Kesäkurpitsat kuuluvat kurkkukasveihin, joista muodostuu monipuolinen joukko. Pienet ja ohuet kesäkurpitsat ovat maukkaimpia lajikkeesta riippumatta.
Suomalaista kesäkurpitsaa aletaan saada heinäkuusta alkaen. Kermainen sisus on maukasta ja kokonaan syömäkelpoista. Suuren kesäkurpitsan sitkeä ja kova kuori, siemenet ja sitkeä höttö sisältä kannattaa poistaa.
Zucchinit tutuimpia
Tunnetuin ja yleisin kesäkurpitsatyyppi Euroopassa on niin sanottu zucchini. Nämä kesäkurpitsat ovat pitkiä ja vihreitä tai keltaisia. Kaikki kesäkurpitsat maistuvat miedoilta, vaikka lajikkeiden välillä on myös maku- ja koostumuseroja. Kiekonmuotoiset kesäkurpitsat ovat maukkaimmillaan, kun kiekon halkaisija on vain reilu viisi senttiä.
Säilytä viileässä
Kesäkurpitsat säilytetään viileässä, +8 – +12 asteessa. Jääkaapissa kesäkurpitsa voi jopa paleltua ja vahingoittua. Se on myös herkkä etyleenille.
Ravintoarvo kurkun luokkaa
Ravintoarvoltaan kurkku ja kesäkurpitsa ovat samaa luokkaa. Kesäkurpitsa sisältää esim. karotenoideja eli A-vitamiinin esiastetta, samoin B-ryhmän vitamiineja kuten folaattia ja kivennäisaineista mm. kaliumia. Energiaa 100 grammaa kesäkurpitsaa sisältää 18 kcal ja kurkku 10,9 kcal.
Käytä raakana tai kypsennä
Kaikki kesäkurpitsat voidaan syödä joko raakoina tai kypsennettyinä. Ruoassa voimakkaamman makuisen raaka-aineen ja kesäkurpitsan yhdistelmä toimii aina. Pienet, pähkinäiset ja makeat lajikkeet kannattaa syödä sellaisinaan. Talvikurpitsoihin verrattuna kesäkurpitsoita täytyy käsitellä hellävaraisemmin.
Käytä kesäkurpitsaa samaan tapaan kuin kurkkua. Kesäkurpitsat sopivat monenlaisiin leivonnaisiin ja ruokiin. Kokeile tänä kesänä grillattuja kesäkurpitsaviipaleita. Lisää esimerkiksi raastettuna erilaisiin kuumennettaviin ruokiin, jolloin se keventää ja mehevöittää ruoan. Kesäkurpitsa sopii myös säilöntään.
Satokausikalenterin keittössä testattu
Maailman helpoin kasvislasagne Tämä herkullinen kasvislasagne saa mehevyytensä kesäkurpitsasta.
Sesonkikasviskakku Kesän sesonkikasviksista koostuva “voileipäkakku”