Kaupallinen yhteistyö Paulig

Hedelmillä, paahdetulla mantelilla tai suklaalla kuorrutetut muffinssit maistuvat suklaisen tai pähkinäisen alkuperämaakahvin kaverina – miellyttävä kahvinmaisteluhetki on tällä kattauksella taattu!

Tämä on kolmas osa Satokausikalenterin ja Pauligin Maailman kahvit -postaussarjaa, jossa pureudutaan kahvin eri alkuperään, säilyttämiseen, keittämiseen, makuihin ja maisteluun, sekä valmistetaan Satokauden mukaisia herkkuja kahvin kanssa nautittavaksi.

Ensimmäisessä osassa perehdymme kahvin matkaan marjasta kuppiin, jaamme vinkit kahvin säilyttämiseen, tutustumme tansanialaiseen kahviin ja kokkaamme aurinkoisia pannareita marjakastikkeella. Toisessa osassa jaamme vinkit kahvin parempaan keittämiseen kotona, tutustumme indonesialaiseen kahviin ja valmistamme kookoskastikkeella silattua karhunvatukkaista murupiirakkaa. Lue koko juttusarja ja opit paljon uutta kahvista!

Tässä jutussa pureudumme kahvin makuihin ja maisteluun, sekä tutustumme Guatemalaan ja Kolumbiaan kahvimaina. Valmistamme myös kahvinmaisteluhetkeen sopivia kolmen sortin muffinsseja. Asiantuntijana juttuun on haastateltu Paulig Barista Instituten Training Expertiä Jori Korhosta.

Kahvin maut

Yleisimpiä kahvin makuja ovat erilaiset marjaiset, hedelmäiset, pähkinäiset ja suklaiset maut. Kahvin makuun vaikuttaa niin kasvupaikka, sää kuin ilmastokin, sekä kahvin poiminta- ja prosessointitavat, paahtaminen, jauhaminen ja tietenkin itse kahvin valmistustapakin.

Suodatinkahviksi ja espressoksi valmistettuna samassa kahvissa voi korostua hieman eri asiat ja näin tutustakin kahvista voi löytyä eri tavalla valmistamalla uusia makuja. Paulig Origins Blend –kahvit maistuvat parhaiten suodatinkahvina, mutta niistäkin voi halutessaan tehdä myös espressoa. Mutta miten sitten oppia tunnistamaan kahvin erilaisia makuja ja niiden eroja? Kysytäänpä asiaa Jorilta.

3 vinkkiä kahvin maisteluun

  1. Tilanteeseen pysähtyminen. Liian usein kahvi on meille vain polttoaine, jolla jaksetaan seuraava palaveri tai päästään aamulla sängystä ylös. Kahvin juontihetki vaikuttaa paljon siihen, mitä me maistamme kupista. Siinä on iso ero juoko kahvikupin maanantaiaamuna kiireellä ennen töihin lähtöä vai sunnuntaiaamuna rauhassa lehteä lukien.
  2. Erilaisten kahvien kokeilu. Nykyään perusmarketissakin alkaa olla laaja valikoima kahveja, joten ei muuta kuin omaa lempikahvia etsimään! Erilaisten kahvien kokeilu on avainasemassa kahvin maistamisessa kehittymiseen. Kun maistelee paljon kahveja, on enemmän mihin verrata sen hetkistä makukokemusta.
  3. Harjoittelu. Maistamista voi harjoitella koko ajan. Esimerkiksi voi maistella erilaisia omenoita, jotta osaisi paremmin löytää niiden maun kahvista ja erottaa vihreiden ja punaisten omenien eron.

Hedelmällisintä kahvin maistelu meistä Satokausikalenterillakin on silloin, kun kupillisen voi juoda rauhassa. Lisäksi on oivaltavaa välillä maistella rinnakkain useampikin erilainen kahvi, sillä tällöin niiden makuerot nousevat esiin selkeämmin. Annoskoko kannattaa toki olla siinä tapauksessa aamukahvimukia reilusti pienempi.

Kahvin kannattaa myös antaa hieman jäähtyä, jotta sen aromit ovat helpommin maisteltavissa – kuuma kahvi tunnetusti polttaa kielen ja silloin ei sitten maistakaan enää mitään. Älä kuitenkaan jätä kahvia seisomaan pitkäksi aikaa, kahvi on aina parhaimmillaan tuoreena ja vastakeitettynä. Myös se kannattaa huomioida, että paahteisuuden maku korostuu tummissa paahdoissa. Jos siis haluaa erityisesti maistella kahvin aromeja paahdon aromien sijaan, kannattaa valita kuppiin vaaleapaahtoista kahvia.

Kahvimaat: Kolumbia ja Guatemala

Guatemala eli «puiden maa» on vuoristoinen ja metsäisä valtio josta löytyy myös muutama aktiivinen tulivuori. Maassa on viljelty kahvia 1870-luvulta asti ja se onkin yksi sen tärkeimmistä vientituotteista. Guatemalan kahvinviljelijöistä suurin osa on pienviljelijöitä ja pääosin maassa viljellään arabica-lajiketta. Guatemalan vuoristojen maaperä on vulkaanista ja siksi varsin ravinteikasta ja vuorenrinteiden mikroilmastoissa kahvia kasvatetaankin runsaasti. Rinteissä kahvi kasvaa yleensä varjopuiden alla. Varjopuut mm. ehkäisevät eroosiota ja lisäävät luonnon monimuotoisuutta kahviviljelmillä. Sadonkorjuu sijoittuu täällä joulu-maaliskuuhun ja Eurooppaan kahvi ehtii huhti-syyskuussa.

Guatemalalaisen kahvin mausta löytyy eleganttia suklaata ja kardemummaa ja paikalliset nauttivat sen mieluiten mustana ja sokerilla.

Jorin paras koskaan maistama kahvi tulee puolestaan Kolumbiasta.

«Kolumbia on maullisesti ylivoimaisesti monipuolisin kahvin alkuperä johtuen siellä vallitsevista mikroilmastoista. Hyvin usein kolumbialaiset kahvit ovat pähkinäisyyteen ja suklaisuuteen taipuvia, mutta sieltä löytyy myös todella marjaisia ja paljon afrikkalaisia muistuttavia kahveja.»

Kolumbian luonto on maailman monimuotoisimpia: maassa on niin ylänköjä kuin alankojakin, savannia ja sademetsää. Kolumbiassa kahvipavut käsitellään usein märkämenetelmällä, jonka ansiosta kahvi on raikkaan hapokasta. Kahvi on Kolumbiassa tärkeä vientituote ja paikallisille kahvi onkin kansallinen ylpeys.

Sadonkorjuu sijoittuu Kolumbiassa huhti-heinäkuuhun ja loka-joulukuuhun, sillä Kolumbiassa eri alueilla kerätään sato vähän eri vuodenaikoina. Eurooppaan saakka huhti-heinäkuun sato ehtii loka-joulukuussa, kun taas loppuvuodesta kerätty sato saapuu tänne tammi-huhtikuussa.

Paulig Colombia Origins Blendin makua hallitsee pähkinäisyys, jonka seurana on mukavan runsas hapokkuus. Tämän kahvin pavut kypsyvät hitaasti 2000 metrin korkeuksissa. Maku on runsasarominen ja vivahteikas ja kahvi sopii loistavasti pähkinäisille jälkiruuille, kuten paahdetuilla manteleilla kuorrutetuille muffinseille.

Me Satokausikalenterilla tutustuimme näihin kahteen erilaiseen kahviin maistelemalla niitä rauhassa eri tavoin päällystettyjen muffinssien kanssa. Hedelmillä ja paahdetulla mantelilla kuorrutetut muffinssit maistuvat meille erityisesti pähkinäisen Paulig Colombia Origins Blendin kanssa, kun taas Paulig Guatemala Origins Blendin kaverina toimi erityisesti suklaalla kuorrutettu ja kahvilla kostutettu muffinssi.

Muffinssit

12-16 kpl

  • 2 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 100 g sulatettua voita
  • 2 dl kermaa
  • 4 ½ dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta

Sekä halutessasi:

n. 2 dl vastekeitettyä suodatinkahvia + sokeria maun mukaan

Vispaa munat ja sokeri sekaisin, kunnes seos on kuohkeaa ja vaaleaa. Sekoita kerma voisulaan. Sekoita leivinjauhe huolella vehnäjauhoihin. Lisää munasokeriseokseen vuorotellen jauhoja ja nestettä, kunnes seos on tasaista. Älä sekoita enempää kuin on tarpeen. Jaa taikina muffinipellin koloihin tai amerikanmuffinivuokiin –  täytyä kolot/vuoat vain hieman yli puolen välin.

Paista muffinsseja uunin keskiosassa  200 asteessa n. 20 minuuttia. Muffinsien koosta ja uunista riippuen paistoaika voi olla muutaman minuutin vähemmän tai enemmän. Testaa muffinssien kypsyys pistämällä muffinin keskelle hammastikku. Jos tikkuun ei tartu taikinaa ja muffinssi on saanut mukavasti väriä, muffinit ovat kypsiä.

Kun muffinssit ovat hieman jäähtyneet, kostutta ne omaan makuusi sopivaksi makeutetulla kahvilla (n. 1 rkl per muffinssi). Kuorruta jäähtyneet muffinssit tuorejuustokuorrutteella ja päällystä makusi mukaan sesongin hedelmillä, suklaalla tai paahdetuilla mantelilastuilla.

Vinkki: voit maustaa perustaikinaa muutamalla teelusikallisella pikakahvi- tai kaakaojauhetta, suklaarouheella, marjoilla… mitä nyt mielesi tekee!

Tuorejuustokuorrute

n. 12-16 muffinille

  • 200 g tuorejuustoa (voit käyttää myös maustettua tuorejuustoa)
  • 100 g huoneenlämpöistä voita
  • 3-5 dl tomusokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Sekä:

  • 1-2 dl mantelilastuja
  • 1-2 dl suklaarouhetta
  • 2-3 kauden kivellistä hedelmää kuten nektariinia, luumua tai aprikoosia
  • (syötäviä kukkia)

Sekoita huoneenlämpöinen tuorejuusto ja voi kuohkeaksi vatkaimella. Lisää sekaan edelleen vatkaten tomusokeri ja vaniljasokeri. Riippuen miten makeasta pidät voit käyttää enemmän tai vähemmän sokeria – isompi sokerimäärä paitsi makeuttaa, myös kiinteyttää kuorrutten helpommaksi pursottaa.

Mikäli haluat pursottaa kuorrutteen, aseta pursotuspussiin haluamasi tylla, lusikoi kuorrute pussiin, sulje pussi tiukasti ja nosta se jääkaappin vähintään puoleksi tunniksi jämäköitymään. Leikkaa pussin kärkeen sitten sopivan kokoinen reikä ja pursota kuorrutus jäähtyneiden muffinssien päälle, jotta kuorrutus ei sula. Viimeistele kuorrutetut muffinsit ohueksi viipaloiduilla kesän hedelmillä, kuten nektariineilla, aprikooseilla tai loppukesästä luumuilla.

Kuorrutteen voi toki myös levittää muffinsseille ihan vain lusikalla ja ripotella päälle suklaarouhetta tai paahdettuja mantelilastuja: paahda mantelilastut kuivalla pannulla keskilämmöllä pannua välillä ravistaen, kunnes lastut saavat kauttaaltaan kullanruskeaa väriä. Varo polttamasta. Jäähdytä mantelilastut huolella ennen ripottelua kuorrutteelle.

Lue lisää Paulig Origins Blend -kahveista. Seuraa Pauligia somessa Facebookissa ja Instagramissa @pauligfi, niin saat aromikkaat kahvivinkit suoraan feediin.