Karitsapelti – Kaupallinen yhteistyö: Järvikylä
Pääsiäisenä maistuu kotimainen karitsa ja tuoreet yrtit taikovat parhaat maut ruokiin niin arkena kuin juhlanakin. Valmistimme helpon, mutta näyttävän ja todella herkullisen yhden pellin ruuan, jonka maustaa Järvikylän oregano. Karitsapellin kaverina maistuu tuoreella Järvikylän mintulla maustettu raikas jogurttikastike.
Oregano ja minttu maistuvat pääsiäisenä
Karitsapellin maustaa aromaattinen oregano ja raikkaassa jogurttikastikkeessa maistuu veikeä minttu. Molemmat yrtit sopivat mainiosti pääsiäispyhien ruokapöytään. Oregano tunnetaan myös nimellä mäkimeirami ja sen maussa on meiramin sekä timjamin vivahteita. Välimeren maissa paljon käytetty yrtti tunnetaan Suomessa varsinkin pizzamausteena, mutta se sopii mainiosti monenlaisiin ruokiin. Me hienonsimme koko ruukun Järvikylän voimakkaan makuista oreganoa herkulliseen karitsapeltiin: puolet sujahti karitsan marinadiin ja toinen puolikas ripoteltiin valmiin pellin päälle.
Minttu eli viherminttu on raikkaan makuinen ja nimensä mukaisesti heleänvihreä yrtti, jonka maussa on hienoinen mentholin vivahde. Minttu on perinteinen lampaan maustaja, mutta tällä kertaa me hienonsimme sen karitsapellin kera tarjottavan raikkaan jogurttikastikkeen joukkoon. Minttu sopii myös pääsiäisen ajan jälkiruokien koristeluun sekä erilaisiin kylmiin ja kuumiin juomiin.
Vastuullista vihervoimaa
Kun valitset kotimaisen Järvikylän tuotteita, tuet samalla suomalaista ruoantuotantoa ja työllisyyttä. Järvikylä panostaa vahvasti kiertotalouden periaatteisiin ja uusiutumattomien luonnonvarojen käytön vähentämiseen. Järvikylän uudet ruukut on valmistettu uusiutuvista materiaaleista, joten ne voi hävittää biojätteen mukana (tarkistathan kuitenkin oman kuntasi säännökset biojätteeseen lajiteltavan materiaalin osalta).
Järvikylä on pienentänyt merkittävästi hiilijalanjälkeään myös aurinkopaneelien ja oman turpeella ja hakkeella toimivan lämpölaitoksen avulla. Lisäksi Järvikylä on osa pakkausten tuottajavastuuta valvovaa Rinkiä, johon kuuluvat yritykset ovat sitoutuneet järjestämään pakkausjätteidensä keräyksen ja kierrätyksen kokonaisuudessaan Suomessa, sekä vastaamaan siitä aiheutuvista kustannuksista.
#syösuomesta
Satokausikalenteri kannustaa näinä vaikeina aikoina valitsemaan mahdollisimman paljon suomalaisia elintarvikkeita. Nappaa kaupasta mukaan kotimaisia yrttejä, juureksia ja muita tuotteita. Suomalaisen ruoan suosiminen on tärkeää mm. yhteiskunnallisten vaikutusten vuoksi. Ruoka työllistää Suomessa vuosittain 340 000 ihmistä. Se on osa kulttuuriperintöämme ja se tuo turvallisuutta sekä päivittäistä hyvinvointia kaikille.
Osallistu #syösuomesta -haasteeseen syömällä suomalaisista raaka-aineista tai Suomessa valmistettua ruokaa: kasviksia, leipää, maito- ja lihatuotteita, kalaa sekä kasviproteiineja. Osoita kiitoksesi tuottajia sekä alan ammattilaisia kohtaan käyttämällä somessa #syösuomesta.
VINKKI! Voit valmistaa karitsapellin myös edullisemmista karitsan osista. Kypsennä liha tällöin ylikypsäksi ja revi liha pellille vasta viimeisessä vaiheessa ennen grillivastusten alle laittamista!
Oreganolla maustettu karitsapelti
Kuudelle
- 800 g karitsan paahtopaistia
marinadi:
- ½ ruukkua Järvikylä oreganoa
- 6 valkosipulinkynttä
- 1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
- 3 rkl oliiviöljyä
- 2 tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- 1 kg perunoita
- 1 rkl oliiviöljyä
- 2 punasipulia
- 250 g kirsikkatomaatteja
- 200 g fetajuustoa
- 12 isoa vihreää oliivia
- ½ ruukkua Järvikylä oreganoa
Leikkaa karitsa reilun kokoisiksi kuutioiksi. Valmista marinadi. Hienonna oregano. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Raasta sitruunasta kuori. Sekoita oregano, valkosipuli, sitruunan kuori ja mehu sekä oliiviöljy keskenään. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita karitsat kulhoon tai pussiin ja sekoita marinadi niiden joukkoon. Anna marinoitua yön yli jääkaapissa.
Pese perunat huolellisesti. Voit kuoria ne halutessasi. Levitä perunat pellille ja sekoita öljy joukkoon. Paahda perunoita 200 asteessa 15 minuuttia.
Kuori ja lohko punasipulit. Lisää ne pellille yhdessä marinoitujen karitsakuutioiden ja kirsikkatomaattien kera. Nosta uunin lämpö 220 asteeseen ja paahda 10 minuuttia.
Lisää pellille feta isoina paloina sekä oliivit. Käännä uuni grillivastuksille ja paahda vielä 5-10 minuuttia, kunnes ruoka on kauniisti ruskistunut. Ripottele valmiin pellin päälle runsaasti hienonnettua oreganoa ja tarjoile raikkaan minttujogurtin kera.
Raikas minttujogurtti
- ½ dl Järvikylä minttua hienonnettuna
- 1 valkosipulinkynsi
- 2 dl turkkilaista jogurttia
- 1 sitruunan raastettu kuori
- ½ sitruunan mehu
- 1 tl hunajaa
- suolaa ja mustapippuria
Hienonna minttu. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Sekoita minttu ja valkosipuli turkkilaiseen jogurttiin, lisää sitruunan raastettu kuori ja mehu sekä hunaja. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita jääkaappiin tekeytymään hetkeksi ennen tarjoilua.
Sukella yrttien ja salaattien ihanaan maailmaan Järvikylän sivuilla! Ota seurantaan myös vihervoimaa uhkuvat somekanavat: Facebook & Instagram.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokausi-kasviksista.