Kansan keskuudessa Nutellanakin tunnetun hasselpähkinätahnan tekee helposti itse. Se sopii erinomaisesti tuoreiden hedelmien, kuten ananaksen, kanssa syötäväksi.
1,5 dl tahnaa
Valmistusaika: 20 min
Paistoaika: 10 min
Ainekset
- 3 dl tai 200 g hasselpähkinöitä
- 0,5 dl vaahterasiirappia (tai vähän vähemmän hunajaa)
- reilu 2 rkl kaakaojauhetta
- ∼1 rkl kookosöljyä
- siemenet yhdestä vaniljatangosta, 1 tl vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljauutetta
- ripaus laadukasta suolaa
Tarjoiluun
- Tuoretta ananasta
Valmistus
- Lämmitä uuni 200° C.
- Levitä hasselpähkinät pellille leivinpaperin päälle. Pidä pahkinöiden välit tasaisina, sillä ne vaikuttavat paistoaikaan. Paahda pähkinöitä 8-10 min tai kunnes ne ovat tummuneet hieman. Ota pois pelliltä jäähtymään.
- Kun pähkinät ovat jäähtyneet vähän, irrota niistä kuoret hankaamalla niitä käsien välissä. Siirrä kuoritut pähkinät monitoimikoneeseen tai sauvasekoittimelle sopivaan astiaan.
- Aja pähkinät tasaiseksi tahnaksi. Tässä voi kestää koneen tehosta riippuen 5-10 min.
- Lisää joukkoon vaahterasiirappi, kaakaojauhe, vanilja ja suola. Sekoita tasaiseksi. Lisää kookosöljyä hitaasti vähän kerrallaan sen verran että tahna muuttuu notkeaksi, n. 1 rkl.
- Säilytä puhtaassa lasipurkissa. Tarjoile tuoreiden ananaslohkojen kanssa.