Kaupallinen yhteistyö: Rasilainen

 

Vihdoin se on mahdollista myös Suomessa! Koreassa kimchiä syödään jokaisella aterialla. Sama onnistuu nyt myös meillä, sillä Rasilainen toi kaikkien saataville kotimaisen kimchin. Hapattamalla valmistettua lisuketta saa jo ruokakaupoista. Kimchillä on niin vahva asema korealaisessa kulttuurissa, että ruoalle on pystytetty jopa oma museo. Mitä kimchi on, miten hapattaminen tapahtuu ja mitä hyötyä valmistustavasta on – siitä aiomme ottaa selvää tänään. Artikkelin lopusta löydät kolme kesän grillailuihin sopivaa reseptiä, joissa on käytetty kattavasti Rasilaisen tuotteita. Tervetuloa mukaan!

Kotimainen kimchi on katuruokaa maukkaimmillaan

Trendikkäät Rasilaisen hapankaalit ovat saaneet rinnalleen kotimaisen tuorekimchin. Raikas ja lempeän tulinen lisuke on valmistettu kiinankaalista, retikasta ja maustettu chilillä, inkiväärillä ja valkosipulilla. Yhdessä huippukokki Serko Rantasen kanssa kehitetty herkku ei tule Koreasta vaan Keravalta. Se sopii syötäväksi sellaisenaan tai käytettäväksi liha-, kala- ja kasvisruokien lisukkeena.

 

Herkuttele mukavan tulisella kimchillä grilliruokien kera, käytä kastikkeiden ja pataruokien maustamiseen, lusikoi lisukkeeksi tai munakkaiden ja salaattien täytteeksi. Me yhdistimme Rasilaisen Kimchin ja paahdetut varhaisperunat, jotka maustettiin tuoreen kimchin lisäksi soijalla, omenaviinietikalla ja vaahterasiirapilla.

Kimchi on kivaa, mutta älä unohda perinteistä hapankaalia

Välillä voit vaihtaa lennosta perinteisempään hapankaaliin. Satokausi-keittiön reseptivelhot taikoivat Rasilainen Valkosipulihapankaalista sekä sesongin tomaatista, lehtisalaatista ja basilikasta ihanan täytteen rapeille kanavohveleille. Luomukaalista ja -porkkanasta valmistettua Rasilainen Luomuhapankaalia käärittiin gyros-tyyliin ohutleipään yhdessä tomaattihillon, täyteläisen tzatzikin, tuoreen korianterin ja seitanlastujen kera. Näillä hapatetuilla herkuilla hellit vatsaasi, teet vaikutuksen treffikumppaniin, hurmaat mökkivieraat ja keräät taatusti kehuja myös kesäisellä piknikillä! Reseptit löydät tuttuun tapaan artikkelin lopusta.

Hapattaminen on kuulunut myös suomalaiseen ruokakulttuuriin

Hapattaminen eli fermentointi on ikivanha säilöntätapa, jota on harrastettu ja harrastetaan edelleen Suomessakin. Ruisleipä, viili, piimä ja hapankaali ovat kaikki tämän käymisprosessin tulosta, ja samalla periaatteella leivotaan myös trendikäs hapanjuurileipä. Hapattamisessa raaka-aineiden luonnolliset bakteerit valjastetaan hyötykäyttöön, kun niille luodaan otolliset olosuhteet käymistä varten. Hapattamisen seurauksena syntyy elävä maitohappobakteerikanta, joka pidentää raaka-aineiden säilyvyyttä ja antaa niille lisää makua. 

Kimchi on maailman tunnetuin hapatettu tuote

Korealaisen keittiön kulmakivi on kimchi. Kiinankaalista, retikasta tai muista vihanneksista valmistettua, chilillä, valkosipulilla ja inkiväärillä maustettua kansallisruokaa kuluu vuodessa lähes 20 kiloa kansalaista kohti. Kimchin alkulähteille päästäkseen on käännettävä satoja historian lehtiä, sillä ensimmäiset merkinnät ruokalajista löytyvät jo 1100-luvulta. Todennäköisesti kimchillä on kuitenkin herkuteltu jo aiemmin, sillä hapatetut vihannekset ovat olleet tärkeässä roolissa etenkin talvisin, jolloin tuoreita kasviksia ei ollut saatavilla. Samasta syystä hapattaminen on kuulunut pitkään myös suomalaiseen ruokakulttuuriin.

Hapattaminen hellii vatsaa ja huolehtii ravintoaineiden säilymisestä

Hapattamiselle ominainen maitohappokäyminen laskee säilöttyjen raaka-aineiden pH-arvoa ja estää haitallisten mikrobien kasvun. Sen vuoksi fermentoitujen tuotteiden käyttöaika on erityisen pitkä. Kaikki ravintoaineet, hivenaineet ja vitamiinit pysyvät mukana, sillä prosessi käynnistyy maitohappobakteerien voimalla, täysin ilman ulkopuolista energiaa tai raaka-aineiden kuumentamista. Niinpä hapankaalissa ja hapattamalla valmistetussa kimchissä ja hapankaalissa on tallella kaikki tuoreiden kasvisten hyvää tekevät ainesosat. Valmiin säilykkeen maitohappobakteereilla on muitakin ansioita, ne nimittäin rauhoittavat vatsaa ja ehkäisevät vatsavaivoja. Hapatetut elintarvikkeet, kuten hapankaali ja kimchi ovatkin loistava lisä monipuoliseen ruokavalioon – Satokausikalenteri suosittelee! 

Paahdetut varhaisperunat kimchillä kruunaavat kesän grillaukset

Tässä tulee alkukesän paras lisuke kaiken grilliruoan kaveriksi! Paahdetut varhaisperunat tarjoillaan Rasilaisen kuumentamattoman tuorekimchin kanssa, joka sisältää kiinankaalia, retikkaa, kevätsipulia ja laajan repertuaarin mausteita. Lisäaineita tuotteessa ei ole. Vaikka itse tuote on kuumentamaton, niin tulisuutta siitä ei puutu!

 

Neljälle lisukkeeksi

  • 800 g pieniä perunoita tai varhaisperunoita
  • 2 rkl öljyä
  • 3 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl vaahterasiirappia
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 1 rkl fariinisokeria
  • 1 rkl seesaminsiemeniä
  • Rasilainen Kimchiä
  • tuoretta korianteria

 

Pese perunat ja leikkaa ne puoliksi tai kolmeen osaan. Sekoita öljy perunoihin ja levitä ne uunivuokaan. Paahda perunoita 220 asteessa 15 minuuttia.

Perunoiden paahtuessa sekoita soijakastike, vaahterasiirappi, omenaviinietikka, fariinisokeri ja seesaminsiemenet keskenään. Sekoita kastike perunoiden joukkoon ja jatka paahtamista vielä 20 minuuttia. Sekoita puolivälissä.

Laita perunat tarjoiluvatiin ja kasaa päälle runsaasti kimchiä. Viimeistele tuoreella korianterilla ja tarjoile heti. 

Vinkki! Perunat maistuvat myös jäähtyneinä.

 

Kanavohvelit mehukkaalla valkosipulihapankaali pedillä

Tiesitkö, että kesän vihannekset maistuvat mainiosti myös suolaisten vohvelien välissä? Tässä reseptissä kanapuikot kääräistään yhdessä Rasilaisen Valkosipulihapankaalin kanssa vohvelien väliin ja kesän 2021 muhkein maku on syntynyt. Salaattilaatua ja yrttejä vaihtamalla saat koko kesän ajan erilaisen annoksen. Kätevää!

 

Neljälle

Vohvelitaikina:

  • 3 kananmunaa
  • 3 dl piimää
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl maissijauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ tl suolaa
  • ½ dl voita sulatettuna
  • voita paistamiseen

 

Lisäksi:

  • 300 g kanapuikkoja tai -nugetteja
  • öljyä paistamiseen
  • 2 dl majoneesia
  • 1 ½ rkl piparjuuritahnaa
  • 1 rkl sitruunan mehua
  • lehtisalaattia
  • tomaattia lohkoina
  • cheddar-juustoa raastettuna
  • Rasilainen Valkosipulihapankaalia
  • tuoretta basilikaa

 

Vohvelit:

Riko munat kulhoon ja sekoita joukkoon piimä. Lisää vehnäjauhot, maissijauhot, leivinjauhe ja suola, sekoita tasaiseksi. Sulata voi ja sekoita taikinan joukkoon. Taikina saa olla melko paksua. Paista taikinasta voin avulla vohveliraudalla kahdeksan vohvelia. 

 

Kanavohvelit:

Paista kanapuikot rapeiksi öljyssä.

Sekoita majoneesin joukkoon piparjuuritahna ja sitruunamehu.

Asettele yksi vohveli lautaselle kokonaisena tai kahtia taitettuna. Asettele sen päälle salaattia, kanapuikkoja, piparjuurimajoneesia, tomaattilohkoja ja cheddar-juustoa sekä runsaasti Valkosipulihapankaalia. Viimeistele tuoreella basilikalla ja asettele toinen vohveli kanneksi. Tarjoile heti.

 

Gyros hapankaalilla

Kurkku ja tomaatti maistuvat kesällä sellaisenaan, mutta siihen ei kannata tyytyä. Tässä reseptissä Kreikan matkoilta tuttu pikaruoka gyros saa kaverikseen Rasilaisen Luomuhapankaalia. Kurkusta tehdään tzatziki ja tomaateista tehdään kunnon umamipommi eli hilloa. Näillä lisukkeilla ja hapankaalilla saat kaikki grilliruoat maistumaan herkullisilta.

 

Neljälle

  • 200 g seitanlastuja tai kebab-lihaa
  • öljyä paistamiseen
  • 6 retiisiä
  • 4 rieskaa tai muuta ohutleipää
  • salaattia tai versosekoitusta
  • Rasilainen Luomuhapankaalia
  • tuoretta korianteria

 

Tomaattihillo:

  • ½ kg tomaatteja
  • 1 punainen chili
  • ½ sitruunan kuori ja mehu
  • 1 ½ dl muscovadosokeria
  • 2 rkl punaviinietikkaa
  • ½ tl jauhettua inkivääriä
  • ½ tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

 

Tzatziki:

  • ½ kurkku
  • 2 dl (vegaanista) turkkilaista jogurttia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl sitruunan mehua
  • suolaa

 

Valmista ensin tomaattihillo ja tzatziki erillisten ohjeiden mukaan. Huomioi, että tomaattihillon valmistamiseen ja jäähtymiseen menee noin kaksi tuntia aikaa.

Paista seitan rapsakaksi öljyssä pannulla. Leikkaa retiisit lohkoiksi. Lämmitä rieskat.

Täytä rieskat salaatilla, luomuhapankaalilla, seitanilla, tomaattihillolla, tzatzikilla ja retiiseillä. Viimeistele tuoreella korianterilla ja tarjoile heti.

Tomaattihillo:

Leikkaa tomaatit kuutioiksi. Hienonna chili. Laita kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna hillon poreilla hissukseen noin 45–60 minuuttia, kunnes nesteet haihtuvat ja seos muuttuu hillomaiseksi. Jäähdytä.

Tzatziki:

Raasta kurkku ja valuta siitä enimmät nesteet siivilässä painellen. Sekoita kurkkuraaste jogurttiin. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja sekoita ne jogurtin joukkoon. Mausta sitruunan mehulla ja suolalla. Anna tzatzikin tekeytyä hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

Rasilaisen tuotteilla on vankka jalansija Satokausi-grillailuissa! Inspiroidu lisää seuraamalla Rasilaista myös Instagramissa