Kaupallinen yhteistyö: Rasilainen
Mikä yhdistää kurpitsaista kekripizzaa, omenalla höystettyä quiche-piirasta ja itämaisittain maustettua peltilihapiirakkaa? Kenties käsintehty taikina, mehevä makumaailma tai syksyiset sesonkikasvikset? Kaikki nämä veikkaukset osuvat oikeaan, mutta yllättävin yhdistävä tekijä tulee todennäköisesti tässä: jokaiseen ruokaan makua antaa kotimainen hapankaali!
Rasilainen on keravalainen perheyritys, joka on valmistanut hapankaalia jo yli 40 vuoden ajan. Raikkaan klassikkohapankaalin aito ja alkuperäinen resepti kehitettiin 1970-luvulla kunnioittaen karjalaista ruokaperinnettä ja kotimaisten kasviksien hienoa makua. Rapeasta valkokaalista ja rouskuvasta porkkanasta maitohappokäymisellä valmistettu klassikko on myöhemmin saanut rinnalleen mitä kiehtovimpia vaihtoehtoja, kuten purjoa, valkosipulia, Hapiskimchiä, kurkumaa ja inkivääriä.
Lempeä valmistustapa kunnioittaa kasviksia ja säilyttää vitamiinit
Tuore hapankaali valmistetaan kuumentamatta kasviksia. Lempeä käsittely pitää huolen siitä, että kaikki kasvisten vitamiinit ja hivenaineet sekä hapatuksen myötä syntyneet, hyvää tekevät maitohappobakteerit säilyvät sellaisinaan herkutteluhetkeen saakka. Purkillinen hapankaalia sisältääkin rutkasti vatsaystävällisiä maitohappobakteereja, kunnon tujauksen tuikitarpeellisia C- ja K-vitamiineja sekä aimo annoksen karotenoideja.
Hapattaminen on kautta aikain auttanut suomalaisia säilömään kasvisten vitamiinit pimeää ja kylmää talvea varten. Maitohappokäymisen seurauksena säilykkeen pH laskee ja haitallisten mikrobien toiminta lakkaa. Hapatettuja vihanneksia, kuten kaalia, syötiin pitkin talvea aina seuraavaan satokauteen saakka. Hapattamalla säilöttyjä kasviksia oli tapana ottaa mukaan myös pidemmille merimatkoille, joiden aikana tuoreita aineksia ei ollut saatavilla. Hapankaali oli silkkaa superfoodia jo silloin, sillä c-vitamiinipitoisena se todennäköisesti pelasti monet merimiehet keripukilta.
Tuore hapankaali hellii vatsaa
Ruokakaupassa hapankaalit on jaettu tuoretuotteisiin ja huoneenlämmössä säilyviin, pastöroituihin purnukoihin. Viimeksi mainitut valmistetaan kuumentamalla, jolloin tuote säilyy pitempään, mutta samalla osa hyvää tekevistä hivenaineista ja vitamiineista jää matkan varrelle. Pastöroinnin kuumuus tuhoaa myös vatsaa hellivät maitohappobakteerit.
Tuoreen hapankaalin hyllypaikka on kaupan kylmähyllyssä. Sitä ei ole kuumennettu, joten kasvisten maku on vahva, maitohapot ovat tallella ja kaikki vitamiinitkin edelleen hyödynnettävissä. Hapatetun kaalin maitohappobakteerikanta on spontaanin käymisen ansiota. Maitohappobakteereja ei siis lisätä tuorehapankaaliin keinotekoisesti, vaan suoliston hyvää tekevät kumppanit syntyvät luonnollisen prosessin tuloksena. Nimestään huolimatta hapatuksessa syntyvillä maitohappobakteereilla ei ole mitään tekemistä maitotuotteiden kanssa, joten kaikki hapankaalituotteet sopivat myös vegaaneille. Kotikeittiössä tuore hapankaali säilytetään alle kuudessa lämpöasteessa jääkaapin alaosassa.
Hapankaalista keveyttä tuhdimpaankin herkkuruokaan
Mehevää hapankaalia voi haarukoida suoraan purkista, mutta se sopii myös monenlaiseen ruoanlaittoon. Se piristää pizzaa, solahtaa streetfoodiin, antaa raikkautta piirakoille ja soveltuu jopa suklaakakkutaikinaan. Hapankaalilla saa pienellä vaivalla keveyttä myös tuhdimpiinkin herkkuruokiin. Sadassa grammassa on tuotteesta riippuen vain 29–35 kilokaloria, joten hapankaalia voi hyvillä mielin herkutella isommankin satsin kerralla.
Keväällä 2020 kauppojen hyllyille ilmestyi kurkumalla ja inkiväärillä maustettu, kauniin keltainen uutuushapankaali. Kiehtova makumaailma on huippukokki Jouni Toivasen käsialaa. Se sopii kasvis- ja kana-annosten lisukkeeksi, nauttii aasialaisten ainesten seurasta ja käy myös sushin kaveriksi. Me yhdistimme keltaisen Kurkuma-inkiväärihapankaalin perinteiseen peltilihapiirakkaan kibbeh-pyöryköistä tuttujen mausteisten makujen kera.
Rasilaisen Perinteinen hapankaali antaa tänä syksynä viimeisen silauksen kurpitsan ja pekonin lempeälle liitolle, kun sitä lusikoidaan kunnon kerros rapeaksi paistetun kekripizzan päälle. Pirteä Purjohapankaali taas keventää ranskalaishenkistä quiche-piirasta, joka syntyy hapankaalista, satokauden omenista, raakamakkarasta, sipulista ja täyteläisestä emmentaljuustosta. Bon appetit!
Kekripizza
2 isoa pizzaa
Pizzataikina:
- 3 dl vettä
- 6 dl pizzajauhoja
- 1 pss kuivahiivaa
- 1 tl suolaa
- ½ dl oliiviöljyä
Täyte:
- ½ myskikurpitsa
- 2 pulleaa valkosipulinkynttä
- ½ prk kermaviiliä
- suolaa & mustapippuria
- 2 dl raastettua pecorino- tai parmesan-juustoa
- 140 g pekonia
- Rasilainen Perinteistä hapankaalia
- tuoretta oreganoa
Valmista ensin pizzataikina. Mittaa lämmin vesi kulhoon. Sekoita pizzajauhot, kuivahiiva ja suola keskenään ja sekoita se veden joukkoon. Sekoita öljy taikinaan ja vaivaa käsin hetki. Lisää tarvittaessa jauhoja, mutta jätä taikina löysähköksi. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä tunnin verran.
Kuori myskikurpitsa ja poista siemenet. Leikkaa kurpitsa mahdollisimman ohuiksi siivuiksi mandoliinilla tai veitsellä. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
Laita uuni ja pellit kuumenemaan kiertoilmalle 225 asteeseen. Jaa pizzataikina kahteen osaan ja taputtele jauhotetuin käsin pizzapohjat suoraan leivinpaperin päälle.
Levitä kermaviiliä pizzapohjille ja ripottele päälle valkosipulia, suolaa ja mustapippuria. Jaa juusto pizzoille, sitten myskikurpitsasiivut ja lopuksi pekonisiivut. Siirrä pizzat varovasti kuumille pelleille ja paista noin 10 minuuttia.
Viimeistele pizzat runsaalla määrällä Perinteistä hapankaalia sekä tuoreella oreganolla. Tarjoile heti.
Hapankaaliquiche
Piirakkataikina:
- 100 g voita
- 2 dl vehnäjauhoja
- ½ dl täysjyvävehnäjauhoja
- ½ tl suolaa
- ½ dl kylmää vettä
Täyte:
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 240 g savuista raakamakkaraa
- 1 kotimainen omena
- tuoretta timjamia
- 1 rkl öljyä
- 1 rs Rasilainen Purjohapankaalia tai Rasilaisen Perinteinen hapankaali (400 g)
- 2 dl ruokakermaa
- 3 kananmunaa
- suolaa ja mustapippuria
- 150 g emmental-raastetta
Valmista ensin taikina. Kuutioi voi ja anna sen hetki pehmentyä. Lisää kulhoon vehnäjauhot, täysjyvävehnäjauhot ja suola, nypi sekaisin. Lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes saat taikinasta pallon. Kääräise taikina kelmuun ja laita jääkaappiin täytteen teon ajaksi, vähintään puoleksi tunniksi.
Täytettä varten kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Pilko raakamakkarat, kuutioi omena. Hienonna noin ruokalusikallisen verran timjamia.
Kuumenna öljy pannussa ja kuullota sipulia miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan. Lisää valkosipuli ja makkarat, anna ruskistua. Lisää omenakuutiot ja timjami, paista vielä hetki.
Kauli piirakkataikina ohueksi levyksi ja asettele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Levitä Purjohapankaali vuoan pohjalle ja lisää sen päälle makkaraseos. Sekoita ruokakerma ja munat keskenään, mausta seos ripauksella suolaa ja mustapippuria. Kaada seos tasaisesti vuokaan. Levitä juustoraaste pinnalle.
Paista hapankaaliquicheä 180 asteessa noin 40 minuuttia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Viimeistele piirakka tuoreella timjamilla.
VINKKI! Tee piirakasta kasvisversio korvaamalla raakamakkara savustetulla tofulla. Murustele tofu ja paista se pannulla sipulien ja omenoiden kanssa.
VINKKI! Voit käyttää quicheen myös kaupan valmista piirakkapohjaa.
Kibbeh-peltilihapiirakka
Rahkavoitaikina:
- 4 dl hienoja spelttijauhoja tai vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 250 g voita
- 200 g maitorahkaa
Täyte:
- 1 dl bulguria
- 1 sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- 250 g juureksia (esim. porkkanaa ja juuripersiljaa)
- 1 rkl öljyä
- 400 g karitsan jauhelihaa tai 270 g kasvisjauhista
- 1 tl jauhettua juustokuminaa
- 1 tl jauhettua korianteria
- ½ tl maustepippuria
- ½ tl kanelia
- ¼ tl mustapippuria
- ¼ tl chilijauhetta
- suolaa
- 1 rs Rasilainen Kurkuma-inkiväärihapankaalia (300 g)
- voiteluun 1 kananmuna
Valmista ensin rahkavoitaikina. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Kuutioi voi ja nypi jauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon maitorahka. Muotoile taikina suorakaiteen muotoiseksi, kääräise kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Keitä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan, valuta ja anna jäähtyä.
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta juurekset.
Kuumenna öljy pannussa ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää jauheliha ja anna ruskistua. Lisää pannulle valkosipulit sekä mausteet, sekoita hyvin jauhelihan joukkoon. Lisää raastetut juurekset ja paista vielä muutama minuutti.
Sekoita jauheliha-juuresseos bulgurin ja Kurkuma-inkiväärihapankaalin kanssa kunnolla sekaisin. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.
Kauli rahkavoitaikina mahdollisimman suureksi levyksi ja siirrä leivinpaperin päälle pellille. Levitä täyteseos taikinan puolikkaalle ja käännä toinen puoli kanneksi. Nipistele reunat kiinni. Jos taikinaa jäi yli levyn muotoiluvaiheessa, voit tehdä lopusta taikinasta koristeita. Pistele taikina haarukalla (tai viillä veitsellä) ja voitele pinta vatkatulla munalla.
Paista kibbeh-peltilihapiirakkaa 200 asteessa puoli tuntia. Anna tekeytyä hetki ennen tarjoilua.
VINKKI! Voit tehdä piirakan myös kaupan valmiista lehti- tai voitaikinasta.