Sadonkorjuun aika on täällä! Nyt nautitaan tuoreista marjoista ja vihanneksista, sekä säilötään satoa
talven varalle. Pakastetuista oman pihan marjoista pyöräytetyllä smoothiella piristää aamun kuin aamun ja yrttitee pitää lämpimänä talvipakkasillakin.

Säilöntämenetelmiä löytyy monenlaisia, esimerkiksi pakastaminen, kuivaaminen, hapattaminen, umpiointi sekä suolan tai sokerin avulla säilöminen. Oli menetelmä mikä tahansa, säilönnän tarkoituksena on estää elintarvikkeen pilaantuminen heikentämällä haittamikrobien toimintaa. Hygienia on siis erityisen tärkeää. Muista tiskata ja kuumentaa säilönnässä käytettävät lasipurkit huolella ennen käyttöä.

Säilöminen tuo uusia herkullisia piirteitä esiin tutuistakin marjoista ja vihanneksista erilaisten menetelmien ja mausteiden avulla. Se on helppoa ja palkitsevaa puuhaa. Mikäs sen parempaa kuin saada nauttia kesän makuja vielä keskitalvellakin!

Marjat ja hedelmät

Marjoja ja hedelmiä löytyy niin kotipihasta kuin metsästäkin. Jaoimme aikaisemmin vinkkejä marjastusretkelle, ne löytyvät täältä.

Hilloja ja mehuja valmistaessa kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia yhdistelmiä ja mausteita. Inkiväärillä maustettu omenamehu on taivaallisen hyvää, ainakin inkiväärin ystävien mielestä.  Marjoja ja hedelmiä voi yhdistellä oman maun mukaan ja testaamalla löytää uusia herkullisia komboja. Mitä jos perushillon maustaisikin chilillä tai vaniljalla? Klassinen kuningatarhillo valmistetaan mustikoista ja vadelmista, mutta omassa keittiössäsi voit yhdistää juuri ne marjat ja hedelmät, jotka makuusi sopivat, vain luovuus on rajana!

Tsekkaa arkea helpottava Smoothie-mix pakastimeen sekä vinkit marjojen pakastukseen ja mansikkahillon ohje, jota voit soveltaa muillekin marjoille ja hedelmille.

Hapankaalia voi tehdä hapatusruukussa tai muussa vesilukollisessa astiassa.

Hapattaminen

Vihanneksia voi säilöä helposti maitohappokäymisen avulla. Käymisen seurauksena elintarvikkeen pH laskee ja haittamikrobien toiminta estyy. Hapattaminen säilyttää vihannekset tuoreina ja jopa lisää niiden ravintoarvoa. Hapatetut vihannekset ovat erittäin terveellisiä myös siksi, että maitohappobakteerit kykenevät palauttamaan suoliston normaalin bakteerikannan vatsataudin tai antibioottikuurin jälkeen.

Kaali on helpoin hapatettava vihannes, mutta kokeile myös kurkkua, punajuurta, sipulia tai porkkanaa.

Suolakurkkujen hapatuksessa voidaan käyttää mustaherukan lehtiä maitohappobakteerin lähteenä.

Kuivaaminen

Yrttejä, sieniä tai vaikkapa marjoja voi säilöä kuivaamalla. Kuivaaminen on kätevä tapa säilöä elintarvikkeita huoneenlämmössä. Kuivaamisessa tärkeää on ilmava ja lämmin tila, joka ei ole liian kuuma eikä suorassa auringonpaisteessa.

Mikäli chilistä tulee satoa enemmän kun ehtii tuoreena käyttää, kannattaa sitä säilöä kuivaamalla tai pakastamalla.

Yrttejä voi kuivata huoneenlämmössäkin, nestepitoisempia elintarvikkeita kannattaa kuivata kuivurissa tai uunissa. Parhaita kuivattavia ovat puhtaat, nuoret ja terveet kasvit, jotka on kerätty kuivalla säällä. Kuivattuja elintarvikkeita kannattaa säilyttää lasipurkissa tai paperipussissa valolta suojattua.

Nokkosen voi kuivata sellaisenaan tai ryöpätä kevyesti ennen kuivatusta kauniin värin säilyttämiseksi.

Suolaaminen

Sieniä, kalaa ja lihaa voi säilöä myös suolaamalla. Sienistä erityisesti rouskut sopivat suolasieniksi. Suola imee elintarvikkeen soluista vettä ja väkevöittää liemen niin vahvaksi, että mikrobien toiminta estyy.

Tämän tekstin takana on turkulainen puutarhuri Riikka, lisää hänen upeita kuviaan ja tietoa ruoan kasvattamisesta itse löydät instagramista @puutarhuriikka.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.