Palsternakka (Pastinaca sativa) muistuttaa ulkonäöltään sukulaiskasviaan porkkanaa. Porkkanasta poiketen palsternakan sekä kuoren että mallon väri on kellanvaalea ja muoto porkkanaa harteikkaampi. Tuoksussa erottaa sellerimäisyyttä. Maku on mausteisen pähkinäinen ja makea, aromaattinen.
Moni tuntee palsternakan liemijuureksena ja yhdistettynä muihin juureksiin. Onneksi kaupoissa näkee jo myynnissä kokonaisia palsternakkoja, eikä pelkästään kutistettuun muovikalvoon pakattuja palasia. Syyskuussa palsternakkaa on ollut myynnissä komeina nippuina naatteineen.
Upean arominsa takia palsternakan soisi tulla maistelluksi ihan omana itsenään. Palsternakan maun salaisuus ovat eteeriset öljyt ja korkea sokeripitoisuus. Ominaismaku tulee parhaiten esiin, kun palsternakan kypsentää uunissa. Palsternakan voi paitsi paahtaa uunissa, myös keittää tai höyryttää juuri ja juuri kypsäksi.
Palsternakka sopii kaikkeen mihin porkkanakin. Se kypsyy hieman nopeammin kuin porkkana. Palsternakka antaa täyteläistä, makean pyöreää, aromaattisen mausteista makua erilaisiin vokkiruokiin, patoihin, keittoihin, kasvispihveihin ja suolaisiin piirakoihin, myös makeisiin kakkuihin.
Palsternakan makuparit
Palsternakan makua täydentävät miedot yrtit, kuten persilja ja vesikrassi, mutta myös vahvoista yrteistä timjami sopii. Varsinaisista mausteista palsternakalle kannattaa kokeilla currya, hiven muskottia, neilikkaa tai anista. Herneet ja peruna liittoutuvat palsternakan kanssa loistavasti.
Keitä, soseuta, paahda
Varsinkin kylmänä kautena palsternakka maistuu soseutettuna. Palsternakkasose on hyvä lisäke sellaisenaan tai sekoitettuna perunasoseeseen. Kasvis- tai kanalientä lisäämällä palsternakkasoseesta saa hienoaromisen keiton.
Helppo tapa on paahtaa neljään osaan pitkittäin leikatut palsternakat uunissa. Pyöräytä lohkot ensin öljytilkassa ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Paahda 200-asteissa uunissa 20 minuuttia.
Gratinoi, käytä salaatteihin, marinoi
Uunissa palsternakat voi myös kuorruttaa eli gratinoida. Sienimuhennoksesta palsternakka saa mehevän ja hyvän päällysteen.
Jos paistat palsternakkalohkot pannulla, esikiehauta ne ensin tai kypsennä hetken aikaa höyrykattilassa. Paahdetut tai paistetut palsternakkalohkot maistuvat lämpimissä salaateissa ja kasvis-, liha-, kana- tai kalaruokien lämpiminä lisäkkeinä.
Perunasalaattiin pieni määrä napakankypsää palsternakkaa antaa hienon makuvivahteen.
Palsternakkaa voi nauttia myös raakaraasteena salaateissa ja alkuruoissa. Raaste kannattaa kuitenkin hyvin marinoida öljy-viinietikkamarinadissa tai hapokkaan makeassa hedelmäliemessä, joka pehmentää raa’an palsternakan makua ja rakennetta.
Erityisherkku rapeina lastuina
Palsternakat voi leikata ohuiksi viipaleiksi ja kuivattaa uunissa rapeiksi herkkupaloiksi. Samaan tapaan kannattaa paahtaa aromikkaiksi lastuiksi palsternakan pestyt kuoret. Pienen määrän lastuja voi myös paistaa pannulla tai friteerata esimerkiksi kalan lisäkkeeksi.
Hyvä kaliumin, folaatin ja kuidun lähde
Palsternakka sisältää monia kivennäisaineita, erityisesti kaliumia. Kaliumilla on merkitystä mm. verenpaineen säätelyssä ja lihasten toiminnassa. Kaliumin riittävä saanti korostuu henkilöillä, jotka käyttävät pitkäaikaisesti nesteenpoistolääkkeitä. Palsternakka sisältää C- ja E-vitamiineja sekä B-ryhmän vitamiineja enemmän kuin porkkana, erityisesti folaattia. Kuitua palsternakassa on hyvin. Energiaa ja hiilihydraatteja palsternakassa on puolta vähemmän kuin perunassa.
Vanha viljelykasvi
Palsternakka on tunnettu Euraasiassa pitkään monipuolisena hyötykasvina. Villipalsternakkoja kasvatettiin jo Rooman valtakunnan aikaan Italiassa. Näistä valikoituivat viljelykasveiksi paksujuurisimmat. Lääkekasvista tuli vähin erin osa eurooppalaista ruokakulttuuria.
Palsternakan viljely oli yleistä eri puolilla Eurooppaa vielä 1700-luvulla, mutta sitten peruna, porkkana ja muut kasvikset syrjäyttivät palsternakan. Parhaiten palsternakka on säilyttänyt asemansa herkkujuureksena saksankielisissä maissa.
Isossa Britanniassa ja Irlannissa palsternakkaa käytetään kelttien perintönä runsaasti. Se kuuluu sunnuntain paistiaterialle paahdettuna muiden kasvisten kanssa.
Unohtui, mutta tekee paluuta
Suomeen palsternakka levisi aluksi lääkekasvina. Turussa palsternakka tunnettiin ainakin jo 1700-luvulla. Palsternakan käyttöön keitoissa ja juomissa opasti myös Elias Lönnrot. Suosio kuitenkin, hiipui, ja alettiin käyttää yleisesti perunaa ja porkkanaa.
Muistona palsternakan kulta-ajoista tienvierustoilta löytyy Suomessakin yhä villiintynyttä palsternakkaa karkulaiskasvina. Keltaiset kukat näkyvät kauas. 2000-luvulla palsternakka on alkanut uudelleen saada yhä enemmän arvostusta Suomessakin.
Viihtyy Pohjolan ilmastossa
Palsternakka tekeytyy vielä sadonkorjuun jälkeen viileässä säilytettäessä. Tärkkelys muuttuu sokeriksi. Joskus palsternakat jätetään talveksi maahan, ja nostetaan vasta talven kylmäkäsittelyn jälkeen käyttöön.
Pohjolan ilmasto sopii palsternakalle hyvin. Lajikkeita on melko vähän ja niiden väliset erot melko huomaamattomia. ’White Gem’ -englantilaislajike on meillä yleisimmin viljelty lajike. Kotimaisia paikallislajikkeitakin tunnetaan. Esimerkiksi ’Muuruvesi’ on vanha suomalainen palsternakkalajike.
Joillekin allergisia oireita
Joillekin ihmisille palsternakka aiheuttaa allergisia reaktioita. Yliherkkyys voi tulla esiin oireina suun alueella, iholla, hengitysteissä tai ruoansulatuksessa. Monesti kasvisallergia liittyy siitepölyallergioihin.
Säilytä jääkaapissa
Palsternakka säilytetään kylmässä, +2 – +5 asteessa, mielellään kuivumista ehkäisevän muovin sisällä.
Suussa sulavan sosekeiton ohjeen antaa Rouva Kasvis, ole hyvä!
Teksti, kuva ja linkistä avautuva ruokaohje: Pirjo Toikkanen