Kuka muistaa #kukkakaalitalkoot? Viime vuonna koko Suomi liittoutui yhteen pelastamaan pelloille jäämisvaarassa ollut kukkakaali. Homma toimi niin hyvin, että paikotellen kaupat joutuivat jopa myymään ei-oota!
Tänä vuonna olemme kaikki paljon viisaampia, eikös vain. Herkullisen kukkakaalin syöminen alkaa än yy tee nyt! Ja kun kulutuksen pitää tasaisen säännöllisenä aina sinne elo-syyskuulle, niin mitään talkoita ei tänä vuonna tarvita – ainakaan kukkakaalin tiimoilta. Katsotaan sitten syssymmällä pitääkö jokin muu kasvis pelastaa ryhmävoimin.
Kukkakaalitalkoiden kätevänä apurina toimi pitkä lista reseptiikkaa, jonka avulla tuosta makoisasta kasviksesta sai kaiken irti. Kukkakaalin voi kypsentää, syödä raakana, paahtaa, dipata, höyryttää, kuullottaa öljyssä, soseuttaa keitoksi, lisätä risottoon tai kasviskastikkeeseen. Vain taivas on rajana!
Ei muuta kuin hihat heilumaan.
Tällä kertaa yhdistimme kukkakaalin astetta erikoisempaan makupariin, thai-tyyliseen kastikkeeseen nimittäin. Tuikitavallinen kotimainen kukkakaali saa jännittävän aromin happaman-suolaisen-makeasta kastikkeesta. Kun kukkakaalin hakkaa veitsellä hienoksi, niin lopputulos muistuttaa melkeinpä riisiä. Kun tällä tavoin asian ajattelee, niin riisi ja aasialaiset mauthan sopivat yhteen mitä parhaiten!
Kastikkeen salaisuus on kaikkien perusmakujen sulassa sovussa. Tasapainon löytämiseksi maistele kastiketta tekemisen aikana, niin löydät juuri sinun palettiisi täydellisesti sopivat määrät. Tämä monipuolinen kastike sopii erinomaisesti myös muihin ruokiin. Voit kokeilla sitä esimerkiksi salaattikastikkeena, dippinä tai mausteena sekä kasviksille, että lihalle.
Kukkakaali aasialaisittain
Kahdelle lisukkeeksi tai kevyeksi lounaaksi
- 1 pieni kukkakaali
Kastike
- 1/2 punainen chili
- 2 kynttä valkosipulia
- 1 limen mehu
- 3 rkl soijakastiketta
- 1 tl hunajaa tai sokeria
- muutama oksa korianteria
Valmista ensin kastike. Hienonna chili, valkosipuli ja korianteri hienoksi. Sekoita kaikki kastikkeen raaka-aineet, maistele tasapainon löytämiseksi. Hienonna kukkakaali veitsellä hienoksi. Sekoita kastike joukkoon ja pyöräytä sekaisin.
Vinkki! Saman kastikkeen ohjeella syntyy myös sesongin hittiresepti murskatut kurkut.
Voit nauttia ruokalajia ihan sellaisenaan esimerkiksi kevyenä lounaana tai tarjoilla lisukkeena. Esimerkiksi valmiilla teriyaki-kastikkeella maustettu paistettu lohi, kana tai tofu ovat täydellisiä kumppaneita.
Ethän jätä kukkakaali-parkaa pellolle? Kokeile reseptiä ja ylläty!
Katso myös edelliset Satokausikalenterin reseptit:
Seuraa Satokausikalenteria Facebookissa ja Instagramissa, niin saat ensimmäisenä hyödylliset tiedot kauden kasviksista!