Juuripersilja muistuttaa ulkomuodoltaan palsternakkaa. Mutta tiedätkö jo, miltä juuripersilja maistuu? Juuripersiljan maussa on nimensä mukaisesti häivähdys persiljaa sekä juuriselleriä. Juuripersiljaa voi nauttia raakana esimerkiksi dipattavina tikkuina ja raasteena salaateissa tai kypsennettynä keitoissa, pyreissä ja uunijuureksena. Kokeile juuripersiljaa nyt rohkeasti ja löydä oma suosikkitapasi nauttia tätä sesongin ihanaa kasvista!
Mukulan tuottava persiljalajike
Juuripersilja kuuluu persiljoihin, joita on kolmea lajia: silolehtinen lehtipersilja, kähäräpersilja sekä mukulan tuottava juuripersilja. Juuripersilja on kotoisin Välimeren maista, jossa sitä kasvaa villinä. Myös Saksassa kyseinen juures on erittäin suosittu. Juuripersiljan kasvattaminen on melko yksinkertaista. Huhti-toukokuussa siemenet kylvetään pehmeään ja ravinteikkaaseen multaan, kastellaan säännöllisesti ja odotellaan sadon kehittymistä. Kesän aikana naatit tuottavat paljon tuoretta satoa syötäväksi. Hyödynnä lehdet lehtipersiljan tavoin. Myöhään syksyllä palsternakkaa muistuttava juuri on kehittynyt ja valmis nautittavaksi!
Juuripersiljan mukulat kannattaa varastoida nollassa asteessa, sillä ne nahistuvat helposti. Ilmankosteuden tulee olla suuri tai ne kannattaa suojata haihdunnalta. Oikein varastoitu juuripersilja säilyy pitkään hyvänä. Juuripersiljassa on ohut kuori, joten sitä ei tarvitse kuoria – huolellinen huuhtelu juuresharjan kera riittää.
Juuripersiljan monet muodot
Juuripersiljaa käytetään juuresten tapaan, vaikka olemme ehkä oppineet tuntemaan sen parhaiten liemijuureksena. Vaikka juuripersilja on makunsa puolesta loistava liemikasvis, soveltuu se liemien valmistuksen lisäksi moneen muuhunkin: keittoihin, patoihin, paistoksiin tai raakaraasteeksi. Juuripersiljan sanotaan piristävän aineenvaihduntaa ja parantavan vastustuskykyä. Kuten muutkin juurekset juuripersilja sisältää runsaasti tärkeitä mineraaleja.
Juuripersiljan makua kuvaillaan usein hienostuneeksi ja tasapainoisen mausteiseksi. Kyseiseen juurekseen liitetään sitkeitä ennakkoluuloja, minkä vuoksi se on herkästi jätetty kaupanhyllylle. Myös sen luonnehdinta hämmentää useita: juures muistuttaa ulkonäöltään palsternakkaa, nimi viittaa tunnettuun yrttiin ja maun kerrotaan olevan lähimpänä mukulaselleriä. Siis mitä? Ei mikään ihme, että kyseinen kasvis aiheuttaa ihmetystä. Kuitenkin maistamisen jälkeen moni on ihastunut tähän juurekseen ikihyviksi!
Helpottaaksemme lähestymistä tätä mielenkiintoista juuresta kohtaan, olemme koonneet muutamia loistavia esimerkkejä resepteistä, joissa juuriselleri pääsee oikeuksiinsa. Kokeile esimerkiksi tätä vegaanista juuripersiljasosekeittoa, jossa makumaailmaa pehmentää suomalaisille tuttu ja turvallinen peruna. Näillä paahdetuilla juuripersiljoilla puolestaan voit korvata seuraavalla kerralla ranskalaiset hampurilaisen kyljestä.
Loistavan lisukkeen esimerkiksi lihalle saat hitaasti hauduttamalla juuripersiljakuutioita pannulla öljyssä ja viimeistelemällä hautuneet kuutiot hunajalla. Mikäli juureksen nauttiminen sellaisenaan epäilyttää, korvaa resepteissä esimerkiksi porkkana pieniltä osin juuripersiljalla, sujauta muutama kuutio juuripersiljaa nakkikeittoon ja paahda uunissa omien suosikkijuuresten rinnalla muutama lohko myös juuripersiljaa.
Haluatko tietää jatkossakin, mitkä kasvikset maistuvat maukkaimmilta juuri nyt? Tilaa nyt Satokausikalenteri 2023 suoraan kotiovellesi verkkokaupastamme. Uutuutena vuoden 2023 Satokausikalenterissa myös joka kuukaudelle reseptejä, joissa pääset hyödyntämään kauden kasviksia parhaimmalla mahdollisella tavalla.
Tutustu kauden resepteihin myös sivuillamme satokausi.fi.
Ja pysy linjoilla Satokausikalenterin somekanavissa @satokausikalenteri, jossa jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokausi-kasviksista.