedelmän syötävän osuuden makua voidaan muuttaa liottamalla sitä viinissä, sitruunamehussa tai konjakissa. Granaattiomena toimii mainiosti salaatissa, rahkoissa ja jälkiruuissa. Sen avulla on helppo piristää monia “arkiselta” tuntuvia ruokia.

Lähteet ja lisälukemista:

https://www.drfuhrman.com/library/article19.aspx

Granaattiomena on räjähtävän hyvä herkku

http://www.makuja.fi/artikkelit/1517270/tiesitko/luonnon-ihmeelliset-terveyspommit-rinnat-suuremmiksi-ja-vyotaro-hoikaksi/

http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakkaille/Kasvitieto/Kasvit_A-O/G/Granaattiomena

http://health.yahoo.net/experts/dayinhealth/pomegranate-power-surprising-superfood

http://fi.wikipedia.org/wiki/Granaattiomena

http://www.valioravinto.fi/Terveys.aspx?id=4817