Kaupallinen yhteistyö: GreenCare 

 

Haaveiletko kasvimaan perustamisesta? Satokausi-puutarha sai kesän kumppaniksi jälleen kotimaisen GreenCaren. Suunnittelimme yhdessä heidän kanssaan kasvimaan, jonka perustaminen onnistuu ensikertalaiseltakin ja artikkelin lopussa on selkeä ostoslista kasvimaan perustamista varten. Satoisa ja helppohoitoinen kasvimaa ei vaadi erityistä viherpeukaloa, eikä kinkkisiä kommervenkkejä. Lue ohjeet, ota talteen ostoslista ja upota kätesi multaan – tämän tuhdin tietopaketin avulla onnistut varmasti!

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Kasvimaan muoto ja viljelytapa vaihtelee kasvupaikan ja olosuhteiden mukaan. Jos maata on paljon käytettävissä, kannattaa aloittaa hahmottelemalla kasvimaan paikka. Kun kasvimaan paikka on selvillä, poistetaan mahdollinen nurmi sekä rikkakasvit halutulta alueelta, käännetään maa lapiolla ja ryhdytään parantamaan sekä lannoittamaan sitä. Jos tilaa on vähemmän eikä omaa maaplänttiä ole, on helpompaa perustaa muutama viljelylava tai vaikka ruukkupuutarha. Jos intoa ja tilaa riittää, mikään ei estä toteuttamasta kaikkia näitä.

Tee suunnitelma paperille. Piirrä kuva kasvimaastasi ja merkitse kuvaan kaikki kylvettävät kasvit. Muista tarkistaa rivi- ja taimivälit siemenpusseista. Halutessasi voit kurkata kumppanuuskasvitaulukosta, mitkä vihannekset, juurekset ja yrtit viihtyvät lähekkäin. Aloittelijan ei kannata ottaa näistä asioista liikaa stressiä. Helpoimmalla pääset, kun käytät tässä artikkelissa esiteltyjä valmiita suunnitelmia!

Olipa ryytimaasi kuinka suuri tahansa, tärkeintä on, että perusasiat ovat kunnossa. Kunhan hyvää kasvualustaa on riittävästi, sijainti viljeltäville kasveille sopiva, rikkakasvit eivät valtaa viljelystä ja kasvit saavat tarpeeksi vettä, valoa, lämpöä sekä ravinteita, saat varmasti nauttia sadosta kesän ja syksyn aikana.

Luomukasvimaan perustaminen on helppoa

Satokausi-puutarhassa kasvimaa perustetaan lavakauluksista rakennetuille viljelylavoille – näin se käy!

 

  1. Valitse viljelylaatikoille mahdollisimman aurinkoinen paikka. Kitke alue huolella ja aseta lavakaulusten alle sanomalehteä estämään rikkakasvien riehaantuminen. Voit asentaa kasvatuslaatikon myös suoraan kitketylle ja möyhennetylle kasvimaalle. Jätä silloin sanomalehdet pois, syvempää kasvualustaa vaativilla kasveilla on mahdollisuus kasvattaa juurensa maahan asti.

 

  1. Lisää GreenCare Luomuruokamulta laatikkoon niin, että sen pinta jää muutaman sentin reunaa alemmas. Luomuruokamulta sisältää lannoitetta, joten ensimmäinen lannoitus tehdään vasta kuukauden kuluttua istuttamisesta. 

 

  1. Tarkista siemenpussista kylvöajankohta, -syvyys sekä rivi- ja taimivälit. Viljelysuunnitelmassa on käytetty useimmille lajikkeille sopivia rivivälejä. Hanki myös kastelukannu tai -letku, jonkinlainen mitta sekä lapio. Kylvetyt ja istutetut kasvit on hyvä merkitä selvästi, ettei myöhemmin tarvitse arpoa, mitä siemeniä tuli mihinkin lohkoon kylvettyä.

 

  1. Kylvä. Tee luomukasvimaahan muutaman sentin kylvövaot viljelysuunnitelman mukaisesti. Mitan avulla saat siistit ja suorat rivit. Kastele kylvövaot huolellisesti ja anna veden imeytyä multaan. Asettele siemenet vakoihin siemenpussin ohjeen mukaisin taimivälein. Jos rivistä tulee vahingossa liian tiuha, harventaminen onnistuu myöhemminkin. Merkitse rivit esimerkiksi puutikuilla, peittele siemenet käsin tai vetämällä lapion kärjellä multaa kevyesti niiden päälle.

 

  1. Kata viljelmä GreenCaren Puunkuorikatteella tai esimerkiksi ruoho- tai olkisilpulla. Tuoreesta ruohosilpusta irtoaa ravinteita kasvien käyttöön, ja kate estää maata kuivumasta sekä pitää kätevästi rikkakasvitkin kurissa. Katetta kannattaa käyttää myös ruukkupuutarhassa.

 

  1. Lannoita kasvualustaa GreenCare Luomuravinteella kuukauden kuluttua kylvämisestä. Jatka lannoittamista koko kasvukauden ajan pakkauksen ohjeiden mukaan. Lisää puunkuorikatetta tarvittaessa.

 

Muista kastella kasvimaata kylvön jälkeen säännöllisesti, sillä siemenet eivät idä kuivassa. Itäminen kestää oikeissa olosuhteissa muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Laatikon päälle asetettu hallaharso pitää kosteuden ja lämmön tasaisempana sekä suojaa taimia tuholaisilta.

Luomukasvimaa powered by GreenCare: viljelysuunnitelma ja helpot hoito-ohjeet

Jotta elämäsi ensimmäisen kasvimaan suunnittelu olisi mahdollisimman vaivatonta, suunnittelimme GreenCaren kanssa kolmen viljelylaatikon kokonaisuuden. Neljästä lavakauluksesta rakennetaan 3 erillistä 0,8 x 1,2 metrin laatikkoa: yksi 40 cm korkea esimerkiksi juureksia varten ja kaksi 20 cm korkeaa mm. salaatteja, kaaleja ja yrttejä varten. Näin perustettuna kasvimaa vaatii tilaa n. 3,5 neliömetriä.

Ensimmäiseen, muita korkeampaan laatikkoon kylvetään toukokuussa kaksi riviä porkkanaa sekä istutetaan rivi sipulia. Jos rakastat juurikkaita, voit kylvää ensimmäiseen laatikkoon vaihtoehtoisesti esimerkiksi punaista ja keltaista juurikasta sekä lanttua tai naurista. Rivien väliin kannattaa kylvää nopeakasvuisempaa lehtisalaattia. 

Toinen laatikko täyttyy kehäkukista ja pensaspavuista sekä rivien väliin kylvettävistä ja pikavauhtia kasvavista retiiseistä. Vaihtoehtoisesti voit valita varsinaisiin kylvöriveihin hernettä ja esimerkiksi sitruunamelissaa. Kaikki nämä kylvetään kesäkuussa. 

Kolmanteen laatikkoon olemme valinneet lehtivihanneksia: vuonankaalia ja lehtimangoldia tai vaihtoehtoisesti rukolaa, lehtisalaattia ja pinaattia. Riviväleihin voit jälleen halutessasi kylvää retiisejä. Kolmannen laatikon kylvöt tehdään touko–kesäkuussa.

 

Reunimmaisten rivien etäisyys reunaan 10 cm, muut rivivälit 30 cm.  Joissakin suunnitelmissa riviväleihin suositeltu nopeakasvuisia kasveja, kuten salaattia.

Laatikko 1 / 0,8 x 1,2 m / korkeus 40 cm – VIHANNEKSET

Kylvöt toukokuussa.  Porkkana: Valitse nopeakasvuinen kesäporkkanalajike. Multaa jos kannat tulevat näkyviin. Harvenna taimet.

 

Laatikko 2 / 0,8 x 1,2 m / korkeus 20 cm  – PALKOKASVIT & YRTIT

Kylvöt kesäkuussa. Pensaspapu: Liota siemenet ennen kylvöä, kylvä siksak kuviolla niin saat enemmän tilaa taimille. Riviväleihin voi kylvää nopeakasvuista retiisiä.

 

Laatikko 3 / 0,8 x 1,2 m / korkeus 20 cm / LEHTIVIHANNEKSET

Kylvöt toukokuussa. Vuonankaali menestyy myös viileässä. Riviväleihin voi kylvää nopeakasvuista retiisiä.

 

Kun kylvöt on tehty, on aika perehtyä kasvimaan hoito-ohjeisiin. Ne tulevat tässä:

Säännöllinen kastelu on puutarhurin tärkein tehtävä. Tarkista Luomukasvimaan kosteustilanne tökkäämällä sormi multaan pintaa syvemmälle. Multa ei saisi päästä kuivahtamaan kokonaan. Kun kastelet kasvimaata, pidä huoli, että se kastuu myös pinnan alta. Vältä suurta vedenpainetta ja muista, että multa kuivuu nopeammin tuulisella ja aurinkoisella säällä. 

Kitke pois rikkakasvit. Laatikkoviljelyssä kitkemisen kanssa pääsee vähemmällä, sillä multa  ei sisällä rikkakasvin osia tai siemeniä valmiiksi. Tuulen mukana laatikkoon voi kuitenkin kulkeutua rikkakasvien siemeniä, nypi siis mahdolliset rikkakasvien alut pois laatikosta heti, kun ne havaitset..

Harvenna tarvittaessa. Kaikki siemenet eivät välttämättä idä, siksi monia kasveja kylvetään suositeltua taimiväliä tiheämpään. Ylimääräiset, liian tiheässä kasvavat taimet poistetaan rivistä niiden ollessa vielä pieniä. Näin jäljelle jääneille riittää tarpeeksi kasvutilaa. 

Kylvä uudelleen. Nopeakasvuisia kasveja, kuten lehtisalaatti, pinaatti ja retiisi, voidaan kylvää monta kertaa kesässä joko muutaman viikon välein sadonkorjuun pidentämiseksi tai heti ensimmäisen sadonkorjuun jälkeen.

Korjaa sato. Tietoa sadonkorjuun ajankohdasta löytyy siemenpussista, mutta olosuhteet vaikuttavat siihen. Lehtisalaattia ja yrttejä napsitaan puutarhasta pitkin kesää. Samoin vihanneksia voi kerätä sitä mukaa kun niitä käytetään. Viimeisetkin kasvikset on syytä kerätä talteen syksyllä ennen pakkasia.

Kaiken tarvittavan löydät lähimmästä puutarhamyymälästäsi!

Halusimme tehdä viljelyn aloittamisen todella helpoksi, joten listasimme alle vielä kasvimaan perustamiseen tarvittavat tykötarpeet. Hae seuraavat tuotteet lähimmästä puutarhamyymälästäsi tai anna googlen tehdä työt ja tilaa GreenCaren tuotteet ja muut tarvikkeet suoraan verkkokaupasta!

 

  • 4 kpl lavakaulus 0,8 x 1,2 m. Lavakauluksia myyvät kaikki puutarhamyymälät, ja niitä voi löytyä myös isompien markettien valikoimista.

 

  • GreenCare Luomuruokamulta 40 l x 15 kpl = 600 l. GreenCare Luomuruokamulta sopii sekä kasvihuoneeseen, puutarhaan että parvekkeelle. Luonnonmukainen multa sisältää kasvua ja elinvoimaa lisääviä Grobiootti-hyötymikrobeja, jotka suojaavat kasvimaan taimien herkkiä juuria, muokkaavat kasvualustan ravinteita, antavat voimaa ja tekevät vihanneksista, juureksista ja yrteistä erityisen maukkaita. Yhteen viljelylaatikkoon riittää multaa 4–5 säkistä, joten kolmeen lavakaulukseen tarvitset yhteensä 40 litraa Luomuruokamultaa.

 

  • GreenCare Grobiootti Luomuravinne syötäville kasveille 3 l. GreenCare Grobiootti Luomuravinne on täysin kasviperäinen ja sopii kaikille syötäville kasviksille. Hajuttomat rakeet vaikuttavat tehokkaasti ja antavat vihanneksille lisää makua ja satoa. Rakeet sekoitetaan multaan tai annostellaan varastolannoitteena erilleen juuristosta. Viljelysuunnitelman mukaiseen kasvimaahan tarvitset kolme litraa Luomuravinnetta.

 

  • GreenCare Grobiootti Yrttimulta 6 l x 17 kpl = 102 l. GreenCare Grobiootti Yrttimulta on kehitetty erityisesti puhtaiden yrttien ja maustekasvien kasvattamiseen. Kasviperäisiä ravinteita ja luonnollisia Grobiootti-hyötymikrobeja sisältävällä Yrttimullalla voit pidentää myös kaupan ruukkuyrttien käyttöikää. 

 

  • GreenCare Grobiootti Yrttiravinne 0,5 l x 2 = 1 l. Vain kasviperäisiä ainesosia sisältävä GreenCare Grobiootti Yrttiravinne on tarkoitettu yrttien ja maustekasvien kylvämiseen ja kasvattamiseen. Pikkuruiset rakeet ovat hajuttomia, lisäävät satoa ja antavat yrteille runsaasti lisää makua.

 

  • GreenCare Puunkuorikate x haluamasi määrä. Puunkuorikate auttaa puutarhanhoitoa estämällä rikkakasvien kasvua ja veden haihtumista. Tämä helpottaa kastelutarvetta.

 

VINKKI! Jos lähimmästä puutarhamyymälästä ei löydy luonnonmukaisia vaihtoehtoja, voit tietysti käyttää kasvimaalla myös muita GreenCaren vastaavia tuotteita.

 

Seuraa GreenCarea Instagramissa! Ota myös haltuun Satokausikalenterin Instargram, tuleva puutarhakausi tulee näkymään vahvasti kanavissamme.