Kaupallinen yhteistyö: Pavunvarsi
Puutarhan perustaminen onnistuu ilman isoa pihaa ja kasvimaatakin, etenkin jos kaupunkikodista löytyy parveke. Lasitetulle, etelään tai lounaaseen suuntaavalle parvekkeelle voi kylvää ensimmäiset siemenet jo huhti-toukokuun vaihteessa, avoparvekkeella viljelyn aloittamista kannattaa odotella toukokuun lopulle. Kukkaloiston lisäksi parvekkeen suojissa kukoistavat monet hyötykasvit. Mistä aloittaa ja mitä viljellä, siitä otamme selvää seuraavaksi – tervetuloa tutustumaan parvekepuutarhaan!
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty
Aloita piirtämällä paperille parvekkeen pohjakartta. Mieti, mitä haluat kasvattaa ja mitä parvekkeelle mahtuu. Etenkin pienemmän parvekkeen tila on hyvä hyödyntää sijoittamalla kasvit eri tasoihin ruukkujen, hyllyköiden ja katosta roikkuvien amppelien avulla. Ota suunnitelmassa huomioon valon suunta niin, että korkeammat kasvit ovat parvekkeen reunoilla ja pienemmät etualalla, jotta valoa riittää kaikille kasvukauden ajan.
Pohdi riittääkö ruukkupuutarha, hankitko kasvusäkkejä vai nikkaroisitko pienet viljelylaatikot salaateille ja juureksille. Jos suunnittelet kesälomareissua tai pidempää poissaoloa, jokin kastelujärjestelmä tai vähintäänkin altakastelevat istutusastiat saattavat olla tarpeen. Kehnon kastelijan ja laiskan lannoittajan kannattaa toimivan kastelujärjestelmän lisäksi panostaa kasvualustaan, joka pidättää kosteutta ja luovuttaa ravinteita vähitellen. Sekoittamalla multaan biohiiltä tai kookoskuitua parannat kasvualustan laatua ja varmistat, että kasvit saavat kaiken tarvitsemansa myös silloin kun kasteluun ja lannoitukseen tulee taukoa.
Kaikki parvekepuutarhan välineet, ruukut ja kasvualustat löydät kumppanimme Pavunvarren verkkokaupasta. Kurkkaa ainakin huolettomat, itsenäisesti ja automaattisesti toimivat GoGro-altakasteluruukut erillisine vesisäiliöineen!
Parveke on puutarha pienoiskoossa
Jos parvekkeesi vielä avautuu etelään tai lounaaseen, olosuhteet lähentelevät kasvihuonetta. Kuten kasvihuoneessakin, suojaisella parvekkeella kasvukausi on paljon pidempi kuin perinteisellä kasvimaalla. Suosittelemme kokeilemaan esimerkiksi pensastavia kirsikkatomaatteja, erilaisia chilejä ja paprikoita, amppelissa kypsyvää kuukausimansikkaa sekä yrttejä, jotka voit kasvattaa siemenistä itse tai ostaa valmiina kaupasta ja istuttaa isompaan ruukkuun kotona. Jopa perunoita voi viljellä isommassa ruukussa tai ämpärissä. Myös kurkun ja munakoison kasvattaminen onnistuu parvekkeen suojissa, kunhan kastelusta ja lannoituksesta pidetään huolta.
Avonaisilla parvekkeillakaan peli ei ole menetetty, sillä yrtit, satoisat salaatit sekä pienemmät juurekset menestyvät kaikissa pikkupuutarhoissa varmasti. Kokeile vaikkapa useamman sadon antavia retiisejä, kirpeää rukolaa tai runsaita lehtikaalia ja mangoldia. Parveke ja kaupunkiympäristö suojaavat kasveja myös tuholaisilta, joten urbaani viljelijä pääsee vähemmällä ja saa silti nautiskella loppukesän sadonkorjuusta.
Parvekeviljelyn perusteet – näin pääset alkuun!
Parvekepuutarhan perustaminen ei ole rakettitiedettä. Urbaani puutarhuri pääsee alkuun hyvällä kasvualustalla, istutusastioilla, muutamalla siemenpussilla tai valmiiksi kasvatetuilla taimilla. Näin se käy:
1. Tee suunnitelma. Mieti, mitä parvekkeelle mahtuu, tarvitsetko ruukkuja tai kalusteita ja piirrä paperille kasvien paikat.
2. Hanki tarvikkeet, kasvualusta ja istutusastiat, valitse siemenet tai osta valmiit taimet.
3. Tarkkaile parvekkeen lämpötilaa, tee suorakylvöt ja siirrä taimet ulos vasta, kun lämpötila pysyy yölläkin reilusti nollan yläpuolella.
4. Valitse kasvualusta ajatuksella, multaan sekoitettu biohiili tai kookoskuitu pidentävät kasteluväliä. Muista varastolannoitus.
5. Nopeamman yrttisadon saat, kun keräät kaupan vihannesosastolta koriisi valikoiman lempiyrttejä ja istutat ne suurempaan ruukkuun parvekkeelle. Myös ruukkusalaatti jatkaa kasvuaan multaan upotettuna.
6. Kastele riittävästi. Mitä pienempi ruukku tai viljelyalusta on, sitä nopeammin kasvi käyttää multaan varastoituneen veden. Jos olet usein poissa kotoa, harkitse kastelualtaiden tai kastelujärjestelmän hankkimista.
7. Lannoita säännöllisin väliajoin. Jos lisäsit istutuksen yhteydessä multaan tai muuhun kasvualustaan varastolannoituksen, voit onnitella itseäsi ja unohtaa lannoittamisen loppukesäksi.
8. Huolehdi etenkin lasitetun parvekkeen tuuletuksesta. Porottava aurinko voi kuumentaa suojaisan parvekkeen 40 asteeseen jo toukokuussa. Varjostavista verhoista tai kaihtimista on kesähelteillä apua.
9. Nauti työsi tuloksista, kerää satoa ja kylvä sitä mukaa uutta. Retiisit, rukola ja salaatit ehtivät tuottaa useamman sadon kesän aikana.
Tutustu Pavunvarren valikoimaan!
Muista myös seurata @satokausikalenteri -kanaviamme, sillä puutarhakausi näkyy vahvasti sisällöissämme.