Syksyiset ilmat viilenevät ja tuovat tullessaan ensimmäiset yöpakkaset – on ruusukaalin aika loistaa. 

Ruusukaali on loistava esimerkki siitä, miten suuri vaikutus sesongilla on kasvisten makuun ja meille syntyviin mielikuviin. Suomessa ruusukaalin käyttö on vähentynyt vain yhteen pieneen kerään henkilöä kohden vuodessa. Satokauden ulkopuolella syödyt ruusukaalit, voimakkaamman makuiset vanhat lajikkeet, vetiset pakastevaihtoehdot sekä pitkään lounasbuffetissa muhineet ylikypsät yksilöt ovat varmasti osaltaan vaikuttaneet, ettei ruusukaali välttämättä herätä vahvaa mielikuvaa suuresta herkusta. 

Oikeaan aikaan, tuoreeltaan valmistettuna ruusukaalin maku on erinomainen ja valmistus helppoa. Kylmä ilma edistää sokereiden muodostumista kaalin kerässä, joten ensimmäisten pakkasten jälkeen kerättyä satoa pidetään parhaimman makuisena. Sesonki jatkuu siis pitkälle loppuvuoteen – nyt on aika paistaa, keittää tai höyryttää kauniin vihreitä ruusukaaleja. 

6 faktaa ruusukaalista

Ruusukaali on lähtöisin Belgiasta

Brysselinkaalinakin tunnettu ruusukaali on verrattain nuori viljelykasvi. Sitä on tiettävästi jalostettu 1500-luvulta lähtien. Belgiasta lähtöisin oleva kaalia viljellään nykyisin myös Pohjois-Amerikassa ja Japanissa, mutta suurin suosio on edelleen Länsi-Euroopassa. 

Useita eri lajikkeita

Ruusukaalin eri lajikkeet lajitellaan kerien muodon, värin, varren korkeuden tai kasvukauden mitan mukaan. Lajikkeiden kirjo ei näy ruokakaupoissa, missä tarjolla on usein ainoastaan vihreälehtisiä ja pyöreäkeräisiä ruusukaaleja. Ruusukaalista on olemassa myös hieman punertavia lajikkeita. 

Ruusukaali kestää kylmää ja vaatii pitkän kasvuajan

Ruusukaali on sopeutunut viileään ilmastoon ja se sietää hetkellisesti usean asteen pakkasia. Kasvuaika on pitkä, joten istutus tehdään mahdollisimman aikaisin syvämultaiseen maahan. 

Ruusukaali ennen sadonkorjuuta

Kaksivuotinen kaali

Ruusukaali on kaksivuotinen ja voi kasvaa jopa 1,5 metriä korkeaksi. Yhden ruusukaaliyksikön varteen voi muodostua jopa 30–70 pikku kerää. Ravintona nautitaan ainoastaan hankasilmuihin muodostuneet pienet kerät. 

Myöhäinen sadonkorjuu jatkuu aina joulukuulle saakka

Ruusukaali menettää kiinteytensä, mikäli kerien antaa kasvaa ylisuuriksi. Noin kuukautta ennen sadonkorjuuta ruusukaali kannattaa latvoa, mikä aikaistaa sadon valmistusta sekä yhdenmukaistaa kerien kokoa. 

Sato kerätään käsin 1–3 poimintakerralla. Kylmyys edistää sokereiden muodostumista kerissä, joten maun parantamiseksi sadonkorjuu kannattaa tehdä vasta ensimmäisten pakkasten jälkeen. 

Kuitupitoinen kerä

Ruusukaalissa on muita kaaleja enemmän kuitua ja se on hyvä raudan lähde. Muiden kaalien tavoin ruusukaalista sisältää runsaasti C-, K- ja A-vitamiineja, folaattia sekä flavonoideja, jotka toimivat elimistöä suojaavina antioksidantteina.

Satokausikalenteri 2022

Ruusukaali loistaa voimakkaiden makujen rinnalla 

Ruusukaalin valmistus tapahtuu poistamalla kantaosa sekä tarvittaessa ulommaiset huonoksi menneet lehdet. Kerät voidaan kypsentää höyryttämällä tai keittämällä niukassa vedessä kunnes väri muuttuu kirkkaan vihreäksi. Kypsien kerien päälle voi sipaista hieman voita ja maustaa suolalla ennen nauttimista. 

Perinteisesti ruusukaalia on käytetty voimakkaiden liharuokien, kuten lampaan, poron ja riistan lisäkkeenä. Ruusukaali sopii myös keittoihin, vuokaruokiin ja patoihin. Lisukkeena tarjottavat kerät voi karamellisoida paistinpannulla tai paahtaa uunissa. 

Kolmen kaalin pyttipannu

Kolme reseptiä tarjoilevat jokainen erilaisen tavan valmistaa ruusukaalia.

 

 

Parhaimmillaan ruusukaalin maku säilyy viileässä säilytettynä. Kerät ovat herkkiä etyleenille, joten niitä ei kannata säilyttää esimerkiksi tomaattien, omenien tai banaanien vieressä. Valmiiksi poimitut ruusukaalit säilyvät hyvänä noin 6 viikkoa lämpötilan ollessa lähellä nollaa. Varressa kiinni olevat kerät säilyvät sadonkorjuun jälkeen muutaman viikon pidempään.

Lisää tietoa yli kymmenestä kaalista löytyy vuoden 2022 Satokausikalentereista! Tutustu ja tilaa omasi täältä: Satokausikalenteri 2022. Nappaa talteen parhaat vinkit Satokausi-syömiseen ja herkullisimmat reseptit somekanavissamme @satokausikalenteri!