Kaupallinen yhteistyö: Food Market Herkku
Tammikuu on sitrusten aikaa ja kolmas tämän kuukauden Satokausi-kasvis onkin kaikkien tuttu, appelsiini.
Nämä oranssit C-vitamiinipommit yhdessä muiden Satokausi-kasvisten kanssa löydät Food Market -Herkun heviosastolta. Satokausien mukaan syöminen on helpompaa kuin koskaan!
Kuninkaallisten koristekasvista yhdeksi suosituimmista hedelmistä
Ensimmäisten makeiden appelsiinien arvellaan tulleen Eurooppaan ristiretkien mukana 1400- luvulla. Alkuperäiset appelsiinit olivat karvaan ja happaman makuisia ja niitä käytettiin lähinnä koristekasveina. Hedelmiä hyödynnettiin mausteena, hajusteina ja lääkkeinä.
Tuntemamme makeat appelsiinit tulivat Portugaliin Kiinasta 1600-luvulla ja ne saavuttivat nopeasti suuren suosion Euroopan kuninkaallisten sekä aateliston keskuudessa. Appelsiineista tuli jopa niin suosittuja kuninkaallisten keskuudessa, että niitä haluttiin myös talvella. Nykyisen kaltaiset kasvihuoneet ovat saaneet alkunsa Euroopan kuninkaallisten hovien orangerioista eli appelsiinien kasvatus- ja talvehtimistiloista.
Suomen ensimmäinen orangeria eli appelsiinien ja muiden koristekasvien kasvatus- ja talvehtimistila valmistui Vuojoen kartanoon Eurajoelle 1840-luvulla. Kaupallista appelsiinien kasvatusta Suomessa ei ole tehty, mutta koko kansan tuontihedelmä appelsiinista tuli 1950-luvulla.
Pitkä sesonki tarjoaa koko ajan uusia makuelämyksiä
Pohjoisen pallonpuoliskon appelsiinisesonki alkaa marras-joulukuussa ja pääsesongin lajikkeet kypsyvät tammi-maaliskuussa. Myöhäiset lajikkeet valmistuvat kevään korvilla ja alkukesästä. Appelsiinit jakautuvat neljään pääryhmään ja kaupallisesti merkittäviä lajikkeita on kymmenittäin löydettävissä myös kotimaisista ruokakaupoista. Maistele eri lajikkeita pitkälle kevääseen ja löydät varmasti oman suosikkisi.
Appelsiinit ovat mainioita sellaisenaan nautittuna, mutta sopivat hyvin salaatteihin ja jälkiruokiin. Kuivatut appelsiiniviipaleet ovat kauniita koristeina, mutta niistä saa myös makua uutettua teehen tai glögiin. Appelsiinin mehulla saat marinoitua lihat ja kalat. Raasta appelsiinin kuorta antamaan makua pataruokiin, jälkiruokiin tai leivonnaisiin.
Vinkki! Lisää kuorettomaksi viipaleiksi leikattua appelsiinia couscouksen joukkoon tai tagine-tyyppisiin pataruokiin aivan kypsennyksen lopussa.