Puutarhasta pöytään

Puutarhakauden startti 

Puutarhakauden startti – Kaupallinen yhteistyö: GreenCare

Satokausikalenteri goes puutarha! Yhteistyössä GreenCaren kanssa otamme tänä keväänä pihat ja parvekkeet haltuun. Hoivaamme vanhat marjapensaat uuteen kukoistukseen, korjaamme nurmikon talvivauriot ja kasvatamme hyötykasveja siemenestä satoon asti. Vinkkejä, how to -videoita sekä inspiroivia tunnelmia puutarhan puolelta julkaistaan kevään ja kesän mittaan viikoittain Satokausi-kanavissa. 

Vastuullisia tuotteita puutarhaan

GreenCare on tuotemerkki, jonka alta löytyy laaja valikoima puutarhan tuotteita niin syötäville kasveille, nurmikolle kuin koristekasveillekin. Laadukkaat tuotteet valmistetaan suurelta osin kasviperäisistä raaka-aineista. GreenCare tarjoaa ensimmäisenä Suomessa hyötymikrobeja sisältäviä tuotteita puutarhaan. Grobiootti-tuotteiden sisältämät hyötymikrobit tukevat niin kasvualustan kuin kasvienkin hyvinvointia monella tavalla. 

puutarhakauden starttiPuutarhanhoito tekee hyvää

Ulkona puuhaaminen tekee hyvää niin fyysiselle kuin henkisellekin hyvinvoinnille. Kasvun seuraaminen on kiehtovaa ja itse kasvatettujen hyötykasvien satoa saa popsia hyvillä mielin tietäen tarkalleen mistä ne ovat peräisin. Kasvisten alkuperää alkaa kummasti arvostaa enemmän kun saa nähdä ja kokea prosessin itse kädet mullassa. Omasta pihasta aamiaisleivän päälle poimitut kirsikkatomaatit tai maasta nostetut perunat ovat lähiruokaa parhaimmillaan.

Mistä lähteä liikkeelle? Keräsimme tietopaketin – mitä tehdä puutarhassa juuri nyt!

Kasvimaan kevätmuokkaus

Tiedätkö minkälainen maalaji sinun pihastasi löytyy? Kukoistavan puutarhan salaisuus on maan hoidossa, joten nyt kannattaa viimeistään tutustua maahan.

Eri kasvit viihtyvät erilaisessa maassa. Esimerkiksi porkkana kasvaa kauniiksi hiekkaisessa multamaassa, mutta käyräksi kivisessä maassa. Paljon tietoa maasta saat jo katsomalla ja tunnustelemalla, maalajin voi myös halutessaan testauttaa. Maanparannuksen ykkössääntö on lisätä sitä mitä puuttuu. Esimerkiksi hiekkaiseen maahan kannattaa lisätä ravinteikkuutta ja rakennetta kompostin avulla.

Optimaalinen kasvualusta vastaa kasvin tarpeita. Se on sopivan ilmavaa, jotta juurien on helppo kaivautua siihen, mutta pitää myös kosteutta. Hyvä maa on ravinteikasta  ja siinä viihtyvät pieneliöt sekä lierot.

puutarhakauden startti

Kasvimaa muokataan keväällä maan sulettua. Maa käännetään lapion syvyydeltä ja istutuspenkit valmistellaan. Samalla voidaan tehdä maata parantavia toimenpiteitä, esimerkiksi lisätä kasvimaalle uutta multaa. GreenCare Grobiootti-tuotteet sopivat mainiosti tähän, sillä niiden sisältämät hyötymikrobit tukevat maan luontaista pieneliötoimintaa. Keväällä maata on myös syytä kalkita. Kalkki vähentää maan happamuutta, mikä vaikuttaa positiivisesti puutarhakasvien ravinteiden ottoon. Myös nurmikko hyötyy kalkituksesta.

Kasvua laatikoissa tai ruukuissa

Hieman helpommalla kitkemisen ja maan hoidon osalta pääset käyttämällä ruukkuja, ämpäreitä tai kasvatuslaatikoita. Kasvatuslaatikossa onnistuu pienen kasvimaan perustaminen parvekkeelle tai terassillekin. Pidä huoli kasvatuslaatikon salaojituksesta ja täytä kasvatuslaatikko GreenCare Luomuruokamullalla tai muulla syötäville kasveille sopivalla kasvualustalla. Kesäkukille tai yrteille löytyvät omat juuri niille optimoidut multansa.

puutarhakauden starttiKasvihuone

Jokainen vuosi on erilainen, ja puutarhurin onkin syytä tarkkailla säätiloja tarkasti ennen kasvien ulos siirtämistä.  Kasvuvyöhykkeestä sekä kasvin kylmänarkuudesta riippuen ensimmäiset istutukset ja kylvöt kasvihuoneeseen tai lasitetulle parvekkeelle voi tehdä jo huhtikuussa. Nyt kannattaa siis viimeistään siivota kasvihuone tai parveke ja valmistella se tulevaa varten.

Huhtikuussa kasvihuoneeseen voi kylvää jo retiisiä, lehtisalaattia tai aikaista porkkanalajiketta.

puutarhakauden starttiMuistathan karaista kasvisi! Karaiseminen tarkoittaa taimien asteittaista totuttamista uusiin olosuhteisiin. Lämpötilan vaihdoksen lisäksi pienen taimen on totuttava tuuleen sekä aurinkoon.

Karaiseminen kannattaa aloittaa viemällä taimet kasvihuoneeseen tai ulos ensin puoleksi tunniksi muutaman päivän ajan. Pidennä ulkoiluaikaa pikkuhiljaa, kunnes kasvit lopulta saavat muutamien päivien tai viikon jälkeen jäädä pysyvästi ulos tai kasvihuoneeseen. Yölämpötiloja kannattaa pitää silmällä ja tarvittaessa suojata kasvit yöksi hallaharsolla.

Esikasvatus vai suorakylvö

Esikasvatus tarkoittaa taimen kasvattamista sisällä tai kasvihuoneessa ennen sen istuttamista lopulliselle kasvupaikalle. Monia pidempää kasvukautta vaativia kasveja on välttämätöntä esikasvattaa, jotta Suomen olosuhteissa ehditään saada satoa.

Aloita näiden esikasvatus huhtikuussa: avomaan tomaatti, keräkaali, punakaali, lehtikaali, kukkakaali, basilika, ruusukaali, sokerimaissi, talvikurpitsa, ryytisalvia, kasvihuonekurkku ja sitruunamelissa.

Suorakylvö viittaa siemenen kylvämiseen suoraan lopulliselle kasvupaikalle. Suorakylvöt aloitetaan usein kasvuhyöhykkeestä riippuen touko-kesäkuussa maan lämmettyä, tosin kasvihuoneessa niitä voi tehdä aiemmin. Siemenpussin takaa löydät merkinnät esikasvatuksen, suorakylvön ja sadonkorjuun ajankohdista.

Hyötypuutarhan voit perustaa myös ostetuilla taimilla. Touko-kesäkuussa puutarhamyymälöistä tai rautakauppojen puutarhaosastoilta on saatavilla reilusti taimia.

Vinkkejä puutarhakauden starttiin:

  • Nyt on aika herätellä mahdollisesti talven aikana hyytynyt komposti tai kompostori takaisin toimintaan. Avuksi tähän voit ottaa Kompostieliksiirin. Myös ämpärillinen kuumaa vettä, sekoitus ja erilaisten ainesten oikea suhde vievät pitkälle.

  • Kasvukauden alussa on aika antaa monivuotisille kasveille ravinteita. Kevätlannoitus hoituu helposti Puutarhan Kevät -lannoitteella.

  • Maan lämmettyä on aika siirtää katteet syrjään marjapensaiden ympäriltä. Kitke alue, lannoita ja siirrä katteet paikoilleen, lisää tarvittaessa. Puutarhakatetta kannattaa lisätä vasta kun maa on täysin sulanut, sillä se hidastaa maan lämpeämistä.

  • Maan ollessa vielä kostea on oikea aika paikkailla nurmikosta mahdolliset talvivauriot. Homma hoituu helposti ja kätevästi Nurmikon Pikakunnostusseoksella.

Tutustu aiempiin puutarha-aiheisiin artikkeleihimme täällä.


Lisää asiantuntetaa tietoa puutarhaan löydät GreenCaren sivustolta greencare.fi. Tutustu myös GreenCaren Instagramiin ja Facebookiin.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokausi-kasviksista sekä vinkkejä hyötykasvien kasvatukseen.

Säilö kesän maut talteen

Sadonkorjuun aika on täällä! Nyt nautitaan tuoreista marjoista ja vihanneksista, sekä säilötään satoa
talven varalle. Pakastetuista oman pihan marjoista pyöräytetyllä smoothiella piristää aamun kuin aamun ja yrttitee pitää lämpimänä talvipakkasillakin.

Säilöntämenetelmiä löytyy monenlaisia, esimerkiksi pakastaminen, kuivaaminen, hapattaminen, umpiointi sekä suolan tai sokerin avulla säilöminen. Oli menetelmä mikä tahansa, säilönnän tarkoituksena on estää elintarvikkeen pilaantuminen heikentämällä haittamikrobien toimintaa. Hygienia on siis erityisen tärkeää. Muista tiskata ja kuumentaa säilönnässä käytettävät lasipurkit huolella ennen käyttöä.

Säilöminen tuo uusia herkullisia piirteitä esiin tutuistakin marjoista ja vihanneksista erilaisten menetelmien ja mausteiden avulla. Se on helppoa ja palkitsevaa puuhaa. Mikäs sen parempaa kuin saada nauttia kesän makuja vielä keskitalvellakin!

Marjat ja hedelmät

Marjoja ja hedelmiä löytyy niin kotipihasta kuin metsästäkin. Jaoimme aikaisemmin vinkkejä marjastusretkelle, ne löytyvät täältä.

Hilloja ja mehuja valmistaessa kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia yhdistelmiä ja mausteita. Inkiväärillä maustettu omenamehu on taivaallisen hyvää, ainakin inkiväärin ystävien mielestä.  Marjoja ja hedelmiä voi yhdistellä oman maun mukaan ja testaamalla löytää uusia herkullisia komboja. Mitä jos perushillon maustaisikin chilillä tai vaniljalla? Klassinen kuningatarhillo valmistetaan mustikoista ja vadelmista, mutta omassa keittiössäsi voit yhdistää juuri ne marjat ja hedelmät, jotka makuusi sopivat, vain luovuus on rajana!

Tsekkaa arkea helpottava Smoothie-mix pakastimeen sekä vinkit marjojen pakastukseen ja mansikkahillon ohje, jota voit soveltaa muillekin marjoille ja hedelmille.

Hapankaalia voi tehdä hapatusruukussa tai muussa vesilukollisessa astiassa.

Hapattaminen

Vihanneksia voi säilöä helposti maitohappokäymisen avulla. Käymisen seurauksena elintarvikkeen pH laskee ja haittamikrobien toiminta estyy. Hapattaminen säilyttää vihannekset tuoreina ja jopa lisää niiden ravintoarvoa. Hapatetut vihannekset ovat erittäin terveellisiä myös siksi, että maitohappobakteerit kykenevät palauttamaan suoliston normaalin bakteerikannan vatsataudin tai antibioottikuurin jälkeen.

Kaali on helpoin hapatettava vihannes, mutta kokeile myös kurkkua, punajuurta, sipulia tai porkkanaa.

Suolakurkkujen hapatuksessa voidaan käyttää mustaherukan lehtiä maitohappobakteerin lähteenä.

Kuivaaminen

Yrttejä, sieniä tai vaikkapa marjoja voi säilöä kuivaamalla. Kuivaaminen on kätevä tapa säilöä elintarvikkeita huoneenlämmössä. Kuivaamisessa tärkeää on ilmava ja lämmin tila, joka ei ole liian kuuma eikä suorassa auringonpaisteessa.

Mikäli chilistä tulee satoa enemmän kun ehtii tuoreena käyttää, kannattaa sitä säilöä kuivaamalla tai pakastamalla.

Yrttejä voi kuivata huoneenlämmössäkin, nestepitoisempia elintarvikkeita kannattaa kuivata kuivurissa tai uunissa. Parhaita kuivattavia ovat puhtaat, nuoret ja terveet kasvit, jotka on kerätty kuivalla säällä. Kuivattuja elintarvikkeita kannattaa säilyttää lasipurkissa tai paperipussissa valolta suojattua.

Nokkosen voi kuivata sellaisenaan tai ryöpätä kevyesti ennen kuivatusta kauniin värin säilyttämiseksi.

Suolaaminen

Sieniä, kalaa ja lihaa voi säilöä myös suolaamalla. Sienistä erityisesti rouskut sopivat suolasieniksi. Suola imee elintarvikkeen soluista vettä ja väkevöittää liemen niin vahvaksi, että mikrobien toiminta estyy.

Tämän tekstin takana on turkulainen puutarhuri Riikka, lisää hänen upeita kuviaan ja tietoa ruoan kasvattamisesta itse löydät instagramista @puutarhuriikka.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.

Lähiruokaa metsästä

Turkulaiset Riikka ja Wiivi tuovat Satokausi-saitille juurevaa puutarhurin näkökulmaa. Käsittelyssä ovat niin puutarha, keittiö kuin luonnon antimetkin. Lue myös edelliset Puutarhasta pöytään-artikkelit

Me suomalaiset olemme onnekasta kansaa, sillä meillä on valtavasti puhdasta luontoa, joka on juuri nyt täynnä ravinteikasta ja vitamiinipitoista lähiruokaa.

Metsässä kävely ja marjamättäillä kyykkiminen on hyötyliikuntaa, joka palkitsee varmasti. Luonnossa kuljeskelu laskee stressitasoja ja tuottaa hyvää mieltä. Kun sen lisäksi saa vielä kotiin kantaa metsän herkkuja, on helppo hymyillä.  Mikä olisikaan parempi viikonlopunviettotapa kuin marjastus- tai sienestysreissu lähiluonnossa!

Vinkki: Sienien ja marjojen lisäksi villiyrtit kannattaa hyödyntää keittiössä.

 

Valmistautuminen

Sieni- tai marjametsälle kannattaa lähteä poutasäällä. Kun keräät luonnosta ruokaa, valitse puhdas keruupaikka. Esimerkiksi isojen teiden varsia on syytä välttää. Ennen metsään lähtöä kannattaa kerrata jokamiehenoikeudet.

Pitkät housut, pitkähihainen paita ja kumisaappaat ovat marjastajan ja sienestäjän perusvarustus. Kirkkaat värit erottuvat paremmin metsässä. Pukeudu vaatteisiin joissa on mukava liikkua. Hattu päähän aurinkoisella säällä ja hyttyskarkotetta käyttöön tarpeen mukaan.

Muista myös pakata mukaan juotavaa ja eväät. Vinkkejä herkullisiin eväsleipiin löydät täältä.

Ennen kuin suuntaat sienireissulle, tutustu ruokasieniin kirjojen tai netin avulla. Tietoa eri sienilajeista löydät vaikkapa täältäKerää vain sellaisia sieniä, jotka varmasti tunnistat.

 

Marjastus

Mustikat voi kerätä ämpäriin. Pehmeämmille marjoille kuten vadelmille pienempi rasia on parempi. Halutessasi ota mukaan poimuri tai siivilä. Mustikoita kannattaa lähteä etsimään kuusi- ja havumetsistä heinä-elokuusta syyskuun lopulle asti.

Villivadelmat viihtyvät aukeilla paikoilla, kuten metsäteiden reunoilla ja hakkuuaukeilla ja kypsyvät samoihin aikoihin mustikoiden kanssa. 

Suuntaa suolle, jos mielit hilloja (käytetään myös nimiä lakka ja muurain). Hillaa saa etelässä hieman niukemmin heinäkuusta alkaen ja pohjoisemmassa elokuusta eteenpäin. 

Puolukka on maamme yleisin varpukasvi joka viihtyy kuivilla kankailla ja kallioilla. Puolukkaa voi kerätä elokuun alusta syyskuun loppuun ja se on yksi parhaiten säilyvistä marjoistamme.

Karpaloita voi poimia syyskuusta ensilumiin asti. C-vitamiinipitoinen hapan marja viihtyy vetisillä suoalueilla.

 

Sienestys

Sienille kori tai ämpäri on oivallinen keruuastia. Sieniveitsi, jonka toisessa päässä on suti, on kätevä väline sienien keruuseen ja putsaukseen, mutta tavallinen veitsikin käy. Ota tarvittaessa mukaan sienikirja, joka auttaa sienien tunnistamisessa. Kirjoista löydät myös hyvät vinkit siihen, minkälaisilla alueilla eri sienilajit viihtyvät.

Poimi sienet kokonaisina ja perkaa heti metsässä. Eri lajit kannattaa kerätä erillisiin astioihin, näin saaliin käsittely kotona on nopeampaa.

Keruusaaliin käsittely

Keruusaalis, oli kyseessä sienet tai marjat, kannattaa käsitellä mahdollisimman pian. 

Marjojen vitamiinit saat parhaiten hyödynnettyä nauttimalla ne tuoreena.  Marjoista keität myös hillot ja mehut tai leivot piirakan. Suuremmasta saalista riittää pakkaseenkin. Julkaisimme aikaisemmin vinkkejä mustikan ja mansikan käyttöön, näitä voi soveltaa muillekin marjoille!

 

Sienet kannattaa putsata jo metsässä. Ne ovat lihan ja kalan tavoin helposti pilaantuva ruoka-aine, joten ne kannattaa valmistaa ateriaksi, pakastaa tai kuivata mahdollisimman pian. Jotkin sienet vaativat keittämisen ennen syömistä, tutustu siis huolella eri sienilajien käyttöön.

 

Tutkivat puutarhurimme löydät myös instagramista: @wiivikoskela ja @puutarhuriikka