Kana-fenkolipata – Kaupallinen yhteistyö: Sinebrychoff
Vuoden alussa olemme jakaneet inspiroivia reseptejä ja vinkkejä ruoan ja juoman yhdistämisestä. Joko luit artikkelin nousevista juomatrendeistä ja olet kokeillut kala-kasviscurrya?Tällä kertaa juttusarjan kolmannessa osassa sukelletaan välimerelliseen tunnelmaan ja kokkaillaan kevättalven suosikista, fenkolista, aromaattinen pata. Fenkoli on erityisen suosittu kasvis ranskalaisessa keittiössä, sieltä tulee myös tähän reseptiin mätsätty ruokajuoma, alkoholiton 1664 Blanc -olut. Uunissa haudutettu kana-fenkolipata on rento ja maistuva illallinen viikonlopuksi. Kasviksista, tuoreista yrteistä ja kanasta valmistuva ateria tarjoillaan höyryävän kuumana. Pata saa reilusti makua Välimeren maista kotoisin olevasta fenkolista. Tämä aromaattinen kasvis on totuttu lisäämään kalaruokiin, mutta se sopii myös loistavasti kanan kanssa samaan pataan. Fenkoli sisältää runsaasti foolihappoa, C-vitamiinia sekä kaliumia.
1664 Blanc 0,5 %
Suositun 1664 Blanc -vehnäoluen alkoholiton versio on vähintäänkin yhtä hyvää. Modernissa belgialaistyylisessä oluessa maistuvat kevyesti sitrus ja korianteri. Hienostuneessa maussa voi aistiaa myös häivähdyksen aprikoosia, siksi tämä juoma sopii hyvin myös kesäiseen ruokalistaan. Blanc sopii salaattien, valkolihaisen kalan, kevyiden kanaruokien ja kirpeiden jälkiruokien kanssa nautittavaksi sekä aasialaistyyppisten ruokien seuraan. Vaikka oluessa on nimensä mukaiset 0,5 % alkoholia, lasketaan se alkoholittomiin. Useissa alkoholittomiin lueteltavissa oluissa on hieman alkoholia valmistusmenetelmistä johtuen. Ranskassa valmistettu olut on pakattu siniseen 0,33 litran kierrätyslasipulloon, kuten vahvempikin versio.
Oluen ja ruoan yhdistäminen
Kevyt sitruksinen aromi oluessa sointuu pirteästi kana-fenkolipadan appelsiiniin. Yksi hyvä näkökulma juomaa valitessa ovat aterian raaka-aineet: lihaisammalle aterialla sopii paremmin voimakkaampi, tummempi olut, kun taas vaalean kalan tai kanan kanssa suositaan usein keveitä, vaaleita oluita.
Ruokaa ja juomaa yhdistäessä pyritään tasapainoon, jossa maut tukevat toisiaan. Perussääntönä voidaan pitää sitä, että kevyet vaaleat maut sopivat yhteen, kuten myös tummemmat aromikkaat maut sopivat keskenään. Tämä ei kuitenkaan ole kiveen hakattu sääntö, vaan sopivaa yhdistelmää voi lähteä hakemaan myös vastakohtien kautta. Esimerkiksi tulisen annoksen ruokajuomana raikas olut saattaa toimia hyvin. Lue lisää ruoan ja juoman yhdistämisestä artikkelin loppuun linkatuista aiemmista artikkeleistamme.
Kana-fenkolipata
- 900 g kanan koipipaloja
- öljyä paistamiseen
- suolaa ja mustapippuria
- 1 sipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 appelsiinin mehu
- 1 appelsiinin raastettu kuori
- 1 rkl valkoviinietikkaa
- 1 fenkoli (n. 350 g)
- 7 dl kanalientä
- 2 dl kuohukermaa
- 1-2 rkl maizenaa
- tuoretta timjamia
Kuumenna loraus öljyä pannulla ja ruskista kanan koipipalat parissa erässä. Mausta kanat suolalla ja mustapippurilla. Siirrä koipipalat pataan.
Kuori sipuli ja leikkaa se lohkoiksi Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota myös sipulia öljyssä ennen pataan siirtämistä.
Lisää pataan sipulit, valkosipulit, appelsiinin mehu ja kuori sekä valkoviinietikka. Leikkaa fenkoli isoiksi suupaloiksi ja lisää pataan. Kaada pataan kanaliemi.
Nosta pata 170 asteiseen uuniin tunniksi. Siirrä pata liedelle ja sekoita joukkoon kuohukerma. Suurusta liemi kylmään veteen sekoitetulla maizenalla ja anna padan vielä kiehahtaa. Mausta lopuksi suolalla, mustapippurilla ja tuoreella hienonnetulla timjamilla.
Tarjoile kana-fenkolipata perunamuussin kanssa.
Juoma: 1664 Blanc Alcohol Free
Lisää tietoa ruoan ja juoman yhdistämisestä:
Juurikas-vuohenjuustosalaatti appelsiinivinegretillä
Sinebrychoffin sivuilta sinebrychoff.fi löydät lisää tietoa. Alkukevään raikkaimmat juomat löytyvät myös Facebookista ja Instagramista @sinebrychoff.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokausi-kasviksista.