Kaupallinen yhteistyö: Snellman

 

Tänä kesänä otetaan haltuun marinoinnin salat ja grillataan entistäkin maukkaampia herkkuja. Grillasit sitten kauden kasviksia tai kotimaista lihaa – marinointia ei kannata unohtaa. Marinadi sekä maustaa että mureuttaa raaka-aineen, lisäksi erilaisilla maustevaihtoehdoilla saa mukavasti vaihtelua grillissä tiriseviin ruokiin. Korkkaa grillikausi ja kokeile mehukkaita pikamarinoituja kasslervartaita kirsikkatomaattisalaatin kera.

Raaka-aineet Suomesta, maut maailmalta

Vaikka kotimaisia raaka-aineita on hyvä suosia monestakin eri syystä, perinteiseen suomalaiseen makumaailmaan ei tarvitse pitäytyä. Anna mielen lentää kaukomaille ja hae inspiraatiota marinointiin ja maustamiseen eri maailmankolkkien keittiöistä. Juureksille ja naudanlihalle sopivat esimerkiksi erilaiset pippurit, timjami, rosmariini, valkosipuli ja chili. Varhaisvihannekset ja possunliha puolestaan pitävät muun muassa sitruunasta, salviasta, sinapista, inkivääristä, chilistä, pippureista ja valkosipulista. Myös korianteri ja curry ovat kokeilemisen arvoisia. Testaile uusia makuyhdistelmiä tai turvaudu aina toimivaan yleismarinadiin lihalle – makua marinadista saavat myös monet kasvikset, kuten munakoiso, paprika tai kesäkurpitsa.

Esivalmistelut on hyvä aloittaa ajoissa, sillä paras lopputulos saavutetaan yleensä antamalla marinadin maustua yön yli jääkaapissa. Pintaan tarttuu tosin makua myös puolen tunnin pikamarinoinnilla, joten kiireessäkin marinointi kannattaa. Lisäannoksen mehukkuutta grilliherkut saavat jälkimarinoinnista: glaseeraa kypsennetty kasvikset tai liha upean kiiltäväksi maustekastikkeella tai marinoi ne mausteliemessä.

Lisää mureutta marinadilla

Maustamisen lisäksi marinadi vauhdittaa lihan mureutumista. Siksi tärkeässä roolissa marinadissa ovat happamat ainesosat, kuten etikka, sitruunamehu, viini tai jogurtti. Myös entsyymejä sisältävät tuore ananas ja kiivi toimivat hyvin tähän tarkoitukseen niiden ollessa sesongissa. Happamuus aktivoi lihan sidekudosta hajottavia entsyymejä ja alentaa pH:ta, jolloin proteiinirakenne pilkkoutuu ja liha mureutuu. On kuitenkin hyvä muistaa, että tietyt ruhonosat tarvitsevat pidemmän kypsennysajan marinoinnista huolimatta – usein kylki- ja niskalihat kannattaakin esikypsentää mureaksi ennen viimeistelyä grillissä. 

Kätevä apuri marinoinnissa on muovipussi, jonka avulla varmistat, että marinadi levittyy tasaisesti. Laita pussiin marinadi sekä kasvikset, liha tai kala, purista ilmat pois, sulje pussi tiiviisti ja pyörittele mauste raaka-aineeseen. Marinadin imeytymistä voi nopeuttaa tekemällä ison lihakimpaleen pintaan pieniä viiltoja lihassyiden mukaisesti. Lihaa marinoitaessa on hyvä poistaa kalvot ennen marinointia.

Pirskahtelevien kirsikkatomaattien aika alkaa toukokuussa

Mikä sopisikaan paremmin grilliruoan kaveriksi kuin raikas ja helppo salaatti? Klassinen tomaatti-sipulisalaatti maistuu entistäkin mahtavammalta, kun perustomaatit vaihtaa makua pursuaviin kirsikkatomaatteihin. Tiesitkö, että kirsikkatomaatin maku on yleensä tavallista tomaattia voimakkaampi? Koristeellisia pikkutomaatteja on monia eri lajikkeita punaisista keltaisiin ja jopa raidallisiin. Astetta kauniimman salaatin saat käyttämällä erivärisiä tomaatteja. Korvaa tavallinen sipuli pehmeän makealla salottisipulilla ja viimeistele salaatti tuoreella basilikalla.

Tomaattisalaatin maku pelaa hyvin yhteen kasslervartaiden maittavan marinadin kanssa. Snellmanin ohuet, maatiaispossun maustamattomat kasslerpihvit pikamarinoidaan balsamicolla, valkosipulilla ja chilillä, pujotetaan varrastikkuihin ja kypsennetään kuumassa grillissä. Murea ja mehukas uutuustuote sopii hyvin grilliin sopivan rasvaisuutensa ansioista ja valmistuu hetkessä. Kokeile myös lime-chili-marinoituja kasslerpihvejä, joita piristää raikas, öljypohjainen marinadi. Jos grillikausi on korkkaamatta, pihvit voi valmistaa myös pannulla.

Pikamarinoidut kasslervartaat ja kirsikkatomaattisalaatti 

30 min 

noin 9 varrasta (3–4 annosta)

 

 

Tomaatti-sipulisalaatti

  • 400 g kirsikkatomaatteja 
  • 1 salottisipuli
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 0,5 tl suolaa
  • ripaus sokeria 
  • 1 ruukku basilikaa

 

Valmista marinadi. Hienonna chili ja kuoritut valkosipulinkynnet. Siirrä kulhoon ja mittaa joukkoon muut ainekset. Leikkaa Snellman maatiaispossun ohuet kasslerpihvit puoliksi pituussuunnassa ja upota marinadiin kauttaaltaan. Anna kasslerpihvien marinoitua vähintään 30 minuuttia. Laita varrastikut kylmään veteen likoamaan. 

Valmista lihan marinoituessa tomaattisalaatti. Pese ja leikkaa kirsikkatomaatit puoliksi. Siirrä isoon kulhoon. Kuori ja leikkaa salottisipuli puoliksi, siivuta mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi ja lisää tomaattien joukkoon. Mittaa sekaan öljy, suola ja sokeri. Hienonna basilika ja sekoita salaattiin. 

Pujota ohuet fileepihvit varrastikkuihin ja grillaa kypsäksi kuumalla grillillä noin 2 minuuttia per puoli. Tarjoile heti tomaattisalaatin kera. 

 

Hyviä vinkkejä grillikauteen löydät Snellmanin sivuilta. Ota Snellman seurantaan myös Instagramin puolella @herrasnellman.

Seuraa Satokausikalenteria Instagramissa sekä Facebookissa ja saat runsaasti tietoa satokauden kasviksista sekä herkullisista resepteistä!