Kaupallinen yhteistyö: Saga
Joulu on monille ennen kaikkea ruokajuhla, jota valmistellaan päivätolkulla. Kotikokin paras apuri on laadukas leivinpaperi, joka vähentää sotkua, helpottaa ainesten käsittelyä ja säästää keittiössä hääräävän hermoja. Listasimme viisi näppärää niksiä, joilla helpotat ruokavalmisteluja. Ota talteen myös klassisen joulukaramellin eli tikkunekun päivitetty ohje. Tänä vuonna nekussa maistuu mantelin lisäksi häivähdys appelsiinia.
Leivinpaperista on moneksi, varsinkin kun valitsee laadukkaan ja rasvatiiviin leivinpaperin, joka kestää koviakin lämpötiloja. Kotimainen, sertifioidusta puusta valmistettava SAGA Leivinpaperi sopii kaikkeen paistamisesta höyryttämiseen ja tasojen suojaamisesta kaulimiseen. Näillä viidellä vinkillä vähennät sotkua, käsittelet kalat hygieenisesti ja kaulit piparitaikinan kätevästi.
Pienennä tiskivuorta vuoraamalla vuoat
Uunipeltien lisäksi myös paistovuoat ja astiat kannattaa vuorata leivinpaperilla. Paperin ansiosta kauniisti karamellisoitu lanttu- tai porkkanalaatikko ei tartu astiaan kiinni, vaikka reunat olisivatkin saaneet vähän enemmän väriä. Tiskivuori pienenee ja aikaa ja vettä säästyy, kun vuokia ei tarvitse liottaa ja kuurata.
Leikkaa myös sopivan kokoiset palat leivinpaperia kakku- ja piirakkavuokien pohjalle. Tahmeat ja sokeriset kakkutaikinat irtoavat leivinpaperilla vuoratusta vuoasta siististi ja helposti, samalla vältyt vuokien voitelulta ja jauhottamiselta.
Käsittele joulukalat hygieenisesti
Suojaa leivinpaperilla keittiötasot ja välineet, kun ryhdyt käsittelemään joulukaloja. Voimakkaalta tuoksahtavan sillin haju ei tartu muoviseen leikkuulautaan, kun käytät leivinpaperia laudan suojana. Myös graavikala tekeytyy mainiosti leivinpaperikäärössä. Leivinpaperilla estät värin, hajujen ja bakteerien tarttumista työvälineisiin. Samalla pidennät pienellä vaivalla niiden käyttöikää.
SAGA Leivinpaperi on biohajoavaa, joten kalan roippeet ja kalvot voi myös laittaa leivinpaperin kanssa suoraan biojäteastiaan. Vaikka usein toisin oletetaan, valkoinen leivinpaperi on yhtä ympäristöystävällinen vaihtoehto kuin ruskea leivinpaperi. Paperinvalmistuksen osalta valkoisella leivinpaperilla on itse asiassa pienempi vaikutus ympäristöön, sillä ruskean leivinpaperin valmistukseen tarvitaan enemmän energiaa. Ammattikeittiöissä suositaan hygieniasyistä valkoista leivinpaperia, koska mahdolliset epäpuhtaudet näkyvät siinä selvemmin ja nopeammin.
Apua kaulimiseen
Tiedätkö sen tunteen, kun kaulimisesta lämmennyt piparitaikina on jämähtänyt kiinni keittiönpöytään ja yrität raaputtaa sitä veitsellä irti? Tämän työvaiheen voit unohtaa, kun käytät kahta leivinpaperiarkkia apuna kaulitessa. Saat tasaisen lopputuloksen, eikä taikina tartu pöytään, kaulimeen tai leivonta-alustaan. Piparit voi siirtää pellille suoraan leivinpaperin päällä.
Tämä niksi toimii myös muiden taikinoiden ja marsipaanin kanssa. Voit laittaa alimman paperin alle jarruksi palan tuorekelmua, mikäli kaulittava paketti tuntuu liukuvan.
Käytä kantena ja estä roiskeet
Kun lanttulaatikkovuokaan tai paistinpannuun kaivataan kantta, leivinpaperi on oiva korvike. Leivinpaperi estää roiskeet ja pitää näin uunin ja hellan puhtaampana. Toinen näppärä tapa hyödyntää leivinpaperia on käyttää sitä ”vakuumikantena”, joka painaa ruoan pinnan alle ja auttaa kypsentämään sen tasaisesti.
Raasta helposti sitruksia
Appelsiinisesonki alkaa marras-joulukuussa ja sen kuoriraaste on raikas lisä moneen jälkiruokaan. Leivinpaperin avulla saat raasteen helpommin talteen. Kun raastat kuorta tai inkivääriä, laita pala leivinpaperia raastimen pienikoloisimman leikkuuterän päälle. Näin kuori ei takerru raastimen teriin ja saat enemmän raastetta talteen. Lisäksi raastin on helpompi puhdistaa. Tätä niksiä kannattaa kokeilla, jos valmistat appelsiininekkuja. Kokeile valmistaa myös kuivattuja appelsiiniviipaleita, jotka ovat kauniita koristeina, mutta niistä saa uutettua makua teehen tai glögiin.
Leivinpaperi on myös oiva apuri kääretortun (tai miksei Bûche de Noëlin) rullaamiseen ja yhdessä folion kanssa siitä syntyy kätevä grillipelti. Lisää vinkkejä Sagan Instagramissa @saga_suomi, muista myös seurata Satokausikalenteria @satokausikalenteri, josta löydät satokauden ihanimmat reseptit.
Appelsiini-tikkunekut
Nostalgiset tikkunekut nostavat veden kielelle ja täyttävät keittiön sokerisella tuoksullaan. Kermaisen kinuskisessa jouluherkussa maistuu tänä vuonna appelsiini ja tietenkin manteli. Nekku tarjoillaan perinteisesti leivinpaperikartiosta ja näppärimmät pakkaavat lahjaksi annettavat nekut nätisti leivinpaperitötteröön. Makeaa joulua!
Noin 20 kpl nekkuja
60 min
2 dl kuohukermaa
1 1/2 dl siirappia
2 dl sokeria
1 dl mantelirouhetta
1 appelsiinin kuori raastettuna
Varrastikkuja
Mittaa kerma, siirappi ja sokeri kattilaan. Keitä seosta miedolla lämmöllä välillä sekoitellen, kunnes seos paksuuntuu. Tässä kestää yllättävän kauan, 30–60 min. Nekkusiirappi on valmista, kun kylmään veteen tiputettu pisara jähmettyy. Jos sinulla on käytössä lämpömittari, siirappi on valmista mittarin näyttäessä 122–124 astetta.
Rullaa leivinpaperikartiot siirapin kiehuessa. Täytä reunallinen astia sokerilla. Leikkaa leivinpaperista neliöitä (10 x 10 cm). Taivuta paperit kartioiksi ja työnnä kärki edellä sokeriastiaan.
Leikkaa varrastikut sopivan pituisiksi paloiksi.
Pese appelsiini huolella. Raasta oranssi kuoriosa hienoksi raasteeksi. Lisää mantelirouhe ja kuoriraaste nekkuseokseen. Sekoita ja kaada seos kartioihin. Anna massan jäähtyä ja jähmettyä hetken, työnnä sitten tikut keskelle. Näin tikut pysyvät suorassa.
Anna jäähtyä ja laita jääkaappiin jähmettymään.
Vinkki: Jos annat nekkuja lahjaksi, voit paketoida ne leivinpaperista tehtyyn isompaan kartioon. Leikkaa haluamasi kokoinen neliö leivinpaperia ja taivuta kartion muotoon. Teippaa kartion kärki ja reunat kiinni, täytä nekuilla. Koristele juuttilangalla ja kuivatuilla appelsiiniviipaleilla.