Äänestimme viikon kasvikseksi annoonan. Tämä hedelmä ei ole kovin yleinen Suomessa, mutta viime vuosina sitä on alettu tuomaan meille Espanjasta. Tällä hetkellä sitä voi löytää hyvin varustelluista ruokakaupoista alle kuuden euron kilohintaan. Annoonan sanotaan olevan maailman makein hedelmä, joten se sopii hyvin piristämään kevään odotusta.


Suomessa tarjolla olevista lajikkeista yleisin on kermaomena. Lajike muistuttaa ulkomuodoltaan hieman sydäntä sekä tavallista omenaa. Osa ruokakaupoista saattaa käyttää kermaomenaa hedelmän nimenä.

ENSIMMÄINEN ANNOONAA MAISTANUT EUROOPPALAINEN OLI KOLUMBUS

Annoona (Annona cherimola) tunnetaan myös nimillä kirimoija tai suomuannoona. Annoonakasveihin kuuluu yli 120 lajia ja monet suvun kasveista tuottavat syötäviä hedelmiä. Alunperin ne ovat lähtöisin Perun ja Equadorin vuoristoseuduilta, jossa ne kasvavat jopa kahdeksan metriä korkeissa puissa sellaisilla alueilla, joissa lämpötila laskee harvoin alle 28 asteeseen.

Ne ovat olleet tärkeitä hedelmiä alueen asukkaille ja niitä on viljelty jo 1000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Legendan mukaan Kolumbuksen saapuessa ensimmäistä kertaa “uudelle mantereelle” olisi hän käskenyt miehistöään soutamaan maihin ja tuomaan hänelle jonkun hedelmän. Tarina kertoo heidän tuoneen hänelle annoonan.

Nykyään eri annoona lajikkeita viljellään trooppisten ja subtrooppisten alueiden ylängöillä ympäri maailmaa. Esimerkiksi kahden annoonalajikkeen risteytys Atemoya on erittäin suosittu hedelmä Japanissa, Taiwanilla ja Okinawalla. Suomessa tarjolla olevista lajikkeista yleisin on kermaomena. Lajike muistuttaa ulkomuodoltaan hieman sydäntä sekä tavallista omenaa.


Eri annoonien hedelmillä, puulla ja siemenillä on pitkät perinteen luonnonlääkinnässä. Niiden uskotaan ehkäisevän solujen rasvoittumista, helpottamaan laihduttamisessa ja torjuvan syöpiä. Näitä ominaisuuksia on yhdistetty varsinkin oka-annoonaan, joka tunnetaan paremmin nimellä graviola. Kuvan lähde: http://www.ezopress.sk/2012/04/zabijak-rakoviny-prirozeny-zabijak-rakovinnych-bunek-10-000-krat-silnejsi-nez-chemoterapie/

ANNOONA NAUTITAAN TÄYSIN KYPSÄNÄ

Suomeen tuotavat hedelmät ovat yleensä raakoja kuljetuskestävyyden parantamiseksi. Tärkeintä on valita ehjäkuorinen hedelmä. Suomuinen ulkonäkö johtuu siitä, että annoona koostuu useista yhteenkasvaneista pienistä hedelmistä. Raaka hedelmä on väriltään vaaleanvihreä, mutta kypsyessään kuori tummuu rusahtavan punertavaksi. Kypsä hedelmä muuttuu todella pehmeäksi ja se tuoksuu makealle.

Annoona tuottaa runsaasti etyleeniä, joten se kannattaa pitää erillään muista kasviksista. Hedelmä kypsyy huoneenlämmössä muutamassa vuorokaudessa. Annoonat paleltuvat herkästi, joten niitä ei kannata säilyttää alle 12 asteessa.

Kypsää annoonaa on väitetty maailman makeimmaksi hedelmäksi. Hedelmästä syödään ainoastaan malto. Sen sisällä olevia pieniä mustia ei siemeniä syödä. Kermaisen hedelmälihan maku on sekoitus vadelmaa, banaania, mansikkaa ja ananasta.

Helpoin tapa nauttia hedelmä on halkaista se ja syödä hedelmäliha lusikalla suoraan puolikkaasta. Kypsän hedelmälihan voi jäädyttää, jolloin sen koostumus muistuttaa hieman jäätelöä. Muusattu malto sekoitettuna pariin lusikalliseen ranskankermaa tai tuorejuustoa toimii herkullisena kastikkeena hedelmäsalaatille tai jäätelölle.

Todella herkullinen ja näyttävä jälkiruoka on annoonan puolikkaista tarjoiltu tumma mousse:

  • Halkaise kaksi annoonaa. Poista siemenet ja kaavi hedelmäliha kulhoon.
  • Vaahdota desilitra kuohukermaa.
  • Paloittele n.50 grammaa haluamaasi suklaata ja sulata se pehmeäksi vesihauteessa. Lisää sulaan suklaaseen kaksi munankeltuaista.
  • Sekoita sulanut suklaa ja munankeltuaiset kermavaahdon joukkoon ja pyöräytä mousseksi.
  • Levitä mousse neljään puhtaaksi kaavittuun kuoren puolikkaaseen ja lisää jokaisen annoksen päälle muusattua annoonaa.
  • Jäähdytä annoksia vähintään yksi tunti ennen tarjoilua.

P.S. Suunnittelimme yhdessä Raakatorin kanssa uudistuneen Sesonkikassin sisällön. Tutustu sisältöön ja tilaa koko viikon kasvikset verkosta luomuna.

Lähteet ja lisälukemista:

Lestrup. T. 2008, Tutti frutti – Kaiken maailman hedelmät tutuiksi, Karisto Oy:n kirjapaino, Hämeenlinna 2008.

http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakkaille/Kasvitieto/Syotavat_kasvit/Eksoottiset_hedelmat/Annoona_

http://fi.wikipedia.org/wiki/Annoona

Eräs maailman maukkaimmista hedelmistä

http://keittiokameleontti.blogspot.fi/2011/03/kermaomena.html

http://yle.fi/uutiset/annoona_pepino_sharon__tunnetko_nama_eksoottiset_hedelmalajit/7865334

http://perhosjahti.blogspot.fi/2010/11/cherimoya.html

https://books.google.fi/books?id=ueAPAgAAQBAJ&pg=PA44&lpg=PA44&dq=annoona+hedelm%C3%A4&source=bl&ots=JQP5MFlfB0&sig=j8LqG8oKm8L3kg5Q_8w7GnJ6wNc&hl=fi&sa=X&ei=6dcHVb7VNs-Xau6LgMAN&ved=0CE0Q6AEwBDgK#v=onepage&q=annoona%20hedelm%C3%A4&f=false