Kaupallinen yhteistyö: Vaasan

 

Katuruoan kokkaaminen on helppoa ja hauskaa. Miltä kuulostaisivat mehevällä munakoisolla täytetyt pitaleivät ja itse tehty, paahdetun paprikainen ajvar-kastike? Tai ehkä herkutteletkin huomenna French Dogeilla kukkakaali-coleslawn kera? Myös bataatti-mustapapupihveillä täytetyt kasvishampparit maistuvat takuulla koko perheelle. Satokausi-keittiön kokkauksissa pääosassa loistavat aina kauden kasvikset, niin tälläkin kertaa. Makuelämyksiä säestävät kotiuskottavat katuruokauutuudet: täysjyväiset pitaleipätaskut, yhden nakin French Dogit sekä pehmeät perunasämpylät!

Koukuttava ajvar-kastike syntyy sesongin paprikasta ja munakoisosta

Kun mielesi tekee maukasta street foodia, poimi ostoskoriin muhkea munakoiso, pari paprikaa sekä pussillisen punasipulia ja marssi sitten suoraan kaupan pakastealtaille. Etsi kylmyydestä käsiisi Vaasan Street Food The Pita -paketti, joka on pullollaan täysjyväisiä pitaleipiä. Leivät ovat lämmittämistä vaille valmiit viiltoja myöten. Maku on herkullinen ja rakenne ihanan pehmeä, juuri niin kuin aidoissa pitaleivissä kuuluukin. 

Paahdetulla munakoisolla ja punasipulilla täytetyt pitaleivät saavat seurakseen itäeurooppalaisen ja kovin koukuttavan ajvar-kastikkeen, joka syntyy sesongin kasviksista. Soosi sisältää paprikan ja munakoison lisäksi punasipulia ja se maustetaan perinteisesti valkosipulilla sekä savupaprika- ja chilijauheilla. Paprikarelissiksikin kutsuttu kastike sopii erinomaisesti myös kesäisten grilliruokien lisukkeeksi ja maistuu leivän päällä ihan sellaisenaan.

Nykyään paprikaa on saatavilla ruokakaupoista ympäri vuoden, mutta sen suurin sesonki alkaa huhtikuussa, jolloin kypsyvät hollantilaiset rouskuvan rapeat lajikkeet. Kotimaisten paprikoiden satoa kerätään kesäkuusta alkaen, mutta kasvihuoneessa kypsyneitä kavereita löytyy vihanneslaareista muinakin vuodenaikoina. Värimuunnelmia on useita, ja niistä jokainen sisältää runsaasti C-vitamiinia. Monelle saattaakin tulla yllätyksenä, että vihannespaprika on yksi parhaimmista C-vitamiinin lähteistä kasvisten maailmassa. Paprika on 90-prosenttisesti vettä, joten sen maku tiivistyy veden haihtuessa kuumennuksen aikana. Vaikka raaka paprika on herkullista sellaisenaankin, suosittelemme maistamaan sitä myös paahdettuna, paistettuna ja kuivattuna. Tai ajvar-kastikkeeseen sekoitettuna!

Munakoisopitat ja itse tehty ajvar-kastike

Neljälle

  • 1 iso munakoiso
  • 1 punasipuli
  • 2 rkl öljyä + lisää paistamiseen
  • 1 tl juustokuminaa jauhettuna
  • 1⁄2 tl savupaprikajauhetta
  • 1⁄2 tl valkosipulijauhetta
  • 1 suippopaprika
  • oliiveja
  • 4 Vaasan Street Food The Pita -pitaleipää
  • turkkilaista jogurttia
  • tuoretta tilliä

 

Ajvar-kastike:

  • 1 iso punainen paprika (n. 300 g)
  • 1 munakoiso (n. 300 g)
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 pieni punasipuli
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1⁄2 tl savupaprikajauhetta
  • 1⁄2 tl chilijauhetta
  • 1⁄2 dl oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria

 

Valmista ensin ajvar-kastike alla olevan ohjeen mukaan.

Leikkaa munakoiso ohuiksi siivuiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa se renkaiksi. Laita munakoisot ja punasipulit kulhoon ja sekoita joukkoon öljy, juustokumina, savupaprika ja valkosipulijauhe. Anna maustua hetki.

Paista munakoisot ja punasipulit öljyssä pannulla muutamassa erässä. Munakoisot imevät paljon öljyä ja kaipaavat melko pitkän paiston keskilämmöllä, jotta ne ruskistuvat ja pehmenevät. Punasipuleille riittää nopeampi paisto.

Leikkaa suippopaprika renkaiksi. Halkaise oliivit.

Lämmitä pitaleivät pakkauksen ohjeen mukaan ja täytä ne turkkilaisella jogurtilla, ajvarilla, munakoiso- ja punasipulisiivuilla, oliiveilla sekä tuoreella tillillä. Tarjoile heti.

Ajvar-kastike:

Halkaise paprika ja poista siemenet. Laita leivinpaperin päälle uunipellille leikkauspinta alaspäin. Halkaise munakoiso pituussuunnassa ja aseta leikkauspinta alaspäin pellille.

Pistele pintaan haarukalla muutama reikä. Paahda kasviksia 200 asteessa 30-40 minuuttia, kunnes ne ovat täysin kypsiä. Siirrä paprikat kulhoon ja peitä kelmulla, anna jäähtyä. Kelmun alla jäähdyttäminen

Kaavi munakoison hedelmäliha pois kuoresta ja siirrä tehosekoittimeen. Kuori paprika (ei hätää, jos ihan kaikki kuori ei irtoa) ja laita paprikat tehosekoittimeen. Surauttele karkeaksi massaksi. Siirrä seos kulhoon.

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja punasipuli, sekoita munakoiso-paprikaseoksen joukkoon. Lisää omenaviinietikka, sitruunamehu, savupaprikajauhe ja chilijauhe. Sekoita lopuksi joukkoon öljy ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Kullankeltainen kurkuma maustaa kasvishampparien majoneesin

Helmikuussa startannut kurkuman sesonki jatkuu vielä toukokuun ajan. Kullankeltaista kurkumaa on tituleerattu niin superfoodiksi kuin taikamausteeksikin, eikä ihme, sillä sen terveysvaikutuksista puhutaan paljon. Inkiväärikasveihin kuuluva kurkuma on käytössä eritoten intialaisessa keittiössä. Maustehyllyiltä löytyvä kuivattu kurkuma ei vedä vertoja tuoreelle tapaukselle, joka antaa raastettuna piristävää potkua suolaisiin ruokiin ja mukavan säväyksen myös makeisiin smoothiehin. Se lämmittää tuoreen inkiväärin tavoin, mutta jää tulisuudessa kakkoseksi. 

Tällä kertaa kurkuma pääsee pehmeän perunasämpylän väliin yhdessä bataatista ja mustapavuista taputeltujen kasvispihvien kanssa. Vaasan Soft Bun perunaburgerit on leivottu aidon amerikkalaisen reseptin mukaan. Peruna tekee sämpylästä pumpulinpehmeän ja ilmavan. Mattapintaisessa sämpylässä on mukavasti purutuntumaa, se pysyy koossa ja pitää kaikki mehukkaan burgerin maut sisällään. Ah, mikä makean bataatin, täyteläisen mustapavun, tuoreiden vihanneksien ja kirpeän kurkumamajoneesin taivaallinen liitto!

Vinkki! Kurkumasta tihkuva mehu on voimakkaan väristä. Suojaa siis kädet ja leikkuulauta ennen kokkaamisen aloittamista. Jos sormet ja välineet värjäytyvät, hiero niihin ensin ruokaöljyä ja pese vasta sen jälkeen vedellä ja saippualla.

Kasvishampparit bataatti-mustapapupihvillä ja kurkumamajoneesilla

Neljälle

 

Bataatti-mustapapupihvit:

  • 1 bataatti (n. 350 g)
  • 1 sipuli
  • 1 rkl öljyä
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 prk käyttövalmiita mustapapuja (n. 230 g)
  • 1 dl korppujauhoja
  • 2 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
  • ½ tl savupaprikajauhetta
  • ½ tl jauhettua juustokuminaa
  • ½ tl chilijauhetta
  • ½ tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

 

Kurkumamajoneesi:

  • 2 tl tuoretta kurkumaa raastettuna
  • 1 dl majoneesia
  • 1 rkl sitruunamehua
  • suolaa

 

Lisäksi:

 

Bataatti-mustapapupihvit:

Kuori bataatti ja kuutioi se. Kuori sipuli ja leikkaa reiluiksi paloiksi. Levitä bataatit ja sipulit pellille leivinpaperin päälle ja hiero joukkoon öljy. Laita myös valkosipulinkynnet kuorineen pellille. Paahda aineksia 200 asteessa 25 minuuttia, kunnes kypsiä.

Siirrä bataatit ja sipulit tehosekoittimeen. Kuori valkosipulinkynnet ja lisää tehosekoittimeen. Valuta mustapavut, lisää muiden ainesten joukkoon yhdessä korppujauhojen, korianterin ja maustein kanssa. Aja seos suht tasaiseksi massaksi. Laita pihvimassa jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Muotoile sitten taikinasta neljä pihviä ja paista ne keskilämmöllä öljyssä pannulla molemmin puolin kauniin ruskistuneiksi.

Kurkumamajoneesi:

Kuori ja raasta kurkuma hienoksi raasteeksi. Sekoita raaste majoneesin joukkoon, mausta sitruunamehulla ja suolalla.

Hampurilaisten kokoaminen:

Leikkaa pihvitomaatista neljä siivua. Kuori punasipuli ja leikkaa se renkaiksi. Lämmitä sämpylät ja voitele sekä pohja että kansi kurkumamajoneesilla. Täytä hampurilaiset salaatilla, bataatti-mustapapupihvillä, pihvitomaatilla ja punasipulilla. Tarjoile heti.

Kukkakaali ja kyssäkaali tuovat raikkautta kesän hauskimpiin French Dogeihin

Kukapa ei rakastaisi kuumia koiria! Kesän hauskimmassa uutuussämpylässä on valmiina kolo yhdelle nakille ja lempikastikkeellesi. Vaasan French Dog patonkisämpylät ovat parhaimmillaan grillissä paahdettuina. Sekoita kaalisalaatti, lämmitä nakit ja sämpylät yhdessä tai erikseen, kata kastikkeet kesäkeittiön pöydälle ja pistä pystyyn kuumien koirien kekkerit!

French Dogit syödään kukkakaalista ja kyssäkaalista kokatun raikkaan coleslawn kera. Kukkakaalisesonki alkaa kesäkuussa vaaleilla lajikkella ja jatkuu koko kesän tuoden satokausiruokailijan pöytään välillä villiäkin väriloistoa. Violetti, oranssi ja vihreä kukkakaali piristävät kasvisvalikoimaa kesän loppupuolella, myös kauniita kartiomaisia kuvioita muodostava, romanescu-tyypin kukkakaali kypsyy loppukesällä. Kukkakaali kannattaa käyttää kokonaan, sillä nuppujen lisäksi myös suojalehdet ja kanta ovat käyttökelpoisia ja herkullisia. Syö kukkakaali raakana tai kypsennä se höyryttämällä tai paahtamalla napakaksi niin, että rakenteeseen jää miellyttävä suutuntuma.

Myös kyssäkaalista on useita väriversioita. Maan päällä kasvava pyöreähkö varsimukula on väriltään vaaleanvihreä tai violetti, mutta malto on aina valkoinen. Kosolti C-vitamiinia sisältävän kyssäkaalin eli kaalirapin maku on mieto, ja se sopii herkuteltavaksi lantun ja nauriin tavoin. Suikaloi kyssäkaali dipattavaksi, pikkelöi, raasta lisukkeeksi tai kypsennä ja käytä juuresten tapaan. Tai tutustu kyssäkaalin Satokausi-keittiössä kehitetyn coleslaw-reseptin kautta!

French dogit ja kukkakaali-coleslaw

Kolmelle

  • 3 pitkää hot dog -nakkia
  • 3 Vaasan French Dog -sämpylää
  • sinappia ja ketsuppia

 

Kukkakaali-coleslaw:

  • 250 g kukkakaalia
  • 100 g kyssäkaalia
  • ½ dl ranskankermaa
  • 3 rkl majoneesia
  • ½ rkl valkoviinietikkaa
  • ½ rkl sinappia
  • ½ tl valkosipulijauhetta
  • ripaus suolaa ja sokeria
  • 1 rkl tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna

 

Valmista ensin kukkakaali-coleslaw. Leikkaa kukkakaali ohuiksi siivuiksi. Kuori kyssäkaali ja leikkaa se tulitikun kokoisiksi paloiksi (voit myös raastaa kyssäkaalin). 

Sekoita ranskankerma, majoneesi, valkoviinietikka, sinappi, valkosipulijauhe, suola ja sokeri keskenään. Sekoita kastike kasviksiin. Hienonna lehtipersilja ja sekoita se salaatin joukkoon juuri ennen tarjoilua.

Lämmitä nakit keittämällä tai höyryttämällä. Lämmitä sämpylät ja täytä nakeilla. Tarjoile lisäksi sinappia ja ketsuppia sekä kukkakaali-coleslawta.

 

Seuraa Vaasania Facebookissa ja Instagramissa @vaasan_leipomot, niin saat ensimmäisten joukossa tiedot tuoteuutuuksista, resepteistä sekä paljon muita käytännön vinkkejä ruokailuun.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.