Kaupallinen yhteistyö: Sydänliitto
Satokausikalenteri 2020 pitää ensimmäistä kertaa sisällään tietoa sydänterveellisestä ruokavaliosta. Yhteistyö Satokausikalenterin ja Sydänliiton välillä on luontevaa, ovathan kasvikset terveellisen ruokavalion perusta. Tänä vuonna paneudumme sydämen terveyteen vastustamattoman herkullisen reseptiikan sekä asiantuntija-artikkelien kautta. Tämä artikkeli julkaistaan myös Sydän-lehdessä.
Sesonkien suosiminen on vanha kansantaito, joka on ruoantuotannon sekä yhteiskunnan kulutustottumusten muutoksen myötä painunut hieman unholaan. Aikaisemmin sesonkeja on hyödynnetty pakon sanelemana, tänä päivänä niin tehdään vapaaehtoisesti paremman, terveellisemmän, edullisemman ja ekologisemman ravinnon motivoimana.
Terveyttä edistävän ruokavalion ei tarvitse olla kallis, muutamalla vinkillä pääset jo pitkälle.
Sydän.fi – tutkittua tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista
Suomen Sydänliiton sydän.fi -sivusto tarjoaa runsaasti tietoa hyvinvointia tukevasta elintavoista sekä sydänterveyden edistämisestä myös ravinnon näkökulmasta.. Sydänliitto ja Satokausikalenteri ovat yhdistäneet voimiaan ruokakulttuurin muutoksen saralla, yhteisenä missionaan pitää huoli suomalaisten kasvisten syömisestä.
Suomen Sydänliiton toiminnan kulmakivet ovat terveyden edistäminen, voimavarojen vahvistaminen sekä sairastuneiden tukeminen. Mitä enemmän tiedämme terveyttä edistävistä vaihtoehdoista, sitä helpompi meidän on tarttua niihin arjessa.
Sesonkia suosimalla säästät rahaa
Kasvisten tuotanto niiden luontaisen kasvukauden aikaan on tehokkaampaa alkaen lämmityskuluista sekä lisävalon ja kastelun tarpeesta. Tämä näkyy suoraan hinnassa.
Yksittäisen kasviksen tarjonta sen sesongin aikaan on runsaampi. Tämä johtaa hintojen laskemiseen. Sesongin kasvikset ovat siis maukkauden, tuoreuden, ekologisuuden ja runsaan tarjonnan lisäksi lompakolle ystävällisiä.
Vinkki! Osta suosikkikasviksiasi niiden sesongin aikaan reilummin ja säilö ne. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä voi säilöä esimerkiksi hilloiksi, mehuiksi, pikkelöimällä, kuivaamalla tai pakastamalla. Hyödynnä myös luonnon antimet: villiyrtit, marjat ja sienet.
Itse tehty on edullista
Valmisruuille on paikkansa, mutta parhaiten omaan ruokavalioon ja sen edullisuuteen voit vaikuttaa kokkaamalla itse. Valmisannoksissa tai ulkona syödessä maksat tietysti myös annoksen valmistamisesta.
Kotona ruokaa valmistaessa raaka-aineisiin kiinnittää eri tavalla huomiota. Kokatessasi näet konkreettisesti mitä kaikkea ateriasi sisältää sekä raaka-aineiden tuoreuden ja laadun. Itse tehdessä on myös helppo lisätä kasviksia annokseen kuin annokseen.
Jos ruoanlaitolle ei tahdo löytyä päivittäin aikaa, kannattaa kerralla valmistaa isompia annoksia. Monia ruokia voi hyvin pakastaa. Varastoi itse tehty ruoka annoskoossa pakkaseen, näin kalliimpien valmisruokien tarve vähenee.
Terveellisen ei tarvitse olla kallista
Superruokabuumin myötä voi tuntua siltä, että monipuolinen ruokavalio vaatii erikoistuotteita tai kalliita raaka-aineita. Näin ei kuitenkaan ole, toimivan ruokavalion voi koostaa edullisesti tutuistakin ainesosista.
Vaihtelevasti kasviksia syömällä varmistat monien tärkeiden suojaravintoaineiden kuten kuidun, vitamiinien ja antioksidanttien saannin. Kasvikset ovat myös painonhallinnan apuna ja tuovat vaihtelua ruokailuun.
Lisäämällä kasviksia ruokavalioosi, voit vähentää kalliimpien ruoka-aineiden, kuten lihan kulutusta. Korvaamalla osankin lihasta kasviperäisillä proteiininlähteillä, kuten pavuilla, voi tehdä jo selkeää säästöä kauppareissulla.
Vinkki! Pakastekasvikset ovat hyvä lisä ruokavalioon tuoreiden ohella. Edullisuuden lisäksi niiden etuna on helppous, säilyvyys sekä saatavuus.
Suunnitelmallisuus johtaa säästöön
Mitä tulee ruokaostoksiin, suunnitelmallisuus on monella tapaa hyödyllistä. Etukäteen viikon ateriasuunnitelman mukaan laadittu kauppalista vähentää heräteostoksia huomattavasti ja auttaa ostamaan oikean määrän ruokaa.
Jos koko viikon ruokalistan laatiminen kerralla ei tunnu oikealta, niin keskitä tietoinen suunnittelusi ruoka-aineisiin, jotka eivät säily kauaa. Kuiva-aineita ja pakasteita voi pitää aina varalla reilummin, mutta pidä huoli, että ostat tuoreita raaka-aineita vain sen verran kuin kulutat. Ruokailuja suunnitellessa tarkistat sesongin antimet helposti Satokausikalenterista, vinkkejä löydät myös Sesongissa nyt -sivulta.
Lue lisää sydänterveydestä sydän.fi ja ota seurantaan myös sydämelliset sometilit Facebookissa Suomen sydänliitto ja Instagramissa @sydänliitto!
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.