Kaupallinen yhteistyö: Apetit

 

Vappuviuhkat kainaloon, serpentiinit kaulaan ja ilmapallot ojossa kohti värikkäitä vapunpäivän juhlia! Kevään kunniaksi järjestetyt karnevaalit tuoksuvat vasta paistetuilta ananasmunkeilta ja maistuvat munakoisolla ryyditetyiltä, kotikeittiössä itse väkerretyiltä vihiksiltä. Herkkuaterian päätteeksi nautitaan kahvit sesongin ensimmäisistä vaaleanpunaisista varsista leivotun raparperikakun kera!

Vappu on tippaleipien ja munkkien suloisinta sesonkia

Vappuna on aihetta juhlaan. Kevät tekee virallisesti tuloaan, puissa näkyy jo vihreitä silmuja, etelärannikolla kukkivat ensimmäiset valkovuokot ja pikkulintujen pesäpuuhat ovat täydessä vauhdissa. Karkeloissa hummaavat myös haalareihin sonnustautuneet opiskelijat, kymmeniä vappuja nähneet valkolakit ja perinteisten vappumarssien aktiiviset osallistujat. Kansainvälisestä työväen juhlapäivästä on Suomessa muotoutunut koko kansan kevätrieha.

Jo 1900-luvun alussa oli vappuna tapana syödä ravintolassa lounasta ja kuunnella komeasti kajahtavia kuoroserenadeja. Ilmapallot, serpentiinit, värikkäät vappuviuhkat ja muut riehakkaat rekvisiitat tulivat mukaan 1920-luvulla. Myös tippaleipien ja munkkien paistamisella on pitkät perinteet. Uppopaistettavat ja runsaalla sokerilla kuorrutetut munkkirinkilät ovat kiinteä osa suomalaisia vappukekkereitä, ja se näkyy rypsiöljyn menekissä. Uppopaistamiseen erinomaisesti sopivan öljyn kauppa käy kiihkeänä juuri huhtikuun lopulla, kun kattiloissa tirisevät monenmoiset vappuherkut.. Eikä ihme, sillä mikään ei voita itse leivottuja, kullanruskeita ja ihanan sokerisia munkkeja, joita ei pysty syömään nuolaisematta huuliaan.

Kotimainen rypsiöljy puristetaan uusiutuvalla energialla

Paistoöljyksi kannattaa valita ainoa kotimainen vaihtoehto, rypsiöljy.  Toimiva aineenvaihdunta edellyttää pehmeää rasvaa ja erityisesti hyvälaatuisia rasvahappoja. Siksi rasvoja ei  kannata kokonaan vältellä, mutta niiden laatuun on hyvä kiinnittää huomiota.

Apetit Rypsiöljyn rasvahapoista noin kolmasosa on elimistölle elintärkeitä omega-3- ja omega-6-rasvahappoja. Kirkkonummella puristettu ruokaöljy valmistetaan puhtaasti ja luonnollisin menetelmin kotimaisista öljykasvinsiemenistä. Siemenet hyödynnetään 99,9-prosenttisesti öljyksi ja maatalouden tarpeisiin tuotetuiksi rypsipuristeiksi. Yhtäkään siementen sisältävistä antioksidanteista, steroleista, vitamiineista  tai muista arvokkaista ainesosista ei siis heitetä hukkaan.

Kirkkonummen öljypuristamossa valmistetut kasviöljyt tuotetaan  uusiutuvan energian voimalla. Tuulisähkö otettiin käyttöön kaikissa Apetit-konsernin tuotantolaitoksissa keväällä 2020, sen lisäksi öljypuristamon yhteyteen rakennettava oma bioenergialaitos käyttöönotetaan kesällä 2021. Modernit valmistusmenetelmät on suunniteltu niin, että ympäristökuormitus on mahdollisimman vähäinen.

Monipuolinen rypsiöljy on kotikeittiön luottopakki

Miedon makunsa myötä rypsiöljy sopii käytännössä kaikkeen kotikeittiön kokkailuun. Rypsiöljy soveltuu paistamiseen, siitä syntyy mainio salaattikastike ja se on omiaan myös marinadeihin. Leivonnassa pehmeällä öljyllä voi yleensä korvata kovaa rasvaa sisältävän voin. Ja kuten sanottua myös rasvassa kypsentäminen  onnistuu oivallisesti. Neutraalin makuisena rypsiöljy ei jätä sivumakua munkkeihin, vegaanisiin vihiksiin tai muihinkaan uppopaistettuihin herkkuihin.

Käytä uppopaistamiseen aina paksupohjaista ja tarpeeksi isoa kattilaa. Munkit paistuvat parhaiten n. 180 asteen lämpötilassa, isommat vihikset vaativat vähän korkeamman lämpötilan. Matalammassa lämmössä öljyä imeytyy paistettavaan pintaan turhankin reilusti, liian kuumassa taikinan pinta palaa ja öljyn laatu kärsii. Digitaalinen lämpömittari on kätevä kotikokin apuri, mutta jos et moista omista, testaa öljyn lämpötilaa pienellä palalla taikinaa. Kun taikinapala nousee pinnalle ja ruskistuu kauniisti, on lämpötila lähellä oikeaa. Muista pitää kattilan kansi lähettyvillä koko paiston ajan, jotta voit tarvittaessa tukahduttaa liian kuumaksi äityneen öljyn palamisen.

Paistoöljy ei ole kertakäyttökamaa, mutta kovin montaa uudelleenkäyttökertaa se ei kestä ilman, että   terveelliset rasvahapot hapettuvat. Jos aiot käyttää öljyn uudelleen, jäähdytä, siivilöi ja pullota tai kaada se puhtaaseen purkkiin. Säilytä käytetty öljy jääkaapissa. Jos seuraavaa käyttökertaa ei lähiaikoina ole tiedossa, hävitä öljy pullotettuna sekajätteen mukana.

Huhtikuussa kannattaa herkutella tuoreella ananaksella

Syöntikypsä ananas tuoksuu kuorenkin läpi makealta ja joustaa pikkuisen pintaa kevyesti painettaessa. Sitkeästä kuorestaan huolimatta hedelmä on herkkä kolhuille, joten käsittele ananasta hellävaroen. Kypsyyttä voi testata myös toisella tapaa: tartu yhteen lehtiruusukkeen keskimmäisistä lehdistä ja kokeile irtoaako se ilman suurempaa voimankäyttöä. Lehdet irtoavat syötävän hyvästä hedelmästä helposti, sen sijaan kuoren väri ei kerro kypsyysasteesta mitään. Kylmänarka ananas säilyy huoneenlämmössä muutaman päivän kotiin kantamisesta.

Etelä- ja Väli-Amerikasta Suomeen saapuva C-vitamiinipitoinen, ihanan raikas hedelmä taipuu moneen ja on aina yhtä herkullinen. Koska Satokausi-keittiössä kehitellään jatkuvasti uutta, päätimme kokeilla, miltä mehukkaan keltainen hedelmä maistuu munkkien täytteenä. Tuoreesta ananaksesta leikatut ohuet ananasrenkaat peitellään taikinan sisään ja paistetaan perinteisten munkkien tapaan. Hauskat ananasmunkit ovat vappupiknikin hittiherkku, joka maistuu niin lapsille kuin aikuisillekin. Ulkonäkö pettää, sillä ananasmunkit näyttävät ensinäkemältä aivan tavallisilta rinkilöiltä. Kullanruskean pinnan alle piilotettu salaisuus paljastuu kuitenkin heti ensimmäisellä haukkauksella!

Kun öljy on kuumaa, kannattaa samaan syssyyn paistaa kunnon satsi lihapiirakoiden vegaanisia versioita eli vihiksiä! Autenttiset vihikset täytetään sesongin munakoisolla, sipulilla, soijarouheella sekä riisillä ja paistetaan rapsakan kypsiksi muutama kerrallaan. Jälkiruokakahvien kera nautiskellaan sesongin ensimmäisistä raparperinvarsista leivotulla ja rypsiöljyllä mehevöitetyllä kakulla. Voiko kevät ihanammin alkaa!

VINKKI! Ananasmunkit ovat parhaimmillaan tuoreina. Tee siis vain niin monta munkkia kuin paistopäivänä on tarkoitus syödä. Lopusta taikinasta voi paistella tavallisia munkkirinkilöitä, ja jos ananasta jää yli, syntyy siitä ihana hedelmäsalaatti vaikkapa vappubrunssille. 

Ananasmunkit

15 kpl

 

  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 tl suolaa
  • n. 1,6 l vehnäjauhoja
  • 100 g voita sulatettuna
  • 1 tuore ananas

Uppopaistamiseen Apetit Rypsiöljyä

 

Pinnalle sokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Sekoita joukkoon kananmunat, sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot taikinaan vähän kerrallaan ja lisää lopuksi voisula. Lisää vielä tarvittaessa hieman jauhoja. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

Kuori ananas ja leikkaa se ohuiksi kiekoiksi. Leikkaa veitsen avulla jokaisesta kiekosta puiseva keskus pois.

Jaa pullataikina yhtä moneen osaan, kuin sait leikattua ananasrenkaita. Kauli taikinasta ohut levy ja aseta ananas levylle. Kääri reunat ananaksen reiän yli ja nipistele taikina kiinni. Leikkaa reikä munkin keskelle esimerkiksi tyllan avulla ja nipistä vielä reunoja kiinni, jotta ananas ei pääse karkaamaan munkin sisältä. 

Kuumenna rypsiöljy noin 180 asteeseen ja kypsennä munkit kuumassa rasvassa. Uppopaista ananasmunkkeja hieman pidempään, kuin paistaisit tavallisia munkkeja, sillä ananaksen kosteus hidastaa taikinan kypsymistä. Nosta paistetut munkit reikäkauhalla kattilasta, pyörittelesokerissa ja tarjoile jäähtyneinä saman päivän aikana.

Vihikset eli uppopaistetut kasvispiirakat

8-10 kpl

 

Taikina:

  • 3 dl kaurajuomaa
  • 25 g hiivaa
  • 1 rkl sokeria
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl Apetit Rypsiöljyä
  • 7 dl hiivaleipäjauhoja

 

Täyte:

  • ½ dl puuroriisiä
  • ½ munakoiso (n. 150 g)
  • 1 pieni punasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 rkl Apetit Valkosipuli-basilika rypsiöljyä
  • ½ dl tummaa soijarouhetta
  • 2 tl kasvisliemijauhetta
  • 1 dl vettä
  • ½ tl savupaprikajauhetta
  • ½ tl maustepippuria jauheena
  • suolaa ja mustapippuria

Uppopaistamiseen Apetit Rypsiöljyä

 

Valmista ensin taikina. Lämmitä kaurajuoma kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Sekoita joukkoon sokeri, suola ja rypsiöljy. Lisää jauhot muutamassa erässä ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Anna kohota kaksinkertaiseksi.

Taikinan kohotessa valmista täyte. Keitä puuroriisi kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.

Leikkaa munakoiso pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna 2 rkl Valkosipuli-basilika rypsiöljyä pannulla ja paista munakoisoja keskilämmöllä, kunnes ne pehmenevät. Lisää punasipuli ja valkosipuli ja paista vielä viitisen minuuttia.

Lisää 1 rkl Valkosipuli-basilika rypsiöljyä pannulle yhdessä soijarouheen kanssa. Paista hetki sekoitellen. Lisää sitten kasvisliemijauhe ja vesi, anna veden imeytyä soijarouheeseen. Mausta seos savupaprikajauheella, maustepippurilla ja mustapippurilla. Sekoita riisin kanssa ja tarkista maku, lisää tarvittaessa vielä hieman suolaa.

Kauli taikina jauhojen avulla ohueksi levyksi ja leikkaa siitä esimerkiksi lautasen avulla pyöreitä kiekkoja. Jaa täyte kiekoille, kostuta reunat ja paina ne kiinni huolellisesti esimerkiksi haarukan avulla. 

Kuumenna noin litra rypsiöljyä 170-200 asteiseksi ja uppopaista vihikset yksi tai kaksi kerrallaan molemmin puolin kauniin ruskeiksi, noin viisi minuuttia per vihis. Siirrä hetkeksi talouspaperille ja tarjoile lämpiminä, joko sellaisenaan tai mieluisten lisukkeiden kera. 

Raparperikakku

vegaaninen

 

  • 3 ½ dl fariinisokeria
  • 2 dl Apetit Rypsiöljyä
  • 1 ½ dl kaurajuomaa
  • 5 ½ dl vehnäjauhoja
  • ½ dl perunajauhoja
  • 1 rkl leivinjauhetta
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl kardemummaa
  • ½ tl suolaa
  • 5 dl raparperia pieninä paloina
  • vegaanista margariinia ja rypsiöljyä vuoan jauhotukseen

 

Kuorrutus:

  • 200 g vegaanista tuorejuustoa
  • 1 dl tomusokeria
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 tl vaniljauutetta

Koristeeksi mantelirouhetta (ja syötäviä orvokkeja)

 

Sekoita fariinisokeri, rypsiöljy ja kaurajuoma keskenään. Toisessa kulhossa sekoita keskenään kuivat aineet. Pilko raparperi pieniksi paloiksi.

Yhdistä rypsiöljyseos ja jauhoseos, älä sekoita sen enempää, kuin on tarpeen. Kääntele joukkoon raparperipalat.

Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Levitä kakkutaikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista kakkua 175 asteessa 45-60 minuuttia vuoan muodosta riippuen. Tarkista kypsyys hammas- tai grillitikulla (tökkää se kakkuun, jos siihen jää taikinaa, on kakku vielä raaka).

Anna kakun jäähtyä hetki, kippaa se sitten pois vuoasta ja anna jäähtyä kokonaan. 

Kuorrutusta varten sekoita kaikki ainekset huolellisesti keskenään. Levitä jäähtyneen kakun päälle. Koristele mantelirouheella ja halutessasi myös syötävillä kukilla.

 

Muista myös seurata Apetitia Instagramissa @apetitruoka.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.