Kaupallinen yhteistyö: Sinebrychoff

 

Tiesitkö, että Pohjoismaiden vanhin panimo on nykyään hiilineutraali? Yhdistimme joulukauden kiinnostavimmat kasvikset kestävästi Keravalta tulevien Sinebrychoffin talvikauteen sopivien oluiden kanssa maittavaksi makukokonaisuudeksi. Tällä menulla hurmaat pikkujouluvieraat tai luot uusia bravuureita – jopa joulupöytään. Suomalaisten jouluperinteiden tuttu makumaailma saa rinnalleen loppusyksyn pimeyttä piristäviä uutuuksia. Tarkkaan mietityissä makupareissa ruoka- ja juoma luovat leikkisiä liittoja ja ne kutkuttelevat kaikkia aisteja. Kerää koko menu talteen juomasuosituksineen artikkelin lopusta.

Ruokailu on kokonaisvaltainen kokemus, johon 2020-luvulla kuuluu vastuullisuus

Hyvää ruokaa ja juomaa hyvällä omallatunnolla. Tähän lauseeseen voisi kiteyttää 2020-luvun ruoka- ja juomatrendit. Tästä syystä Sinebrychoffin hiilineutraalit panimotuotteet sekä Satokausi-kasvikset ovat täydellinen pari. Pohjoismaiden vanhin panimo on olennainen osa suomalaista juoma- ja ruokakulttuuria. 202-vuotinen historia antaa vankan kivijalan suunnitella tulevaisuutta.

Sinebrychoff on valmistanut kaikki juomansa – niin oluet, siiderit, lonkerot, virvoitus- ja energiajuomat kuin vedetkin – 100 % uusiutuvalla energialla vuoden 2021 alusta. Joitakin pieniä ilmastopäästöjä, kuten panimon kylmälaitteiston vuodot, jäi vuodenvaihteen jälkeen vielä kompensoitavaksi, ja ne on nyt kompensoitu yhdessä johtavan ilmastoratkaisuiden tarjoajan ja päästökompensaatiohankkeiden kehittäjän South Polen kanssa. Juomanvalmistuksesta tuli siten täysin hiilineutraalia. Hiilineutraaliuden tavoite oli asetettu muiden Carlsberg-konsernin panimoiden tapaan vuodelle 2030, mutta tämä saavutettiin yhdeksän vuotta etuajassa.

Vastuullisemman juoma- ja panimokulttuurin edistämiseksi tehtävä työ ei jää tähän. Tehostamista riittää panimolla vielä esimerkiksi vedenkäytön vähentämisessä. Tekeminen ei rajoitu pelkästään oman toiminnan parantamiseen, vaan tavoitteena on kehittää yhteistyötä kumppaneiden kanssa koko arvoketjun hiilijalanjäljen pienentämiseksi, niin ohranviljelyssä kuin kuljetuksissakin.

Kohtuullinen juomakulttuuri on toinen osa-alue Carlsbergin ja Sinebrychoffin yhteisestä Together Towards ZERO -kestävän kehityksen ohjelmasta. Sitä tukee alkoholittomien ja matala- alkoholillisten panimojuomien kattava valikoima, kuten tässä reseptiikassa mukana olevat Brooklyn Special Effects IPA ja KOFF Session IPA.

Hiilijalanjälki on konkreettinen, mutta vain yksi kestävän kehityksen osa-alue, eikä toiminnan kehittäminen jää siihen. Muista Sinebrychoffin tavoitteista voit lukea lisää kumppanimme sivuilta sinebrychoff.fi.

Helppo asia koetaan turhaan haastavaksi

Juoman ja ruoan yhdistämiseen on olemassa yksi perussääntö: valitse ruoalle samankaltainen juoma. Tämän säännön jälkeen käytännön toteutus voi tuntua haastavalle, jos ei osaa eritellä miltä ruoka ja juoma maistuvat. Tässä avuksi nousevat perusmaut, jotka ovat makea, hapan, suolainen, karvas ja umami. Ruoka-annoksissa niiden tasapainot vaihtelevat, mutta jos joku korostuu ylitse muiden, niin juomavalinnan kannattaa tukea tätä makua. Onnistunut ruoan ja juoman valinta perustuu lähtökohtaisesti samankaltaisuuteen. Tässä joulukauden menussa tekemämme valinnat on perusteltu. Mikäli juoman valinta on sinulle vähempipätöisempi asia, niin olemme miettineet yhteensopivat juomat puolestasi ja voit keskittyä vastuulliseen nautiskeluun.

Alkuruoka: Kerrankin kunnolla valkosipulia 

Juomasuositus: Aromikkaasti kuivahumaloitu täysmaltainen KOFF Session IPA 2,5 %

 

Alkuun pieni varoituksen sana: tämä keitto on tarkoitettu valkosipulifaneille. Älä kuitenkaan pelästy huimaa valkosipulimäärää, vaikka et sen aromin suurin ystävä olisikaan. Keiton nauttimisen jälkeen olet. Valkosipulin makeus ja lempeys tuodaan esiin paahtamalla. Keiton aromaattisuutta ja täyteläisyyttä lisäävät myös valkosipuleiden kanssa paahdetut perunat ja palsternakat. Keiton kanssa tarjoiltavaa KOFF Session IPA-olutta käytetään itse keiton valmistuksessa, joka tuo makuun mukavaa maltaisuutta ja maanläheisyyttä. Keiton täyteläisyyden viimeistelee keittolautasen pohjalle raastettava mukavan suolainen parmesaani.

Paahdettu valkosipulikeitto
Neljälle

  • 20 + 15 valkosipulinkynttä
  • 2 pientä perunaa
  • 1 pieni palsternakka
  • 1 keskikokoinen keltasipuli
  • 3 oksaa tuoretta timjamia (vain lehdet)
  • 2 + 1 rkl voita
  • 2 + 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 dl KOFF Session IPA -olutta
  • 5 dl kasvislientä
  • 2 dl kuohukermaa
  • suolaa ja pippuria
  • parmesaania
  • paahdettua sipulia

Laita 20 valkosipulinkynttä kuorineen uuninkestävään astiaan. Kuori perunat ja lohko ne muutamaan osaan. Lohko pesty palsternakka ja lisää palsternakka- ja perunalohkot, 2 rkl voita, 2 rkl oliiviöljyä ja hyppysellinen suolaa ja pippuria vuokaan valkosipuleiden seuraksi. Pyörittele, jotta öljy ja mausteet sekoittuvat hyvin kasviksiin. Peitä vuoka foliolla ja paahda 200 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia – tai kunnes valkosipulinkynnet ovat pehmenneet.

Kuori 15 valkosipulinkynttä ja keltasipuli. Pilko sipulit hieman pienemmiksi ja lisää ne kattilaan. Laita kattilaan myös 1 rkl voita ja 1 rkl oliiviöljyä ja anna hautua viitisen minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmenneet. Lisää tämän jälkeen joukkoon tuoreen timjamin lehdet, olut ja kasvisliemi. Lisää joukkoon uunissa paahdetut perunat ja palsternakka. Lisää paahdetut valkosipulinkynnet puristamalla ne pois kuoristaan suoraan kattilaan. Hauduta matalalla lämmöllä 10 minuuttia.

Kaada keitto tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Siirrä keitto takaisin kattilaan, lisää joukkoon kerma ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tarvittaessa kasvislientä, jos keitto vaikuttaa liian paksulta. Anna kiehahtaa ennen tarjoilua.

Tarjoiltaessa keittoa, raasta jokaisen lautasen pohjalle 3 rkl parmesaania ennen keiton lisäämistä. Koristele keittoannos paahdetulla sipulilla, parmesaanilastuilla ja tuoreella timjamilla. Nauti annos kevyen KOFF Session IPA 2,5 % -oluen kanssa.

 

Alkuruoka: Kurpitsa kuuluu Suomen syksyyn

Juomasuositus: Brooklyn Special Effects IPA

 

Makeaksi paahdetut kurpitsalohkot ja suolainen sinihomejuustovoi on täydellinen yhdistelmä pimeneviin syysiltoihin. Kurpitsa on ikoninen amerikkalainen kasvis, joten juomaksi sopii täydellisesti alkoholiton Brooklyn Special Effects IPA. Sinebrychoff tuo Brooklyn Breweryn valikoimasta parhaat tuotteet suomalaisten kuluttajien saataville. Makuparisiksi valittu olut taittaa kivasti voimakkaan juuston maun. Tässä IPAssa käytetään amerikkalaisia katkerohumalia Cascadea ja Citraa. Annoksen voi tarjoilla jaettavana alkusalaattina osana menukokonaisuutta tai pääruoan lisukkeena. Muista ottaa kurpitsaa lohkoessa sen siemenet talteen, sillä ne käytetään paahdettuina annoksen koristeluun! Voit kokeilla salaattiin rohkeasti erilaisia kurpitsoja!

Kurpitsalohkot ja sinihomejuustovoi
Neljälle

  • 1 keskikokoinen talvikurpitsa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 100 g normaalisuolaista voita
  • 3 oksaa tuoretta timjamia (vain lehdet)
  • 125 g sinihomejuustoa
  • 1 dl hasselpähkinöitä
  • 4 rkl lehtipersiljaa (ja lisää koristeluun)
  • oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria

Lohko kurpitsa pienehköiksi veneiksi ja ota siemenet talteen. Laita kurpitsalohkot leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja pirskottele päälle runsaasti oliiviöljyä, sekä sopivasti suolaa ja pippuria. Pilko valkosipuli pieneksi ja ripottele se myös kurpitsalohkojen päälle. Lisää viimeiseksi lohkojen päälle timjaminlehdet. Paahda kurpitsoja 220-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet ja kauniin ruskeita. Lohkoja kannattaa käännellä paistamisen aikana muutaman kerran. Anna lohkojen hieman jäähtyä ennen tarjoilua.

Anna voin pehmetä kulhossa. Lisää kulhoon murustettu sinihomejuusto (säästä hieman juustoa erilleen tarjoilua varten), pieneksi hakattu lehtipersilja ja hyppysellinen suolaa ja pippuria. Sekoita tasaiseksi ja anna odottaa tarjoilua huoneenlämmössä.

Laita pähkinät ja kurpitsansiemenet leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja pirskottele päälle hieman oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Paahda 180-asteisessa uunissa noin 7 minuuttia, kunnes kauniin ruskeita.

Levitä sinihomejuustovoi tarjoiluvadin pohjalle ja asettele paahdetut kurpitsalohkot sen päälle. Murskaa osa paahdetuista hasselpähköinoistä ja lisää pähkinämurska – sekä kokoinaiset pähkinät ja kurpitsansiemenet – lohkojen päälle. Murustele joukkoon vielä loppu sinihomejuusto ja koristele annos lehtipersiljalla. Tarjoile annos alkoholittoman Brooklyn Special Effects IPAn kanssa.

 

Pääruoka: Pitsa toimii tilanteessa kuin tilanteessa

Juomasuositus: Karhu Jouluolut 

 

Tämä kasvispitsa on helppo ja nopea valmistaa, koska pohjaa ei tarvitse erikseen leipoa: pohjana käytetään ohutleipää. Pitsakastikkeena on ranskankermapohjainen valkoinen kastike, johon parmesaani tuo mukavaa suolaisuutta – ja sitruuna raikasta hapokkuutta. Voimakkaat maut janoavat jykevää juomaa ja sitä löytyy Karhun Jouluoluesta. Kuparinruskea kaunis lager ei ole kuitenkaan liian tuhti ja pitsan täytteet pääsevät oikeuksiinsa. Yksi täytteistä on loppusyksyn sesonkisieni eli suppilovahvero, mutta toki sen tilalla voi käyttää muitakin metsäsieniä! Jos tarjoilet pitsan pääruokana, kannattaa niitä tarjoilla ainakin yksi per ruokailija – mutta alkupaloina tarjoiltuna tästä reseptistä riittää ainakin kahdeksalle. Jos pitsaa jää yli, niin maistuu se herkulliselta myös kylmänä seuraavana päivänä.

Suppilovahveropitsa
Neljälle pääruoaksi tai kahdeksalle alkupaloiksi

  • 4 kpl Liba-ohutleipää
  • 4 pientä kourallista suppilovahveroita
  • 1 keskikokoinen punasipuli
  • 4 rkl omenaviinietikkaa
  • 1 tl sokeria
  • 3 lehteä lehtikaalia
  • 125 g kuivaa ja tiivistä mozzarellaa
  • 1 dl varrellisia kapriksia
  • 300 g ranskankermaa
  • 2 dl raastettua parmesaania
  • 1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
  • suolaa ja pippuria
  • oliiviöljyä

Laita uunin ylälämpö päälle 250-asteeseen.

Sekoita ranskankerma, raastettu parmesaani, sitruunan kuori ja mehu keskenään kulhossa. Mausta hyppysellisellä suolaa ja pippuria.

Viipaloi kuorittu punasipuli. Lisää viipaloitu sipuli pieneen kulhoon omenaviinietikan ja  sokerin kanssa ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Sekoita ja anna maustua 15 minuuttia.

Laita suppilovahverot ja lehtikaali omiin kulhoihin ja sekoita molempien joukkoon 2 rkl oliiviöljyä. Sekoita hyvin, jotta sekä sienet, että lehtikaali peittyvät öljystä.

Laita yksi Liba-leipä leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja levitä leivän päälle ¼ valkoisesta kastikkeesta. Asettele päälle suppilovahveroita, punasipulia, kapriksia ja mozzarellapaloja. Revi päälle myös pieniä paloja lehtikaalta. Paahda pitsaa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes täytteet saavat hieman väriä. Annan valmiin pitsan levätä hetki ennen tarjoilua. Nauti pitsa Karhun Jouluoluen kanssa.

 

PÄÄRUOKA: Klassikot toimivat aina

Juomasuositus: KOFF Jouluolut 4,5 %

 

Tässä padassa on mukana niin runsaasti juureksia, ettei se kaipaa lisukkeeksi mitään muuta! Possu murenee pitkän haudutuksen myötä suussa sulavaksi ja samalla juurekset muuttuvan herkullisen makeiksi ja mukavan pehmeiksi. Possu kuuluu suomalaiseen jouluruokaan yhtä tukevasti kuin perinteinen KOFF jouluolut. Jo vuodesta 1987 valmistettu ajaton klassikko on riippuvainen suomalaisista raaka-aineista. BSAG:n hyväksymänä tuotteena KOFF Jouluolut on Itämeri-ystävällinen lähiolut. Padan kanssa tarjoiltavaa olutta käytetään myös haudutusliemessä. Annos kannattaa tarjoilla syvältä lautaselta, koska liemi on kriittinen osa nautintoa. Jos pöydässä on leipää, kannattaa sillä varmistaa ettei yksikään liemipisara mene hukaan!

Possupata juureksilla
Neljälle

  • 800 g porsaan kassleria
  • 5 pientä perunaa
  • 1 keskikokoinen palsternakka
  • ½ lanttu
  • 3 pientä kaskinaurista
  • 2 keskikokoista porkkanaa
  • 5 pientä, pyöreää salottisipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 plo KOFF Jouluolutta
  • 1 l lihalientä
  • 2 oksaa rosmariinia 
  • 3 laakerinlehteä
  • 5 kokonaista maustepippuria
  • suolaa ja pippuria
  • voita ja oliiviöljyä

Lohko pestyt juurekset suupalan kokoisiksi paloiksi ja laita ne leivinpaperilla peitetylle pellille. Kuori salottisipulit ja laita ne juuresten joukkoon. Ripottele päälle runsaasti oliiviöljyä ja hieman suolaa ja pippuria. Paahda juureksia 220-asteisessa uunissa 20 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.

Paista possun pinta kauniin ruskeaksi paksupohjaisessa padassa. Käytä paistamiseen sekä oliiviöljyä, että voita. Mausta paistopinta suolalla ja pippurilla. Laita paahdetut juurekset possu seuraksi pataan.

Lisää pataan olut, lihaliemi, laakerinlehdet, maustepippurit, rosmariini ja murskatut valkosipulinkynnet. Hauduta kannella peitettynä 180-asteisessa uunissa 2-3 tuntia, kunnes liha on mureaa.

Tarjoile annos syvältä lautaselta, jotta saat juuresten ja possuviipaleiden seuraksi runsaasti aromaattista haudutuslientä. Nauti KOFF Jouluoluen kanssa.

 

Jälkiruoka: Piparkakkujen leipomisen paras osuus

Juomasuositus: Karhu Laku Porter 5,5 %

 

Kukapa ei lapsena tykännyt raa’an keksitaikinan mausta! Tämä jälkiruoka on tuon lapsuuden muiston inspiroima höystettynä vadelmilla. Erona on se, että sitä saa syödä ihan luvan kanssa! Jälkiruoan seurana tarjoillaan Karhu Laku Porteria, jonka maku on paahteinen ja sisältää aitoa lakritsia. Porter sopii parhaiten nautittavaksi sellaisenaan tai digestiivinä, mutta maistuu erinomaisesti myös suklaisten jälkiruokien kanssa. Siksipä suklaata löytyy tästäkin jälkiruoasta. Raikkautta annokseen tuovat jäiset vadelmat, jotka ovat täydellinen yhdistelmä Karhu Laku Porterin tummien laku- ja suklaa-aromien seurana.

Suklainen keksitaikinajälkkäri

4-6 henkilölle

  • 125 g normaalisuolaista voita
  • 85 g fariinisokeria
  • 1 kpl vapaan kanan muna (huoneenlämpöinen)
  • 150 g jauhoja
  • ½ ruokasoodaa
  • 1 rkl aniksen siemeniä
  • 1 tl vaniljatahnaa
  • 200 g tummasuklaahippuja
  • vaniljajäätelö
  • jäisiä vadelmia

Laita uuni lämpiämään 180-asteeseen ja ota valmiiksi 4-6 pientä uuninkestävä astiaa (noin 8 cm halkaisijaltaan).

Murskaa aniksen siemenet hieman pienemmiksi (veitsellä tai morttelissa) ja sekoita jauhojen ja ruokasoodan kanssa sekaisin.

Kuutioi voi kulhoon ja annan lämmetä huoneenlämpöiseksi. Lisää kulhoon fariinisokeri ja vatkaa voi ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhot, ruokasooda, aniksen siemenet ja vaniljatahna. Sekoita tasaiseksi. Ota 2 rkl suklaahipuista erilleen, mutta sekoita loput taikinan joukkoon.

Jaa taikina annoskulhoihin ja tasoita pinta. Lisää loput suklaahiput jokaisen kulhon päälle. Paista keksikulhoja uunissa noin 13-15 minuuttia, kunnes reunat alkavat juuri ja juuri saamaan väriä. Anna valmiiden jälkiruokien levätä 10 minuuttia ennen tarjoilua. 

Tarjoile lämpimän jälkiruoan seurana vaniljajäätelöä ja jäisiä vadelmia ja Karhu Laku Porteria. Kyseinen juoma on kausituote, joten sitä on saatavilla ainoastaan niin kauan kuin tavaraa riittää. 

 

Sinebrychoffin sivuilta sinebrychoff.fi löydät lisää tietoa. Loppuvuoden mielenkiintoisimmat juomat löytyvät myös Instagramista @sinebrychoff1819

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme reseptejä ja tietoa Satokausi-kasviksista.