Kaupallinen yhteistyö: Santa Maria
Eksoottiset hedelmät ovat parhaimmillaan juuri nyt ja ne tuovat kaivatun henkäyksen lämpöä keskitalven myräköihin. Hedelmillä passaa herkutella sellaisenaan ja sopivat ne myös vaikkapa täytekakun koristeeksi, mutta mielestämme parhaimmillaan ne ovat kauniissa ja herkullisessa, lime-kookosliemen kruunaamassa hedelmäsalaatissa.
Yhdistä tuttuja hedelmiä uusiin tuttavuuksiin
Hedelmäsalaatti on kaikille maistuva jälkiruoka, joka toimii myös aamu-, ilta- tai välipalana. Hedelmäsalaatissa kannattaa yhdistellä vanhoja tuttuja hedelmiä uusiin tuttavuuksiin. Päivällisen wow-elementiksi hedelmäsalaatti taipuu, kun tarjoilet sen hedelmäkulhossa, esimerkiksi koverretussa ananaksessa tai kuten tässä: pitaijan puolikkaissa, ja viimeistelet makuelämyksen herkullisella liemellä.
Pitaija, kiivi & mango
Pitaija on näyttävän näköinen hedelmä, jonka hedelmäliha on hauskasti mustapilkullista. Myös pitahayaksi tai lohikäärmehedelmäksi kutsutun hedelmän kuori voi olla joko sinipunainen tai keltainen ja hedelmäliha valkoista tai punaista lajikkeesta riippuen.
Yhdistimme erikoiseen pitaijaan tällä kertaa kaikille tutut kiivin ja mangon. Uuden-Seelannin kansallislinnun mukaan nimetty kiivi on saapunut Eurooppaan 1970-luvulla, joten se on meille jo vanha tuttu hedelmä. Nykyisin kiiviä löytää kaupoista myös keltaisena, mutta vihreä lajike on edelleen yleisempi.
Mangoa on viljelty jo yli 6000 vuoden ajan ja se tuodaan meille säilyvyyssyistä raakana. Kaupoista löytää nykyisin myös valmiiksi kypsytettyjä ready-to-eat mangoja, mutta raa’at yksilöt ovat edullisempia. Raaka mango kypsyy huoneenlämmössä noin viikossa. Jääkaapin kylmyydestä se ei tykkää lainkaan.
Hedelmäsalaatin joukkoon sopisi mainiosti myös sesongissa olevat sitrukset, miniananas tai passionhedelmä. Särmää hedelmäsalaattiin tuo tilkka tuoreesta limestä puristettua mehua.
Liemi kruunaa hedelmäsalaatin
Tämän hedelmäsalaatin jujuna on herkullinen kookosmaidosta tehty liemi, joka maustetaan limen kuorella sekä ripauksella sokeria ja vaniljaa. Santa Maria Coconut Milk the Original on pakattu ympäristöystävälliseen kierrätettävään pahvitetraan eikä se sisällä lisäaineita. Kookosmaito pysyy tetrassa homogeenisempana, eli se ei erotu, kuten säilyketölkissä. Tetrasta tulee aina silkkisen sileää kookosmaitoa, mikä on täydellistä juuri tällaisiin simppeleihin kylmiin kastikkeisiin, kuten tämän hedelmäsalaatin liemeen. Kookosmaidon makean pähkinäinen maku ja täyteläinen koostumus sopivat mitä mainioimmin eksoottisten hedelmien kaveriksi.
Eksoottinen hedelmäsalaatti
4:lle
2 pitaijaa
2 kiiviä
½ mango
granaattiomenan siemeniä
½ limen mehu
(syötäviä kukkia)
lime-kookosliemi:
1 dl Santa Maria Coconut Milk the Originalia
½ limen raastettu kuori
1-2 tl sokeria
ripaus vaniljajauhetta
Halkaise pitaija pitkittäin puoliksi. Koverra hedelmäliha kuorista, käytä halutessasi pallorautaa. Kuori ja paloittele kiivi ja mango. Sekoita hedelmät keskenään, lisää joukkoon limen mehu ja jaa hedelmäsalaatti pitaijan kuoriin. Viimeistele annokset granaattiomenan siemenillä ja syötävillä kukilla.
Sekoita lime-kookosliemen ainekset keskenään. Kaada liemi hedelmäsalaattien päälle ja tarjoile heti.
Seuraa Santa Mariaa myös Facebookissa ja Instagramissa @santamariafinland, niin pysyt makujen ja mausteiden uusien tuulien matkassa.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.