Kaupallinen yhteistyö: Paulig

 

Tiesitkö, että keskivertosuomalainen heittää jopa 25 kiloa vuodessa ruokaa roskiin? Ruokahävikki on turhaa jätettä, joka olisi pystytty välttämään säilyttämällä ruoka toisin tai ennakoimalla paremmin. Kuluttajien onneksi Pauligin ja Luonnonvarakeskuksen kehittämällä ruokahävikkilaskurilla oma ruokahävikki on helppo selvittää. Laske oma tuloksesi, nappaa artikkelista vinkit kasvisten hävikin vähentämiseen ja poimi lopuksi talteen nerokkaan hävikki-shakshukan resepti!

Hävikillä on hintansa – selvitä omasi nyt ruokahävikkilaskurilla

Suomessa kotitalouksien ruokahävikki on vuosittain noin 25 kiloa henkilöä kohden eli kokonaisuudessaan 120-160 miljoonaa kiloa. Rahassa mitattuna tämä tarkoittaa yhteensä noin 500 miljoonaa euroa

Raha on vain yksi mittari ruokahävikin hinnan arviointiin. Kaikki turhaan tuotettu ruoka aiheuttaa myös ylimääräisiä ympäristöpäästöjä. Ruoantuotanto kuluttaa maapinta-alaa, energiaa, vesivaroja ja ravinteita ja sillä vaikutusta luonnon monimuotoisuuden vähentämiseen ja ilmastonmuutokseen. Tuotantoketjussa syntyneet päästöt ovat syntyneet turhaan, jos ruoka ei päädy kenenkään ravinnoksi.

Helposti yksilön ensimmäinen reaktio ruokahävikistä puhuttaessa on, että meillä sitä ei synny. Kun asiaa alkaa tarkemmin pohtimaan, niin lopputulos voi yllättää. Ruokahävikillä ei tarkoiteta normaalia kotitalouksissa syntyvää jätettä, appelsiinien tai banaanien kuoria, kahvinporoja tai eläinperäisten raaka-aineiden luita. Ruokahävikki on ainoastaan syömäkelpoista ruokaa. Onneksi omakohtaista spekulointia ei enää tarvita. Voit selvittää heti oman ruokahävikkisi Pauligin ja Luonnonvarakeskuksen kehittämällä laskurilla.

Enemmän käyttäjiä tuo parempaa dataa ja hävikin vähentäminen helpottuu entisestään

Tällä hetkellä ruokahävikkilaskuria on testannut jo yli 25 000 suomalaista. Laskuri antaa sinulle mielenkiintoista dataa kotitaloutesi ruokahävikistä ja voit verrata sitä suomalaisten keskiarvolukuihin. Laskurin avulla jokainen näkee kotitaloudessaan syntyvän hävikin hiilijalanjäljen, kilomäärän sekä rahallisen arvon. Lisäksi hävikkiluvun laskemisen jälkeen saat konkreettisia vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen. Paras apuri oman ruokahävikin vähentämiseen on hävikin hahmottaminen ja ruokahävikkilaskuri on siinä mitä mainioin työkalu. 

Kuluttajien avuksi suunnitellun laskurin lisäksi Paulig on ottanut ruokahävikin vähentämisen tosissaan koko tuotantoketjussaan. Pauligin tavoitteena on puolittaa ruokahävikin määrä arvoketjussa vuoteen 2030 mennessä! Uusi vastuullisuusohjelma perustuu YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja tämä tulee näkymään ja maistumaan meille kuluttajille entistä vastuullisempina tuotteina. Pauligin vastuullisuusohjelma on kaikkien kuluttajien nähtävillä

Satokausikalenterin täsmävinkit kasvisten ruokahävikin vähentämiseen:

  1. Selvitä käyttämiesi kasviksen oikea säilytyslämpötila ja -tapa. Useat kasvikset tuottavat kypsymistä nopeuttavaa etyleeniä ja osa kasviksista on erityisen herkkiä sille. Esimerkiksi tomaatin etyleeni pilaa parsakaalin nopeasti. Etyleenin tuotanto vähenee viileässä ja herkkiä kasviksia voi suojata säilyttämällä niitä pussissa. Nämä toimenpiteet lisäävät kasvisten käyttöaikaa huomattavasti ja pääset nauttimaan niistä, kun ne ovat parhaimmillaan.
  2. Anna raaka-aineelle uusi mahdollisuus. Pehmentyneet kasvikset kaipaavat usein vain hieman vettä piristyäkseen. Kyllähän kukkiakin kastellaan. Kastele salaatit ja yrtit juoksevan veden alla tai laita ne hetkeksi jääveteen. Sama kikka toimii juureksille, kun poistat niistä ensin kannan. 
  3. Kypsennä kasvikset. Nuhjuisuus tai pienet idut eivät vielä tarkoita, etteikö kasvista voisi syödä.  Älä anna ulkonäön hämätä! Poista nuhjaantunut osa ja käytä kasvis kypsennettynä. Paahda, keitä, soseuta. Muodonmuutoksen jälkeen on ihan sama miltä kasvis näytti ennen operaatiota.

     

  4. Tarkasta vihanneslaari ja hedelmäkori päivittäin. Laita pilaantumisvaarassa olevat kasvikset houkuttelevasti tarjolle. Nosta ne päällimmäiseksi kulhoon tai vihanneslokeroon. Kuori tai pilko kasviksia valmiiksi suupaloiksi kulhoon josta ne on helppo napsia. 
  5. Esivalmistele ja pakasta. Tee vaikkapa oma hedelmämix mustuneista banaaneista ja omenoista. Voit lisätä pakkasesta valmiita hedelmäkuutioita suoraan blenderiin smoothien joukkoon. Myös juuressekoituksia on helppo valmistaa itse. 
  6. Keitä kasvisliemi. Mikä tahansa kasvis käy tähän tarkoitukseen ja yhdistämällä esimerkiksi omenan ja porkkanan saat uusia makuelämyksiä.. Pakasta ylimääräinen liemi myöhempää tarkoitusta varten. 
  7. Hyödynnä kaikki kasvisten syötävät osat.  Suurin osa kotimaisista kasviksista on täysin turvallista nauttia kuorineen. Monen juureksen naatit tai varret, esimerkiksi porkkanan ja parsakaalin, ovat myös syötäviä.

 

Tortillaillan jälkeinen hävikkishakshuka

Shakshuka on täydellinen ruokalaji jääkaapin vihanneslokeron tyhjentämiseen, sillä siitä on olemassa yhtä monta reseptiä kuin kokkiakin. Tällä erittäin maistuvalla, näyttävällä ja näppärällä munakasruoalla saat nautittua salsakastikkeen jämät ja tortillaillalliselta ylijääneet kasvikset kerralla! Shakshuka sopii aamiaisbrunssille, lounaaksi tai iltapalaksi. Ruokaisuuden määrää on helppo lisätä tarjoamalla sen kanssa tortillaillallisen jämiä sekä salaattia.

 

Shakshuka:
(4-6 henkilölle)

1 pkt (240g) Gold&Green Nude Nyhtökauraa

öljyä ja voita paistamiseen

2 luomuporkkanaa

2 luomulehtisellerin vartta

1 prk (350g) Santa Maria Taco Sauce Medium

1 tlk tomaattimurskaa

0,5 pss Santa Maria Chili con carne Spice Mix

3 kpl Santa Maria Tex Mex jalapeñoviipaletta (valinnainen)

6 kpl vapaan kanan munia

juustomurua tai raastetta (esim. fetaa)

tuoretta korianteria

 

Tortillalastut:

Tortilloja

Oliiviöljyä

2 tl suolaa

 

Aloita shakshukan valmistus kuutioimalla kuoritut porkkanat ja pestyt lehtisellerin varret. 

Freesaa kasviksia isohkolla paistinpannulla (halkaisija 26-28 cm) noin viiden minuutin ajan, kunnes kasviskuutiot alkavat pehmetä ja saada hieman väriä.

Lisää nyhtökaura pannulle kasvisten seuraksi. Jatka freesaamista vielä noin viiden minuutin ajan, kunnes nyhtökauramuru on lämmennyt kokonaan. Lisää pannulle puolikas pussi Chili con carne maustetta (voit käyttää myös muita Santa Maria Spice Mix -makuja), tacokastike ja tomaattimurska. Jos pidät tulisemmasta ruoasta, niin voit lisätä myös pieneksi pilkottuja jalapenoviipaleita oman makusi mukaan.

Anna shaksukan hautua viitisen minuuttia, kunnes nestettä on alkanut haihtua pois ja kastike alkaa sakeentua.

Kun shakshuka on saanut kiehua kevyesti poreillen viitisen minuuttia, ota se hetkeksi pois kuumalta levyltä. Tee keskelle pannua lusikalla pieni syvennys ja riko syvennykseen varovasti yksi kananmuna. Voit myös rikkoa kananmunan ensin pieneen juomalasiin ja kaataa sen juomalasista varovasti syvennykseen, jotta keltuainen pysyy varmasti ehjänä.

Tee sama lopuilla viidellä kananmunalla shaksukan reunoille, tasaisin välein.

Peitä shakshuka kannella ja anna hautua matalalla lämmöllä noin 10 minuttia, kunnes kananmunat ovat hyytyneet.

Ripottele valmiin shakshukan päälle juustoa ja koristele tuoreella korianterilla.

Nauti tortillastujen kanssa dippaillen!

 

Tortillalastut:

Aloita lämmittämällä uuni 200-asteeseen. Leikkaa tortillaletut kolmioiksi: isoista letuista saat leikattua kuusi kolmiota ja pienemmistä neljä. Levitä kolmiot leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Pirskottele tortillakolmioiden päälle kevyesti oliiviöljyä ja mausta suolalla.

Paista lastuja uunissa noin viiden minuutin ajan, tai kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

Annathan tortillalastujen jäähtyä huoneenlämpöisiksi ennen kun kosket niihin, sillä öljy niiden päällä on todella kuumaa.  

Laske oma hävikkisi Pauligin hävikkilaskurista!