Tänä kesänä Satokausikalenterin blogi päivittyy myös puutarhakuulumisilla. Turkulaiset puutarhuriopiskelijat Riikka ja Wiivi tarjoavat vinkkejä ja tietoa ruoan kasvattamisesta itse. Edelliset Puutarhasta pöytään-postaukset löydät täältä.

Itse kasvatetut taimet alkavat olla valmiita ulos istutettaviksi. Sisällä venähtäneet tomaatin taimet kannattaa istuttaa syvemmälle multaan. Tomaatti kasvattaa lisää juuria mullan alle jääneeseen varteen.

Säiden lämmetessä viherpeukalot heräävät ja saattaa syttyä palava halu laittaa kädet multaan. Jos taimikasvatukset ovat jääneet tänä keväänä tekemättä niin ei hätää, nyt on hyvä aika marssia puutarhalle taimiostoksille!

Ennen taimiostoksille lähtöä

Mieti, mihin haluat hyötypuutarhasi perustaa. Eri paikkoihin ja olosuhteisiin sopivat erilaiset kasvit. Parvekepuutarhurin kannattaa suosia pienikasvuisia lajikkeita. Ottamalla huomioon tulevan kasvupaikan olosuhteet jo taimikaupoilla varmistat puutarhasi satoisuuden. Huomiota kannattaa kiinnittää kasvupaikan aurinkoisuuteen ja tuulisuuteen. Kasvilajeja valitessa on hyvä myös ottaa selvää valitun kasvin hoitovaatimuksista etukäteen – näin osaat valita sopivan helpon tai haasteellisen kasvin.

Lämpöä vaativat kasvit, kuten tomaatti (kuvassa) ja chili viihtyvät lasitetulla parvekkeella tai kasvihuoneessa.

Vinkit taimiostoksille

Kiinnitä huomiota näihin:

  • Kasvin yleinen olemus on reipas, ei nuupahtanut.
  • Tasaisen vihreä väri on useimmiten terveen merkki.
  • Hyvinvoivat juuret ovat vaaleat.
  • Ötökät: Isoilla puutarhoilla on vaikea välttää kaikkia kasvituholaisia. Merkkejä, jotka viittaavat haitallisiin vieraisiin kasvissa, ovat esimerkiksi reiät lehdissä. Useimmat tuholaiset oleilevat lehtien alapinnoilla, joten kurkkaus sinne voi olla tarpeen.

Karanteeni

Jos huomaat taimessasi vaikkapa muutaman kirvan niin peli ei ole menetetty. Pidä kasvi erillään muista, esimerkiksi pesuhuoneessa ja suihkuttele lehtien ylä- ja alapinnat huolellisesti muutaman päivän ajan mäntysuopavedellä, näin pääset eroon tuholaisista, eivätkä loput kasvit joudu vaaraan.

Ikkunalla kasvaneet herkät taimet reipastuvat päästessään ulkoilmaan. Taimet kannattaa tukea tarvittaessa.

Karaisu

Kasvi on todennäköisesti ollut puutarhalla melko optimaalisissa olosuhteissa, joista siirtäminen suoraan ulos on sille shokki. Jotta vältytään paleltumilta tai palaneilta lehdiltä, taimia kannattaa karaista, eli totuttaa ulkoilmaan pikkuhiljaa. Käytännössä karaisu tapahtuu ulkoiluttamalla taimia noin viikon ajan ennen ulos istuttamista. Ensimmäisinä päivinä taimet ovat ulkona puoli tuntia, parin päivän päästä tunnin tai kaksi, lopulta aikaa pidennetään koko päiväksi. Karaistavat taimet asetetaan suojaisaan paikkaan. Suora auringonpaahde tai kova tuuli voivat olla pikkuisille liikaa heti alkuun.

Avomaalla maan muokkaus, kitkeminen ja mahdollinen lannoitus tehdään ennen istutuksia.

Ennen istuttamista

Taimet kastellaan hyvin edellisenä päivänä. Hyötykasveja voi kasvattaa niin avomaalla, kasvatuslaatikoissa, kasvihuoneessa, kuin ruukuissakin. Ruukkua tai kasvatuslaatikkoa käyttäessä on huomioitava kasvin tilan tarve, useimmiten juurekset tarvitsevat enemmän syvyyttä kuin esimerkiksi salaatit. Kasvatusastian koko vaikuttaa myös kasteluntarpeeseen – isompi multamäärä varastoi enemmän vettä.

Kasvihuone tai terassi on syytä kuurata mäntysuopavedellä ennen uusien taimien saapumista, näin pidetään huolta viljelyhygieniasta.

Näin istutat taimen:

  1. Kaiva multaan hieman juuripaakkua isompi kuoppa. Avomaalla kastele kuoppa tarvittaessa.
  2. Aseta taimi kuoppaan niin, että juuripaakun yläreuna peittyy juuri ja juuri mullalla.
  3. Täytä kuoppa kevyesti tiivistäen. Ruukussa tai ämpärissä mullan pinta kannattaa jättää reilusti astian reunaa alemmas, ettei kasteluvesi valu pois.
  4. Kastele reilusti.

Jos istutat taimesi ulos, ja viileät säät yllättävät, kannattaa turvautua hallaharsoon herkkien taimien kohdalla. Parvekkeella ruukuissa asustavat taimet voi siirtää sisään hallayön uhatessa.

Yrttiä istuttaessa kannattaa poistaa turhan suuret ja huonokuntoiset lehdet, sekä katkoa latva jotta yrtti haaroittuu. Ruukussa tai kasvatusastiassa salaojitus ja reikä pohjassa varmistaa, että ylimääräinen kasteluvesi pääsee pois.
Uuteen ruukkuunsa kotiutunut taimi iloitsee uudesta mullasta.

Tutkivat puutarhurimme löydät myös somesta: valokuvaajamme @puutarhuriikka jakaa upeiden kuvien lisäksi paljon hyödyllistä puutarhatietoa ja vinkkejä taimikasvatukseen. Tekstivastaavamme @wiivikoskela taas toimii esimerkkinä siitä, miten paljon reissaava kerrostaloasujakin voi kasvattaa ruokaa itse.