Kaupallinen yhteistyö: Pavunvarsi

 

Päivät lyhenevät, lämpötila laskee ja luonto alkaa valmistautua syksyn saapumiseen toden teolla. Myös kasvukausi puutarhassa päättyy pian, joten nyt on hyvä hetki suunnitella hyötykasvien talvettamista. Puutarha jatkaa elämäänsä ympäri vuoden, kun kiikutat kasvit riittävän ajoissa suojaan sisätiloihin ja varmistat, että ne saavat riittävästi valoa ja vettä. Tutustu erilaisiin talvettamistapoihin ja ota talteen viisaat vinkit, joiden avulla yrtit ja chilit pinnistelevät pimeimmänkin vuodenajan yli aina ensi kevääseen saakka.

Kokeile monivuotisten hyötykasvien talvettamista!

Osa monivuotisista hyötykasveista, kuten raparperi, ruohosipuli ja lipstikka, talvehtii tyytyväisenä hangen alla ja puskee vihreää heti, kun valoa on riittävästi ja kylmät yöt lämpiävät lempeämmille asteluvuille. Myös monet yrtit selviävät synkän talven yli kasvimaalla tai viljelylaaatikoissa. Parhaiten pärjäävät puuvartiset timjamilajit, mutta myös salviaa, oreganoa, rakuunaa, minttua, persiljaa, kirveliä, sitruunamelissaa ja jopa laventelia kannattaa kokeilla talvettaa avomaalla.

Ruukkuihin istutetulle ryytimaalle käy talvipakkasilla huonosti, joten monivuotiset yrtit kannattaa siirtää syksyn tullen parempiin suihin poimittujen juuresten paikalle tai yksivuotisista herkuista tyhjentyneelle kasvulavalle. Kesän korvilla kasvin voi kaivaa varovasti ylös talvehtimispaikastaan ja jakaa takaisin huolellisesti puhdistettuihin ruukkuihin.

Rosmariini ja basilika sen sijaan kannattaa siirtää sisälle ja asettaa talveksi kasvivalon alle. Samoin kannattaa toimia muidenkin monivuotisten yrttien kanssa, jos haluaa pelata varman päälle tai mahdollisuutta avomaalla talvettamiseen ei ole. Rosmariinin kasvattaminen siemenestä on hidasta ja haasteellista – ikkunalaudalla talvettamalla kotipuutarhuri pääsee siis huomattavasti helpommalla. Parhaiten kasvit viihtyvät viileässä, mutta ne sopeutuvat kyllä huonelämpötilaankin, kunhan valoa on riittävästi, ravinteita sopivasti saatavilla ja kosteus mukavan tasainen.



Siirrä chilit kasvihuoneesta sisätiloihin 

Siemenistä asti itse kasvatetuista maustepaprikoista kannattaa ottaa ilo irti talvikuukausienkin keskellä. Chilejä kasvatetaan usein yksivuotisina, vaikka ne todellisuudessa selviävät hyvin talven yli, kunhan olosuhteet vaan ovat otolliset. Kun talvetus onnistuu, saa seuraavana kesänä satoa kerätä huomattavasti aiemmin uusiin taimiin verrattuna. 

Kaikki chililajikkeet eivät välttämättä nauti talvehtimisesta ja osa saattaa heittää henkensä, mutta hyvällä huolenpidolla haasteellisimpienkin lajien edustajat saattavat yllättää. Vinkit chilien talvettamiseen tulevat tässä:

 

  1. Rajoita lannoittamista kasvukauden loppupuolella ja lopeta se kokonaan ennen kuin siirrät chilit sisätiloihin. 
  2. Typistä kasvin korkeutta vähitellen jo sadonkorjuun aikaan. Lyhennä runsasta lehvästöä ja napsi pois puhkeamistaan odottavat nuput ja kukat, jotta kasvi saa voimaa kypsyttää jo olemassa olevat hedelmät. 
  3. Leikkaa chili talvettamista varten 10–20 senttiseksi. Jätä lehtiä jonkin verran tai talveta chilin kokonaan lehdettömänä “tappina”. Mitä ikinä teetkin, typistä kasvia vain vähän kerrallaan, jotta se ehtii sopeutua uuteen tilanteeseen. 
  4. Siirrä chili sisälle pienempään, puhtaaseen ruukkuun. Leikkaa juuristoa pienemmäksi tarpeen mukaan. 
  5. Vaihda vähintään pintamulta ja suihkuta kasvusto vedellä puhtaaksi, jotta vältyt lehdillä tai mullassa mahdollisesti muhivalta, lämpimän sisäilman aktivoimalta ötökkäinvaasiolta.

     

  6. Satsaa laadukkaisiin LED-kasvivaloihin. Sijoita chilit kasvivalojen alle, sillä kasvit kaipaavat valoa myös talvileponsa aikaan. 
  7. Kastele maltillisesti, jotta multa ei kuivu eikä toisaalta homehdu liiasta kosteudesta. Tarkkaile kasvia säännöllisesti tuholaisten varalta. 
  8. Älä huolestu, vaikka kasvi näyttäisi kituvan, se hyvin todennäköisesti virkoaa kevään tullen ja antaa satoa jo alkukesästä! 
  9. Väännä lämmitystä pienemmälle. Mikäli chili talvehtii esimerkiksi ikkunalaudalla, jonka alla on lämpöpatteri, niin käännä lämmitys pois päältä.  

Panosta laadukkaisiin LED-kasvivaloihin

Vuoden pimeimpänä ajankohtana yrtit ja muut hyötykasvit tarvitsevat mahdollisimman paljon valoa pysyäkseen hengissä talven yli. Luonnollisesta kasvuympäristöstä siirtyminen ja huomattavasti lämpimämpiin ja ilmastoltaan kuivempiin sisätiloihin muuttaminen on shokki, josta toipuminen vie aikaa. Kun päivänvaloa on tarjolla vain muutamia tunteja, etelään suuntaavalla ikkunalaudallakaan ei ole tarpeeksi valoisaa talvehtiville kasveille. Siksi kunnollinen kasvilamppu on kotipuutarhurille kultaakin kalliimpi kaveri.

Kaikki mahdollinen luonnonvalo kannattaa hyödyntää silloin, kun sitä on tarjolla, mutta viimeistään hämärän laskeutuessa on hyvä ottaa kasvivalaisimet käyttöön. Satokausi-puutarhan kumppanin Pavunvarren verkkokaupan valikoimista löytyy LED-kasvivalaisimia jokaiseen tarpeeseen. Energiatehokkaat LED-lamput eivät syö sähköä, eivätkä tuota juurikaan lämpöä, joten ne sopivat erityisen hyvin talvilevon aikaan viileässä viihtyvien hyötykasvien talvettamiseen. Muista kuitenkin, että kasvit kaipaavat myös päivittäistä lepoa. Sammuta siis valot yöksi ja napsauta ne päälle taas herätessäsi.

Pavunvarren verkkokaupasta löydät kaiken tarpeellisen ympärivuotiseen hyötykasvi- ja omavaraisviljelyyn sisä- ja ulkotiloissa. Satokausi.fi suosittelee!