Kedgeree  – Kaupallinen yhteistyö: Food Market Herkku

Maaliskuun Satokausi-kasvikset papaija, mandariini ja kurkuma ovat saaneet esittelyssä ja kuukauden Satokausi-ohjeen aika. Kedgeree-riisiruoka tuo tuulahduksen Intiasta ja se saa makunsa muun muassa kurkumasta.

Kurkuman lisäksi löydät kaikki tämän ohjeen ainekset Food Market Herkusta, totta kai!

Kedgeree syntyy muutamasta raaka-aineesta

Kedgeree – juuret ovat Intiassa, sydän Briteissä

Kedgeree on meille Suomessa ehkä tuntemattomampi riisiruoka, jonka synty sijoittunee Brittien siirtomaavallan ajalle Intiaan. Kedgereen sanotaan olevan fuusio intialaisista riisipohjaisista aamupaloista ja brittien aikoinaan rakastamasta savusillistä, jota sitäkin nautittiin aamuisin.

Siirtomaa-ajan päätyttyä toivat Intiassa komennuksella olleet britit tämän ruoan mukanaan ja se on edelleen tänä päivänä yksi brittein suuresti rakastamista ruoista.

Kedgereessä maistuu kurkuma ja savukala
Kedgeree on helppo valmistaa ja se sopiikin vallan mainiosti arki-illan ruoaksi, sillä se valmistuu noin puolessa tunnissa.

Vastuullisesti kalaostoksilla

Kedgereen ydin piilee savustetuissa kaloissa, jotka haudutetaan maidon tai kuten tässä ohjeessa kookosmaidon joukossa pehmeäksi.  Tähän ohjeeseen voit käyttää mitä tahansa sinulle mieluista savukalaa, kaikkea lohesta savusilakkaan.

Kalakantojen hiipuessa on kuitenkin hyvä muistaa myös savustettujen kalojen kohdalla WWF:n kalaopas ja sen suositukset. Onneksi tämäkin on tehty helpoksi, sillä  Food Market Herkun kalatiskille on myönnetty MSC-sertifikaatti. Tämä sertifikaatti takaa sen, että Herkun kalatiskiltä ostamasi villikalat ovat WWF:n vihreällä listalla. ASC-sertifikaatti puolestaan takaa sen, että tiskillä myytävät vesiviljellyt kalat ja äyriäiset ovat kestävällä pohjalla. Lisää tästä tärkeästä aiheesta voit lukea Herkun sivuilta.

Kedgeree

Mausteiden maailma

Kedgeree antaa mainion mahdollisuuden laajentaa maustekaapin sisältöä currynlehtien ja ruskeiden sinapinsiementen myötä. Molemmat mausteet ovat useiden intialaisten ruokien pohjana ja toimivat pehmeänä laskeutumisen intialaiseen ruokaan, jos se on entuudestaan vierasta. Intiassa toki käytetään kuivattujen curryn lehtien sijasta tuoreita, mutta kuivatut toimivat aivan yhtä hyvin. Ruskeat sinapinsiemenet voi korvata keltaisilla, mutta niissä on hieman voimakkaampi maku.

Tuttuja mausteita uudella tavalla

Meille tutumpia mausteita ovat kardemumma ja kaneli, jotka useimmiten yhdistetään kotoisaan leivontaan. Tässä ruoassa ei kuitenkaan maistu pulla, sen voimme taata. Vihreitä kardemumman kotia saat ostettua Food Market Herkun laajasta maustevaliokoimasta, kuten myös currynlehtiä ja ruskeita sinapinsiemeniä. Voit toki oikaista ja käyttää kokonaisia kardemumman siemeniä. Niitä myydään mm. Santa Maria -merkillä.

Kedgeree on helppo riisiruoka

Kurkuma antaa värin ja maun

Kedgereen ydin maku syntyy kuitenkin kurkumasta, jota voi lisätä ruokaan kuivattuna ja jauhettuna tai tuoreena, kuten tässä ohjeessa.  Tuoreen kurkuman käsittelyssä on hyvä muistaa, että se värjää helposti niin kädet kuin työvälineetkin. Niipä suojaa leikkuulauta leivinpaperilla ja käytä tarvittaessa keittiökäsineitä. Kurkuman väriaine on rasvaliukoinen, joten se on hyvä lisätä ruokaan jo alkuvaiheessa, jolloin se on kosketuksissa sipulien kuullottamisessa käytetyn öljyn kanssa. Kurkuman terävä maku myös pehmenee, kun sen kuullottaa ensin.

Vinkki! Jos et käytä kaikkea kurkumaa kerralla, niin voit hyvin pakastaa kurkumat pestyinä. Jäisen kurkuman voi raastaa helposti kuorineen.

Kedgeree

  • 500 g lämminsavulohta
  • 2 pientä kuivattua chiliä
  • 1 tlk kookosmaitoa tai 400 ml maitoa
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 makea sipuli
  • 1 rkl tuoretta kurkumaa raastettuna (1-3 kurkumapalaa)
  • ½ dl kuivattuja curryn lehtiä (Natco-merkkisiä)
  • 4 kokonaista vihreää kardemumman kotaa tai 1/4 tl kokonaisia kardemumman siemeniä
  • 2 tl mustia tai keltaisia sinapinsiemeniä
  • 1 kanelitanko
  • 3 1/2 dl basmatiriisiä
  • 1 tl suolaa
  • 4 kananmunaa
  • 50 g voita

Koristeluun:

  • 1 ruukku tuoretta korianteria
  • 1 limetti
  1. Laita savukala yhdessä chilien kanssa kattilaan tai kasariin. Lisää kookosmaito ja kuumenna kiehuvaksi. Alenna lämpö ja hauduta kannen alla muutama minuutti. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna kalapalojen olla kattilassa vielä 10 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin sipuli. Huuhdo riisi huolellisesti ja valuta.
  3. Kuumenna öljy laakeassa paistoastiassa tai wokkipannussa.
  4. Lisää sipuli, raastettu kurkuma, curryn lehdet, kardemumman kodat, sinapinsiemenet sekä kanelitanko. Paista noin 5 minuuttia.
  5. Nosta kalapalat kookosmaidosta lautaselle reikäkauhalla. Poista kaloista nahka ja ruodot. Peitä kannella, ja pidä kalat lämpiminä.
  6. Kaada kookosmaito metallimittan ja lisää vettä niin, että nestemääräksi tulee 6 dl.
  7. Lisää riisi pannulle sipulin ja mausteiden joukkoon. Paista sekoitellen minuutin verran, jotta riisi hieman kuullottuu.
  8. Kaada joukkoon kookosmaitoseos sekä suola. Sekoita huolellisesti ja peitä pannu kannella. Hauduta riisiä noin 10 minuuttia. Alenna lämpöä, mikäli riisi alkaa tarttua paistoastian pohjaan.
  9. Keitä riisin kypsyessä kananmunat kypsäksi (noin 7 minuuttia). Jäähdytä munat kylmässä vedessä ja kuori. Lohko ne neljään osaan.
  10. Kun riisi on kypsää, siirrä pannu pois liedeltä ja lisää voi. Tarkista maku, voit tarvittaessa lisätä ripauksen suolaa. Paloittele kalapalat käsin riisin päälle. Peitä kannella ja anna makujen tasaantua.
  11. Nosta munalohkot kalapalojen päälle. Koristele hienonnetulla korianterilla sekä limettilohkoilla.

Kedgeree on maukas riisiruoka

Löydät kaikki nämä satokauden kasvikset ja paljon muita sesongin vihanneksia, hedelmiä ja marjoja uudistuneen Food Market Herkun valikoimasta. Nappaa ostoskoriin samalla myös herkkuja myymälän muilta osastoilta ja rakenna upea aamiainen, lounas tai päivällinen niin arkeen kuin juhlaan.

Seuraa Food Market Herkkua Facebookissa ja Instagramissa, niin kuulet ensimmäisenä uutiset Suomen herkuimmasta ruokakaupasta. Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa, jaamme jatkossa reseptejä ja kilpailuja  Food Market Herkun satokauden kasvisten tiimoilta.