Tänä keväänä Satokausikalenterin blogi päivittyy myös puutarhakuulumisilla. Turkulaiset puutarhuriopiskelijat Riikka ja Wiivi tarjoavat vinkkejä ja tietoa ruoan kasvattamisesta itse. Lue myös juttusarjan edelliset osat Versoilla varaslähtö vihreään ja retkestä Mimis-puutarhalle.
Puutarhurin näkökulmasta keittiössä heitetään kompostiin paljon potentiaalia. Kaikki irti -postaussarjassa käymme läpi keittiön antimien kokonaisvaltaista hyödyntämistä aina raaka-aineiden käyttöiän pidentämisestä puutarhan ravitsemiseen asti. Nyt aiheena on ruukkuyrtit! Sen lisäksi, että yrtit maustavat ruokia, näyttävät ne myös hyviltä. Miksi siis sulloa arjen kaunistajaa jääkaappiin, kun yrteillä voi parhaimmillaan korvata kukat maljakossa.
Miten valita kaupasta se oikea?
Jos yrtin haluaa saada kasvamaan kotona, kannattaa kaupasta valita tukevan oloinen tuuhea kasvi, jolla on valkoiset juuret ja painavahko ruukku. Painavampi ruukku on vielä kostea, eli ollut kaupassa vähemmän aikaa. Kotimatkan ajaksi ruukkuyrtti kannattaa suojata viimalta.
Kaupasta ostettu kasvi on tullut kasvihuoneesta, jossa sillä on ollut optimaaliset valaistus-, lämpö-, ravinne- ja kasteluolosuhteet. On siis aina pieni haaste saada tällaista kasvia kukoistamaan kotona, mutta mahdotonta se ei kuitenkaan ole, joten kannattaa kokeilla! Parhaimmillaan saat oman pikku yrttipuutarhan halvalla ja helposti.
Ruukkuyrttien säilytys ja käyttö
Harvoin tulee ajatelleeksi, että jääkaappiin säilötty ruukkuyrtti on elävä kasvi, joka hyvissä olosuhteissa voi jatkaa kasvuaan tai vähintäänkin pysyä tuoreena ja hyvinvoivana pidempään.
Ruukkuyrtin käyttöikää voi pidentää laittamalla yrtille aluslautasen ja kastelemalla sitä välillä. Näin yrtti pysyy hyvänä ja käyttökelpoisena viikkoja. Jotta yrtin saa tuuheutumaan, kannattaa sitä leikata juuri lehtiparin yläpuolelta, jolloin se haarautuu ja kasvattaa uusia versoja.
Yrttien säilyttämisessä ja jatkokasvatuksessa on huomioitava, että jokainen kasvi vaatii hieman erilaiset kasvuolosuhteet. Perusjuttuja ovat valo, vesi ja ravinteet. Useimmille yrteille paras ympäristö on valoisa, vedoton paikka ilman suoraa auringonpaahdetta. Pelkällä vedellä kasvu hidastuu muutaman viikon jälkeen ravinteiden loppuessa.
Ruukkuyrtin istuttaminen multaan
Jos haluat yrtistäsi iloa pidempään, voit istuttaa sen multaan, joko ruukkuun tai kasvimaalle. Ruukkuyrttiä ei ole pakko repiä irti muoviruukusta, mikäli operaatio vaarantaa juuret.
Yrttimulta on nimensä mukaisesti paras vaihtoehto, mutta esimerkiksi kasvi- tai kukkamulta käy myös hyvin. Kannattaa valita vähintään litran vetoinen pohjareiällinen ruukku, jonka pohjalle voi ensin laittaa vähän kiviä salaojitukseksi. Ruukkua ei kannata täyttää aivan pintaan asti mullalla, tämä helpottaa kastelua. Yrtti istutetaan multaan tukevasti niin että juuripaakun pinta peittyy kevyesti mullalla.
Sijoita ruukku valoisaan, vedottomaan paikkaan, ei kuitenkaan koko päiväksi suoraan auringon paahteeseen. Istuttamisen yhteydessä yrttiä kannattaa karsia jonkin verran ja kastella reilusti. Miedon lannoittamisen voi aloittaa parin viikon päästä esimerkiksi luonnonmukaisella kastelulannoitteella, tai vaikkapa reilusti vedellä laimennetuilla kahvin tai teen jämillä. Yrtti saa ravinteita myös uudesta mullastaan.
Halutessasi voit siirtää yrtin parvekkeelle tai puutarhaan, kunhan ilmat lämpenevät. Kylmiä öitä kannattaa pitää silmällä, ja tarvittaessa ruukkuyrtin voi ottaa hallayöksi sisään tai suojata hallaharsolla. Ennen pysyvää ulos muuttamista yrttiä täytyy karaista, eli ulkoiluttaa lyhyempiä aikoja ja pitää yöt sisällä. Näin kasvi tottuu pikkuhiljaa erilaisiin olosuhteisiin, eikä saa shokkia muuton koittaessa.
Seuraavassa postauksessa siirrymme toisenlaisten yrttien, nimittäin villiyrttien pariin! Niiden paras sesonki alkaa olla jo käsillä. Jos kotimaisen luonnon superfood ja itse kerätty lähiruoka kiinnostaa, pysy kuulolla!
Jaa omat yrttiviljelmäsi tai annoksesi Instagramissa #satokausikalenteri -tägäyksellä varustettuna. Seuraa Riikkaa ja Wiiviä somessa @puutarhuriikka sekä @wiivikoskela, niin saat lisää vinkkejä kevään puutarhurointiin ja muihin kasvatukseen liittyviin asioihin.