Kaupallinen yhteistyö: Winestate

 

Appelsiinia ja meheviä ankankoipia! Appelsiinilla, valkosipulilla ja viisimausteella maustetut koivet tarjoillaan ankanrasvassa kypsennettyjen perunoiden kanssa. Rennon talvisen kattauksen viimeistelee pullollinen Pinot Noir -rypäleistä puristettua laatuviiniä. 

Chileläinen Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir on antelias ankkaviini

Pinot noirit ovat kepeähköjä ja ohuen kuorensa ansiosta varsin vähätanniinisia punaviinejä. Sellaisenaan nautiskeltuna ne eivät kuitenkaan välttämättä ole parhaimmillaan, sillä viinin runsas hapokkuus vaatii vierellensä rehellistä ruokaa. Eniten pinot noirista saakin irti, kun nauttii sen aromeista pöydän muiden antimien seurassa.

Chileläisen viinitalon tuottama luonteikas Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir on valmistettu Casablancan laaksossa kasvaneista, käsinpoimituista rypäleistä. Viinilehden järjestämän punaviinimittelön hopeamitalisti on täyteläisyydestään huolimatta raikas ja herkän hapokas viini, jossa on pitkä maku. Rubiininpunaisen herkkuviinin tuoksussa voi erottaa Pinot Noir -rypäleille tyypillisten punaisten marjojen lisäksi paahteisuuutta ja jopa maitosuklaisia aromeja.

Samettisen pehmeä Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir on ankan, riistalintujen ja kanaruokien ystävä, joka viihtyy myös grillattujen kasvisten ja uunissa paahdettujen juuresten seurassa. Ruokaa rakastava pinot noir kannattaa tarjoilla hiukan viilennettynä, jotta sen tyylikäs maku ja raikas marjaisuus pääsevät oikeuksiinsa parhaalla mahdollisella tavalla.

Sesongissa appelsiini – harvojen herkusta hedelmätiskin vakiovieraaksi

Appelsiinit olivat pitkään harvojen herkkua. Kiinasta kotoisin olevat herkulliset hedelmät saapuivat Suomeen ensimmäisen kerran 1700–1800-luvuilla Ruotsin ja Venäjän hoveista. Varsinainen maahantuonti alkoi toisen maailmansodan jälkeen ulkomaankaupan rajoitusten päättyessä ja talouden kohentuessa. Tänä päivänä appelsiinit kulkevat kauppojen hedelmälaareihin lähinnä Espanjasta, Kreikasta, Marokosta, Israelista ja Egyptistä.

Appelsiinin sesonki on pitkä. Se alkaa marras–joulukuussa ja jatkuu aina kevätkuukausiin saakka. Sadat erilaiset lajikkeet jaetaan karkeasti kolmeen eri tyyppiin. Raikkaan mehukkaat napa-appelsiinit tunnistaa hedelmän kärjessä olevasta navasta ja syötävästä sivuhedelmästä, joka syntyy appelsiininkukan ylimääräisestä emistä. Tuoremehua varten jalostetut ohutkuoriset appelsiinit, kuten Valencia, ovat oma lajiketyyppinsä. Niiden hedelmäliha on tasaista, appelsiinilohkoja erottavat kalvot hyvin ohuet ja hedelmä erityisen mehukas. Maaliskuussa hedelmälaarin valtaavat perinteiset israelilaiset, Jaffan kaupungin mukaan nimetyt appelsiinit. Nämä makeat ja helposti kuorittavat hedelmät maistuvat parhaimmilta sellaisenaan.

Appelsiinin mehua ja kuorta voi käyttää sekä suolaisiin ruokiin että makeisiin herkkuihin. Jos tuorepuristettua mehua jää jostain syystä yli, sen voi aina pakastaa ja käyttää ruoanlaitossa myöhemmin. Valuta tuorepuristettu mehu jääpalapusseihin tai -muotteihin ja hyödynnä kylmissä juomissa tai käytä kokkauksessa. Appelsiinin aromaattinen kuori antaa mukavaa makua niin kastikkeisiin, patoihin kuin leivontaankin. Pese hedelmä perusteellisesti ja raasta kuori varovasti, ettei terä ulotu sen valkoiseen ja kitkerään osaan. Kuoriraasteen voi myös kuivattaa matalassa lämmössä ja säilyttää tiiviissä rasiassa tulevia kokkauksia varten.

Appelsiini, ankka ja pinot noir – klassikkoyhdistelmä vailla vertaa

Ankanrasvassa kypsennetyillä perunoilla höystetty ankankoipikonfit on riittävän juhlava tarjottavaksi pyhäpäivänä, mutta helppo ja nopea valmistaa myös ihan talvisena arki-iltanakin. 

Reseptissä käytetään valmiiksi kypsennettyjä ankankoipia, jotka myydään säilykepurkissa ankanrasvaan säilöttynä. Yhdessä säilykepurkissa koipia on 4–5 kappaletta. Jos et halua käyttää kaikkia kerralla, voit pakastaa ylimääräiset ankankoivet ja herkutella niillä myöhemmin.

Säilykepurkin ankanrasva kannattaa ehdottomasti käyttää kokkaamiseen. Perunoiden hauduttamisen jälkeen rasvan voi kypsennyksen säilyttää jääkaapissa tai pakastimessa ja käyttää kasvisten kypsyttämiseen, paistamiseen tai kastikkeiden valmistamiseen seuraavalla kokkauskerralla.

Ankankoivet maustetaan aasialaisesta keittiöstä tutulla viisimausteella, jota löytyy aasialaisten ruokakauppojen hyllyiltä. Viisimausteen voi tarvittaessa korvata Garam Masala -mausteseoksella tai vaikka murskatulla tähtianiksella, fenkolinsiemenillä ja kanelilla.

Appelsiinilla maustettu ankankoipiconfit ja ankanrasvassa haudutettua perunaa


(neljälle)

 

Ankanrasvaperunat

3–5 kpl pientä puikulaperunaa ruokailijaa kohden

Ankankoipien säilöntään käytetty ankanrasva

4 viipaletta appelsiininkuorta

6 kokonaista mustapippuria

1 tl suolaa

1 oksa tuoretta rosmariinia

4 valkosipulinkynttä kevyesti murskattuna

 

Ankankoivet

4 ankankoipea (esim. Rougie tai DeliDeli)

2 rkl viisimaustetta

1 rkl raastettua appelsiininkuorta

1 valkosipulinkynsi raastettuna

1 tl suolaa

1–2 kpl appelsiinia lohkottuina annoksen tarjoiluun

 

Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen. Asettele puikulaperunat uunivuokaan yhteen kerrokseen. Kaada ankanrasva perunoiden päälle ja varmista, että rasva peittää perunat kokonaan. Lisää perunoiden maustamiseen käytettävät raaka-aineet ja nosta vuoka uuniin. Anna kypsyä noin 1 h ajan tai kunnes perunat ovat kypsiä ja pehmeitä. Voit tarjoilla uunissa kypsyneet perunat sellaisenaan ankankoipien kanssa tai paistaa niihin rapean pinnan paistinpannulla ennen tarjoilua.

Sekoita viisimauste, appelsiinikuoriraaste, raastettu valkosipulinkynsi ja suola keskenään ja hiero seos kevyesti ankankoipien pintaan. Paista maustetut koivet paistinpannulla kauniin kullanruskeiksi ja rapeapintaisiksi. Tarjoile lämpimänä kypsien perunoiden ja appelsiininlohkojen kanssa. Voit puristaa halutessasi appelsiininlohkoista mehua koipien ja perunoiden päälle.