Kaupallinen yhteistyö: Järvikylä
Yrteillä saa ihmeitä aikaan. Tujaus tuoretta basilikaa tuo ruokaan raikkautta, kourallinen korianteria taikoo lautaselle itämaisen tunnelman ja pari rosmariinin oksaa antaa aimo annoksen metsäistä makua. Mihin kaikkeen yrttejä voi käyttää ja miten niitä on hyvä säilyttää – se selviää tuossa tuokiossa, kun istahdamme hetkeksi pienen yrttikoulun penkille. Oppitunnin lopuksi kokataan yhdessä syksyyn sopiva, Järvikylän korianterilla ryyditetty kurpitsaramen.
Säilytä ruukkuyrtit oikein
Järvikylä suosittelee, että ruukkuyrtit säilytetään jääkaapissa omassa suojapussissaan – paitsi basilika ja sitruunamelissa, jotka ovat arkoja kylmälle. Yrtit säilyvät pidempään viileässä ja niitä on myös hyvä kastella, jotta turvepaakku ei kuivu. Varo kuitenkin hukuttamasta juuria liikaan veteen.
Basilika, korianteri ja muut ohutlehtiset yrtit ovat erityisen herkkiä kylmälle. Kun mittari laskee lähelle nollaa, kannattaa ottaa varman päälle ja pakata yrtit kaupassa sanomalehtipaperiin tai sujauttaa ne suojaan kunnollisen kassin uumeniin. Jos matka kaupasta kotiin on lyhyt, yrtin voi kuljettaa lämpimään vaikka takin lämmössä. Ruukussa kasvatettu ruohosipuli, tilli, persilja, rosmariini ja timjami eivät säikähdä viimaa samalla tavalla.
Lempeä basilika on yrttien moniottelija
Basilika on tillin ja persiljan ohella yksi Suomen suosituimmista yrteistä. Basilikan tuoksu on voimakas, mutta lehdet maistuvat miedolta, joten yrttiä voi huoletta heittää ruokaan kunnon kourallisen. Basilika ei jyrää muita makuja, mutta kiiltävälehtinen yrtti kannattaa kuitenkin lisätä ruokaan vasta valmistuksen loppuvaiheessa.
Vehreä basilika on kelpo kumppani, sillä se sopii melkein mihin ruokaan tahansa. Yrtti viihtyy eritoten tomaatin ja valkosipulin kainalossa, mutta se solahtaa sievästi myös jälkiruokiin. Suklaa ja basilika ovat klassinen makupari. Hyödynnä yrtin lempeää makua leivonnassa, käytä kauniita lehtiä kakun koristeena tai mausta marjasmoothie pienellä tujauksella basilikaa!
Tutun vihreän ja suurilehtisen lajikkeen lisäksi kaupan hyllyiltä löytyy mielenkiintoisia maustebasilikoita. Thai-basilikan juuret ovat nimestään huolimatta Intiassa ja sen lehdissä on mukavaa makeutta, kun taas miedomman punaisen basilikan maku saattaa muistuttaa aavistuksen anista. Kanelibasilikan aromi tuo mieleen kanelipullan, ja se sopiikin siksi hyvin esimerkiksi omenapiirakan kylkeen.
Rosmariini tuo ruokaan metsäisiä makuja
Havua ulkonäöltään muistuttava aromikas rosmariini on mainio marinadin mauste, ja metsäisen makuisena se sopii erityisen hyvin lampaan ja riistan maustamiseen. Voimakastuoksuinen yrtti kaveeraa perunan, sienten, paprikan, kurpitsan ja tomaattien kanssa ja antaa mukavasti makua leipätaikinaan. Rosmariinin hienostunut maku istuu erinomaisesti myös syksyisiin pataruokiin ja kasviskeittoihin sekä tuorejuustopohjaisten tahnojen, yrttiöljyjen ja salaatinkastikkeiden makumaailmaan. Voimakas yrtti viihtyy yllättäen myös mansikoiden seurassa!
Aromaattinen timjami on kaalien kaveri
Aromaattinen timjami eli tarha-ajuruoho on yksi maailman vanhimmista maustekasveista. Kerrotaan, että jo antiikin roomalaiset käyttivät timjamia liköörin maustamiseen. Timjami kestää kuumuutta ja säilyttää makunsa pitkään kypsennettäessä, joten sitä kannattaa kokeilla hitaasti hauduteltavien pataruokien ja kastikkeiden maustamiseen.
Timjami toimii erilaisten kaalien kanssa, niinpä se tuokin kivan twistin kaalikääryleisiin. Myös risotto nauttii timjamin aromeista, ja kun siihen yhdistetään syksyinen sienisaalis, on makumaailma vertaansa vailla. Timjamikaan ei ole ainoastaan suolaisten ruokien ystävä, vaan se tykkää myös makeasta seurasta. Mausta mansikoista tai mustikoista valmistettu marjahillo tuoreella timjamilla tai lisää yrtillä pikanttia pirteyttä hedelmäsalaattiin!
Kasvisten kylkeen korianteria
Tuore korianteri herättää tunteita. Aasialaisen ruuan perusmauste jakaa mielipiteitä: toisten mielestä yrtti maistuu saippualta, toiset rakastavat sen raikkautta. Korianterin tuoksu on voimakas ja maku on kieltämättä persoonallinen, mutta siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi makeahko yrtti sopii monen kasviksen rinnalle.
Korianteri rakastaa erityisesti porkkanaa, mutta toimii loistavasti muidenkin aasialaiseen ruokakulttuuriin olennaisesti kuuluvien ainesten, kuten chilin, inkiväärin ja limen rinnalla. Myös sitrusten hapoilla kypsytetty kala eli ceviche kumartaa korianterille. Me yhdistimme korianterin tällä kertaa satokauden herkullisimpaan hokkaido-kurpitsasta kokattuun ramen-keittoon!
VINKKI: Kokeile korvata lempireseptisi kuivattu yrtti tuoreella, hienonnetulla yrtillä. Yksi teelusikallinen kuivattua vastaa yhtä ruokalusikallista hienonnettua tuoreyrttiä.
VINKKI: Jos korianteri ei maistu, voit vaihtaa sen lehtipersiljaan!
Kurpitsaramen
Neljälle
- 400 g hokkaido-kurpitsaa
- 2 rkl soijakastiketta
- 1 rkl misotahnaa
- 1+1 rkl öljyä
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
- 100 g ruskeita herkkusieniä
- 2 rkl curryjauhetta
- 8 dl kasvislientä
- 2 ½ dl kookosmaitoa
- 1 limen mehu
- suolaa
- 250 g ramen- tai munanuudeleita
- 50 g musta- tai lehtikaalia
keiton pinnalle:
- seesamiöljyä
- hoisin-kastiketta
- tuoretta chiliä hienonnettuna
- Järvikylä korianteria
Pese hokkaido-kurpitsa hyvin ja leikkaa kova kanta pois. Leikkaa kurpitsa noin kahden sentin paksuisiksi lohkoiksi, sitä ei tarvitse kuoria. Sekoita keskenään soijakastike, misotahna ja 1 rkl öljyä. Sudi seos kurpitsalohkojen pintaan molemmin puolin. Paahda kurpitsoita 200 asteessa 15 minuuttia.
Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri. Viipaloi herkkusienet.
Kuumenna 1 rkl öljyä kattilassa ja kuullota valkosipulia ja inkivääriä muutama minuutti. Lisää herkkusienet ja curryjauhe, paista hetki. Lisää sitten kasvisliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua hissukseen noin vartin verran. Kaada sekaan kookosmaito ja anna kuumentua. Mausta limen mehulla ja suolalla.
Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Hienonna mustakaali ja laita se siivilään, kaada kypsät nuudelit niiden päälle. Jaa nuudelit ja mustakaalit kulhoihin ja kauho liemi herkkusienineen päälle. Asettele paahdetut kurpitsat kulhoihin ja viimeistele annokset tilkalla seesamiöljyä, lorauksella hoisin-kastiketta sekä hienonnetulla chilillä. Ripottele lopuksi kaikkiin annoksiin runsaasti hienonnettua korianteria.