Kaupallinen yhteistyö: Kikkoman

Madekeitto on talven sesonkiruoka, sillä madetta pyydetään yleensä joulukuusta maaliskuulle asti. Keittoon sujahtaa perinteisen perunan lisäksi maissia ja fenkolia. Jälkimmäinen on suosittu kalaruokien kasvis. Fenkolin anista muistuttava maku istuu loistavasti yhteen kalan kanssa.

Neljälle

Kalaliemi:

  • 1 nyljetty made (n. 1 kg)
  • 1,5 l vettä
  • 1 rkl suolaa
  • 1 pieni sipuli
  • 2 laakerinlehteä
  • 15 kokonaista maustepippuria

Keitto:

  • 1 sipuli
  • 1 rkl voita
  • 4 siivua pekonia
  • 500 g perunoita
  • 1 fenkoli (n. 300 g)
  • 1 pss pakastemaissia (200 g)
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1-2 rkl Kikkoman Soijakastiketta
  • ½ tl mustapippuria
  • ½ ruukkua tilliä

Valmista ensin kalaliemi. Huuhtele made ja laita se kattilaan. Lisää vesi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi ja kaavi pinnalle muodostuva vaahto pois. Lisää kattilaan paloiteltu sipuli, laakerinlehdet ja maustepippurit. Anna liemen kiehua kevyesti poreillen, kunnes made on kypsä (n. 20 minuuttia). Nouki made varovasti liemessä ja siivilöi liemi talteen. Kun made on jäähtynyt, irrota siitä lihat ja jätä sivuun odottamaan. 

Kuori ja hienonna keittoon tuleva sipuli. Sulata voi kattilassa ja kuullota sipulia muutama minuutti. Silppua pekoni ja lisää kattilaan, paista miedolla lämmöllä noin kymmenen minuuttia. 

Kuori ja pilko perunat ja paloittele fenkoli. Lisää ne kattilaan ja kuullota hetki. Lisää kalaliemi kattilaan ja anna keiton kiehua hiljakseen noin 15 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää maissit, mateen lihat ja kuohukerma ja anna kuumentua, mutta älä enää keitä. Mausta madekeitto soijakastikkeella, mustapippurilla ja silputulla tillillä.

Vinkki! Kypsennä nyljetty made kokonaisena – saat samalla maukkaan kalaliemen ja mateesta on helppo irrottaa lihat sekä ruodot.


Lue lisää maustekastikkeista ja katso mainiot reseptivinkit osoitteesta kikkoman.fi. Muista myös seurata Kikkomania Facebookissa.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.