Keväästä alkaen Satokausikalenterin blogi saa täydennystä puutarhan puolelta!
Oletko koskaan miettinyt mistä salaattisi tulee ja mitä vaiheita se käy läpi matkalla lautasellesi? Keväästä alkaen Satokausikalenterin blogi päivittyy myös puutarhakuulumisilla. Turkulaiset puutarhuriopiskelijat Riikka ja Wiivi tulevat tarjoamaan vinkkejä, joiden avulla kuka vaan voi kasvattaa ruokaa ikkunalaudalla, parvekkeella tai puutarhassa.
Lisäksi tiedossa on tutkimusmatkoja kaupan heviosastolta aina sinne mistä kaikki saa alkunsa eli kasvihuoneisiin ja avomaalle.
Riikan ja Wiivin terveiset Satokausikalenteri-blogin seuraajille:
– Tulemme kirjoittamaan vihannesten ja kasvisten kasvattamisesta; miten, miksi ja milloin.
– Lähdemme liikkeelle aivan ruohonjuuritasolta, näitä vinkkejä varten ei tarvitse omata vihreää peukaloa tai minkäänlaista kokemusta puutarhan hoidosta. Meitä kumpaakin kiinnostaa terveellinen ja monipuolinen ruoka. Usein kasvimaalla vietetty aika ravitsee kehon lisäksi myös mieltä ja ruokaa oppii arvostamaan uudella tavalla.
Keitä me olemme?
Tiimimme kirjoittaja Wiivi on juuri turkulaistunut iloinen heittäytyjä, jonka kerrostaloyksiön ikkunaudat täyttyvät kokeilevista avokadoprojekteista sekä yrteistä ja versoista. Wiivin arki rakentuu opiskelun, runoilun, joogan ja hyvän, useimmiten improvisoidun kasvisruoan ympärille. Wiivi on entinen huonekasvien tappaja, joka sattumalta löysi itsensä puutarha-alalta erään tomaatintäyteisen kesän päätteeksi.
Valokuvista vastaa Riikka, turkulainen visuaalinen osaaja, jonka pihalla viihtyvät niin juurekset, perinteiset rohdoskasvit kuin oman pikku kasvihuoneen vihanneksetkin. Riikka hyödyntää keittiössään myös luonnon antimia villiyrteistä marjoihin ja sieniin. Syksyn sadonkorjuun myötä kaapit täyttyvät mehuista ja kuivatuista mausteista. Tärkeää kasvien kanssa työskentelyssä Riikalle on parantava ja rauhoittava vaikutus.
Mikä puutarhakoulu?
– Me opiskelemme kumpikin viimeistä vuotta puutarha-alan perustutkintoa tuotantopuolella Ammattiopisto Liviassa Tuorlan maaseutuopistossa. Tuorla on kaunis vanha kartanoalue, jolta löytyy mm. kasvihuone, vihannes- ja omenatarhat sekä majatalo. Tuorlassa toimii puutarhatalouden koulutuksen lisäksi kaksi muuta alaa, luonto ja ympäristö, sekä maatalous.
– Koulumme tarjoaa ainutlaatuisia kursseja liittyen esimerkiksi ruokahyönteisiin, viljeltyihin sieniin sekä artesaani- ja lähiruokaan. Ammennamme koulumme laajasta opetusvalikoimasta inspiraatiota myös tänne kirjoitettuihin artikkeleihin.
– Odotamme innolla että pääsemme vihdoin kunnolla käsiksi tähän blogiin. Puutarhavinkkien lisäksi tulossa on pohdintaa ruoantuotannon ekologisuudesta, katsauksia puutarhakoulun tapahtumiin, tuottajavierailuja sekä tietoa muun muassa villiyrteistä ja sienten kasvatuksesta. Saatamme myös vilahtaa Satokausikalenterin Instan puolella, stay tuned!