Satokausikalenteri 2021 on täällä! Syksy koittaa taas ja se tarkoittaa että ensi vuoden Satokausikalenterit ovat ennakkomyynnissä 31.8.2020 asti. Kalentereita on nyt ihan jokaisen tarpeisiin, nimittäin tarjolla on kaksi erilaista versiota perinteisestä Satokausikalenterista, viime vuonna suuren suosion saavuttanut Perhekalenteri sekä inspiroiva uutuus, päivyrimallinen mukana kannettava Puutarhakalenteri.
Satokausikalenterin ydin on sesonkien mukaisten kasvisten syöminen, mutta miksi? Lue alta 10 hyvää syytä suosia sesonkia!
Satokausikalenteri 2021
Tällä kertaa kehitimme perinteisestä Satokausikalenterista kaksi erilaista versiota! Näin saat seinällesi taatusti omaan makuun ja sisustukseen sopivan arjen helpottajan ja ruoanlaiton inspiroijan. Kummastakin kalenterista löydät tutut kuukausittaiset Satokausi-kasvikset, käytännöllisen almanakan, yleisimmät villiyrtit, kotimaiset kalat, pähkinät, mausteet ja inspiraatiota ruoanlaittoon sekä uutuutena kotimaisten hedelmien lajike- ja sesonkitiedot. Kalenteri on kuin kaunis tietokirja, joka opastaa ekologisemman, herkulisemman, terveellisemmän ja edullisemman syömisen pariin.
Satokausikalenteri 2021 on suosittua ja tyylikästä linjaa noudattava runsaasti kasviskuvia sisältävä klassisen kaunis seinäkalenteri.
Satokausikalenteri 2021 Special Edition on viety visuaalisesti rohkeammalle linjalle. Se on esteettinen, raikas seinäkalenteri, joka sopii moderniin sisustustyyliin.
Tutustu kalentereihin tarkemmin täällä ja ennakkotilaa omasi!
10 x miksi suosia sesonkia
Maku
Kasviksilla on olemassa luontaiset sesonkinsa. Tämä tarkoittaa sitä, että tiettynä vuodenaikana kasvaessaan tietty kasvis saa optimaaliset kasvuolosuhteet, joiden ansiosta sen maku on parhaimmillaan. Sesongin kasvikset ovat mehukkaita, kypsiä ja värikkäitä. Maku ei ole päässyt kärsimään pitkästä kuljetuksesta tai varastoinnista ja Satokausi-kasviksista on usein tarjolla laaja makujen kirjo erilaisten lajikkeiden muodossa.
Hinta
Loogisesti kasviksen tuotanto on järkevintä ja edullisinta juuri siihen aikaan vuodesta kun sen luontaisesti kuuluukin kasvaa. Sesongin ulkopuolisten kasvisten hinta nousee usein korkeammaksi juuri tuotanto- ja kuljetuskustannusten kasvamisen vuoksi. Suosimalla Satokausi-kasviksia vuoden ympäri säästät rahaa.
Vaihtelu
Moni on saattanut jämähtää syömään vain tuttuja kurkkua, tomaattia ja paprikaa tai hedelmäkorista löytyy aina samat banaani ja omena. Sesonkisyöminen monipuolistaa automaattisesti erilaisten kasvisten kirjoa ruokavaliossa ja sitä kautta löydätkin todennäköisesti reilusti uusia lemppareita lautaselle. Uusien kasviskokeilujen myötä kannattaa myös kokeilla uusia tapoja valmistaa kasviksia!
Ekologisuus
Olemme tottuneet jo siihen, että monia kasviksia on saatavilla ympäri vuoden. Kasvisten tuotannon aiheuttamat ympäristöpäästöt ovat matalammat silloin, kun on niiden luontainen kasvukausi. Silloin olosuhteet ovat optimaaliset, joten viljely kuluttaa vähemmän resursseja, kuten valoa ja lämpöä, kuin sesongin ulkopuolella viljely. Suomen lyhyen kasvukauden myötä on luontevaa ja ravitsemuksellisesti perusteltua hyödyntää kotimaisen sadon lisäksi myös ulkomailla tuotettuja kasviksia. Näin turvataan monipuolinen ja värikäs ruokavalio ympäri vuoden.
Hävikin vähentäminen
Mitä enemmän syömme Satokausi-kasviksia, sitä enemmän ohjaamme kulutuksellamme toimintaa siihen, että kysyntä kohtaa viljelijöiden tarjonnan. Kun syömme sitä, mitä on juuri nyt kaikista eniten tarjolla, vältämme turhaa hävikkiä. Kauppojen on tehtävä tilaukset kysynnän mukaan, ostamalla esimerkiksi kotimaisia Satokausi-kasviksia, varmistat, ettei sato jää pelloille. Näin kauppiaiden ei tarvitse pitää suurta varastoa jokaisesta kasviksesta ja hävikki vähenee. Ruokahävikki kasvisten osalta pienenee myös kotona, kun syödään sellaisia kasviksia, jotka ovat parhaimmillaan.
Monipuolisempi tarjonta
Kulutuskäyttäyminen muokkaa tarjontaa. Tämä tarkoittaa sitä, että kun suosimme Satokausi-kasviksia, niitä tulee tarjolle yhä monipuolisemmin eri viljelijöiltä ja erilaisten lajikkeiden muodossa. Mahdollistamme tuottajille valikoiman monipuolistamisen ostamalla heidän tuotteitaan juuri silloin, kun ne ovat parhaimmillaan. Tomaattifanit sen jo tietävätkin, lajikkeiden kirjo vie makukokemuksen aivan seuraavalle tasolle!
Tuoreus & ravinteet
Paras mahdollinen tilanne on se, kun kasvis tulee sadonkorjuun jälkeen suoraan pöytään. Silloin se on niin maun kuin ravintopitoisuudenkin osalta parhaimmillaan. Suurimpaan osaan kasviksia kehittyy ravinteita korjuuseen asti, jonka jälkeen ravinnepitoisuus alkaa pikkuhiljaa heikkenemään. Tutkimusten mukaan kasvissa kypsiksi asti kasvaneet kasvikset ovat terveellisempiä kuin jälkikypsytetyt. Maapallon toiselta puolelta matkannut raakana poimittu kasvis sisältää merkittävästi vähemmän ravinteita kuin lähiviljelijältä lähes suoraan lautaselle päässyt verrokki. Monet kasvikset pysyvät kuitenkin oikein hyvinä oikealla varastoinnilla, joten esimerkiksi kotimaisilla varastojuureksille on ehdottomasti paikkansa pöydässä.
Puhtaus
Hedelmät, joita myydään raakana saatetaan käsitellä, jotta ne olisivat houkuttelevampia. Satokausi-kasvikset ovat parhaimmillaan sellaisenaan, eikä niiden myymiseksi tarvitse turvautua ylimääräisiin käsittelyihin. Kasvukauden aikaan viljelty kasvis on usein myös altistunut pienemmälle määrälle lannoiteita sekä torjunta-aineita, sillä optimaalisissa olosuhteissa niiden tarve pienenee. Sesonkisyöjä vähentää kehon ja ympäristön kuormitusta tarpeettomilla aineilla.
Kasvisten syömisen lisääminen & vähemmän terveellisten valintojen kompensoiminen
Kasvikset, hedelmät ja kuitupitoiset viljat pienentävät aterian tulehdusvasteita, mikä auttaa vähentämään epäterveellisten ruokavalintojen vaikutusta kehossa. Monipuolisempi kasvisten syöminen lisää vaihtelua ruokailuun ja sitä kautta saattaa vähentää ruokayliherkkyyksiä. Lisäämällä monipuolisesti tuoreita kasviksia jokaiseen ateriaasi lisäät ravintoaineden määrää ruokavaliossasi. Sesonkien suosiminen auttaa lisäämään kasvisten kulutusta kuin huomaamatta ja tukee sitä kautta hyvinvointia.
Ruoan arvostaminen
Kun suuntaat hieman enemmän huomiota ruokaan, sen tuotantoon ja tuottajiin, saatat oppia arvostamaan sen matkaa lautasellesi huomattavasti enemmän. Satokausi-syöminen on ennen kaikkea sesongin parhaista raaka-aineista nauttimista sekä inspiroitumista tavalla, joka tukee niin omaa kuin ympäristömmekin hyvinvointia. Mitä enemmän ja monipuolisemmin opit syömään Satokausi-kasviksia, sitä herkullisemmalta arkisetkin ruokalajit maistuvat.
Nappaa parhaat vinkit Satokausi-syömiseen ja herkullisimmat reseptit somekanavissamme @satokausikalenteri!