Puutarhakauden startti – Kaupallinen yhteistyö: GreenCare
Satokausikalenteri goes puutarha! Yhteistyössä GreenCaren kanssa otamme tänä keväänä pihat ja parvekkeet haltuun. Hoivaamme vanhat marjapensaat uuteen kukoistukseen, korjaamme nurmikon talvivauriot ja kasvatamme hyötykasveja siemenestä satoon asti. Vinkkejä, how to -videoita sekä inspiroivia tunnelmia puutarhan puolelta julkaistaan kevään ja kesän mittaan viikoittain Satokausi-kanavissa.
Vastuullisia tuotteita puutarhaan
GreenCare on tuotemerkki, jonka alta löytyy laaja valikoima puutarhan tuotteita niin syötäville kasveille, nurmikolle kuin koristekasveillekin. Laadukkaat tuotteet valmistetaan suurelta osin kasviperäisistä raaka-aineista. GreenCare tarjoaa ensimmäisenä Suomessa hyötymikrobeja sisältäviä tuotteita puutarhaan. Grobiootti-tuotteiden sisältämät hyötymikrobit tukevat niin kasvualustan kuin kasvienkin hyvinvointia monella tavalla.
Puutarhanhoito tekee hyvää
Ulkona puuhaaminen tekee hyvää niin fyysiselle kuin henkisellekin hyvinvoinnille. Kasvun seuraaminen on kiehtovaa ja itse kasvatettujen hyötykasvien satoa saa popsia hyvillä mielin tietäen tarkalleen mistä ne ovat peräisin. Kasvisten alkuperää alkaa kummasti arvostaa enemmän kun saa nähdä ja kokea prosessin itse kädet mullassa. Omasta pihasta aamiaisleivän päälle poimitut kirsikkatomaatit tai maasta nostetut perunat ovat lähiruokaa parhaimmillaan.
Mistä lähteä liikkeelle? Keräsimme tietopaketin – mitä tehdä puutarhassa juuri nyt!
Kasvimaan kevätmuokkaus
Tiedätkö minkälainen maalaji sinun pihastasi löytyy? Kukoistavan puutarhan salaisuus on maan hoidossa, joten nyt kannattaa viimeistään tutustua maahan.
Eri kasvit viihtyvät erilaisessa maassa. Esimerkiksi porkkana kasvaa kauniiksi hiekkaisessa multamaassa, mutta käyräksi kivisessä maassa. Paljon tietoa maasta saat jo katsomalla ja tunnustelemalla, maalajin voi myös halutessaan testauttaa. Maanparannuksen ykkössääntö on lisätä sitä mitä puuttuu. Esimerkiksi hiekkaiseen maahan kannattaa lisätä ravinteikkuutta ja rakennetta kompostin avulla.
Optimaalinen kasvualusta vastaa kasvin tarpeita. Se on sopivan ilmavaa, jotta juurien on helppo kaivautua siihen, mutta pitää myös kosteutta. Hyvä maa on ravinteikasta ja siinä viihtyvät pieneliöt sekä lierot.
Kasvimaa muokataan keväällä maan sulettua. Maa käännetään lapion syvyydeltä ja istutuspenkit valmistellaan. Samalla voidaan tehdä maata parantavia toimenpiteitä, esimerkiksi lisätä kasvimaalle uutta multaa. GreenCare Grobiootti-tuotteet sopivat mainiosti tähän, sillä niiden sisältämät hyötymikrobit tukevat maan luontaista pieneliötoimintaa. Keväällä maata on myös syytä kalkita. Kalkki vähentää maan happamuutta, mikä vaikuttaa positiivisesti puutarhakasvien ravinteiden ottoon. Myös nurmikko hyötyy kalkituksesta.
Kasvua laatikoissa tai ruukuissa
Hieman helpommalla kitkemisen ja maan hoidon osalta pääset käyttämällä ruukkuja, ämpäreitä tai kasvatuslaatikoita. Kasvatuslaatikossa onnistuu pienen kasvimaan perustaminen parvekkeelle tai terassillekin. Pidä huoli kasvatuslaatikon salaojituksesta ja täytä kasvatuslaatikko GreenCare Luomuruokamullalla tai muulla syötäville kasveille sopivalla kasvualustalla. Kesäkukille tai yrteille löytyvät omat juuri niille optimoidut multansa.
Kasvihuone
Jokainen vuosi on erilainen, ja puutarhurin onkin syytä tarkkailla säätiloja tarkasti ennen kasvien ulos siirtämistä. Kasvuvyöhykkeestä sekä kasvin kylmänarkuudesta riippuen ensimmäiset istutukset ja kylvöt kasvihuoneeseen tai lasitetulle parvekkeelle voi tehdä jo huhtikuussa. Nyt kannattaa siis viimeistään siivota kasvihuone tai parveke ja valmistella se tulevaa varten.
Huhtikuussa kasvihuoneeseen voi kylvää jo retiisiä, lehtisalaattia tai aikaista porkkanalajiketta.
Muistathan karaista kasvisi! Karaiseminen tarkoittaa taimien asteittaista totuttamista uusiin olosuhteisiin. Lämpötilan vaihdoksen lisäksi pienen taimen on totuttava tuuleen sekä aurinkoon.
Karaiseminen kannattaa aloittaa viemällä taimet kasvihuoneeseen tai ulos ensin puoleksi tunniksi muutaman päivän ajan. Pidennä ulkoiluaikaa pikkuhiljaa, kunnes kasvit lopulta saavat muutamien päivien tai viikon jälkeen jäädä pysyvästi ulos tai kasvihuoneeseen. Yölämpötiloja kannattaa pitää silmällä ja tarvittaessa suojata kasvit yöksi hallaharsolla.
Esikasvatus vai suorakylvö
Esikasvatus tarkoittaa taimen kasvattamista sisällä tai kasvihuoneessa ennen sen istuttamista lopulliselle kasvupaikalle. Monia pidempää kasvukautta vaativia kasveja on välttämätöntä esikasvattaa, jotta Suomen olosuhteissa ehditään saada satoa.
Aloita näiden esikasvatus huhtikuussa: avomaan tomaatti, keräkaali, punakaali, lehtikaali, kukkakaali, basilika, ruusukaali, sokerimaissi, talvikurpitsa, ryytisalvia, kasvihuonekurkku ja sitruunamelissa.
Suorakylvö viittaa siemenen kylvämiseen suoraan lopulliselle kasvupaikalle. Suorakylvöt aloitetaan usein kasvuhyöhykkeestä riippuen touko-kesäkuussa maan lämmettyä, tosin kasvihuoneessa niitä voi tehdä aiemmin. Siemenpussin takaa löydät merkinnät esikasvatuksen, suorakylvön ja sadonkorjuun ajankohdista.
Hyötypuutarhan voit perustaa myös ostetuilla taimilla. Touko-kesäkuussa puutarhamyymälöistä tai rautakauppojen puutarhaosastoilta on saatavilla reilusti taimia.
Vinkkejä puutarhakauden starttiin:
-
Nyt on aika herätellä mahdollisesti talven aikana hyytynyt komposti tai kompostori takaisin toimintaan. Avuksi tähän voit ottaa Kompostieliksiirin. Myös ämpärillinen kuumaa vettä, sekoitus ja erilaisten ainesten oikea suhde vievät pitkälle.
-
Kasvukauden alussa on aika antaa monivuotisille kasveille ravinteita. Kevätlannoitus hoituu helposti Puutarhan Kevät -lannoitteella.
-
Maan lämmettyä on aika siirtää katteet syrjään marjapensaiden ympäriltä. Kitke alue, lannoita ja siirrä katteet paikoilleen, lisää tarvittaessa. Puutarhakatetta kannattaa lisätä vasta kun maa on täysin sulanut, sillä se hidastaa maan lämpeämistä.
-
Maan ollessa vielä kostea on oikea aika paikkailla nurmikosta mahdolliset talvivauriot. Homma hoituu helposti ja kätevästi Nurmikon Pikakunnostusseoksella.
Tutustu aiempiin puutarha-aiheisiin artikkeleihimme täällä.
Lisää asiantuntetaa tietoa puutarhaan löydät GreenCaren sivustolta greencare.fi. Tutustu myös GreenCaren Instagramiin ja Facebookiin.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokausi-kasviksista sekä vinkkejä hyötykasvien kasvatukseen.