Tänä keväänä Satokausikalenterin blogi päivittyy myös puutarhakuulumisilla. Turkulaiset puutarhuriopiskelijat Riikka ja Wiivi tarjoavat vinkkejä ja tietoa ruoan kasvattamisesta itse.
Viime postauksessa tehtiin tutkimusmatka Kotipellon puutarhaan, missä versoalan huippuammattilaiset tuottavat upeita ja laadukkaita Mimis-versoja ja syötäviä kukkia.
Kasvata versoja itse
Versot kasvavat lähes missä vain. Mitä enemmän valoa, sen parempi. Raivaa siis tilaa vaikkapa keittiön pöydältä tai ikkunalaudalta ja ei muuta kuin kylvöhommiin!
Kasveissa on eniten ravintoaineita ja makua juuri taimivaiheessa, joten versot ovat huippuhyvä lisä terveelliseen ruokavalioon. Versottaa voi lähes mitä vaan, eri kasviksia kokeilemalla löydät omat lempparisi. Sen lisäksi että versoja voi syödä, tuottavat ne iloa ikkunalla. Kasvun seuraaminen on palkitsevaa ja tuo ihanalla tavalla elämää kotiin.
Näitä tarvitset kotikasvatukseen
Versojen kasvatusta varten tarvitset laakean astian, taimimultaa ja reilusti siemeniä. Astiaksi kelpaa mikä tahansa laakea astia. Jos pohjassa on reikiä ja astialla aluslautanen, kastelu sujuu varmemmin kun ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois, mutta varovainen kastelija pärjää umpinaisellakin astialla. Tällöin on vain oltava hieman tarkempi vesimäärän suhteen, etteivät pienet kasvit huku liikaan veteen.
Versoissa on varaa valita: sinimailanen eli alfa alfa ja vehnänoras ovat kestosuosikkeja, mutta hyviä ja helppoja vaihtoehtoja ovat myös herne, auringonkukka, vihanneskrassi tai retiisi. Monia syötäviä kasviksia voi versottaa, mutta toiset lajit ovat nopeampia ja satoisampia kuin toiset. Vihannesviljelyyn tarkoitettavissa siemenissä valitse luomusiemen.
Miten alkuun?
Helppoja kasvatettavia ovat esimerkiksi herne, vihanneskrassi tai auringonkukka. Kannattaa kokeilla versottaa myös yrttejä tai salaatteja. Yksinkertaisimmillaan haet kaupasta pussillisen kuivia herneitä, laitat sopivan määrän likoamaan noin vuorokaudeksi ja asettelet ne sitten kostean talouspaperin tai mullan päälle astiaan. Parin sentin multakerros riittää. Astian päälle kosteutta pitämään voi laittaa kelmun tai kannen, johon tehdään muutamia tarpeeksi isoja ilmareikiä.
Useimmat kasvit itävät otollisissa olosuhteissa muutamassa päivässä, mutta jotkin lajit voivat vaatia pidemmän ajan. Lämmin paikka nopeuttaa itämistä. Heti kun vihreää on näkyvissä, siirrä kasvit valoon ja poista kansi. Pidä huolta pikkuisten vedensaannista sumuttamalla kylvöksiä päivittäin tai kastelukannulla hiukan harvemmin, tavoitteena ylläpitää tasaista kosteutta. Kylvös ei saisi päästä litimäräksi tai rutikuivaksi.
Sadonkorjuu
Kasvista riippuen satoa saa korjata viikon tai parin päästä itämisestä. Useimmista kasveista saa versottamalla yhden sadon, mutta esimerkiksi herne ja vehnänoras versovat uudelleen, kunhan satoa saksiessa jättää alimman lehtiparin leikkaamatta.
Versoja voi napsia ruokaan sitä mukaa kun tarvetta on, leikatut versot säilyvät myös jääkaapissa muutaman päivän.
Versot sopivat leivän päälle, salaatteihin, smoothieihin, annoksia koristamaan, ruoanlaittoon tai sellaisenaan herkuteltaviksi. Vain luovuus on rajana!
Jaa omat versoviljelmäsi tai annoksesi Instagramissa #versoillavaraslähtövihreään -tägäyksellä varustettuna tai tsekkaa yksityiskohtaiset ohjeet herneenversoihin @puutarhuriikka tililtä. Riikan instasta löydät myös vinkkejä kevään taimikasvatukseen.