Kaupallinen yhteistyö: Winestate
Suomalaisissa mökkimaisemissa savustuspöntössä kypsyy monesti herkullista lohta. Jos taas Ahti on suopea, saattaa kesäkeittiössä valmistua myös vaaleaa ja itse pyydettyä kalaa, kuten ahventa tai haukea. Hapokas riesling-valkoviini on monen suosikkijuoma ympäri vuoden ja erityisen hyvin se istuu juuri kesäiseen kalapöytään. Mutta tiedätkö, mitä kannattaa ottaa huomioon viinivalinnassa rasvaisen lohen tai vaalean ja vähärasvaisen ahvenen kanssa?
Valkoviini on varma valinta kalalle
Vaikka valkoista kalalle ja punaviiniä lihalle -ohjeistus onkin jo julistettu vanhanaikaseksi ohjenuoraksi, se luo edelleen hyvän pohjan viinin ja ruuan yhdistämiselle. Kun kalan kaveriksi kaataa valkoviiniä, osuu makupari hyvin suurella todennäköisyydellä kohdilleen.
Rasvaisissa kaloissa, kuten juuri lohessa tai taimenessa on usein enemmän makua kuin vähärasvaisissa kalalajeissa. Siksi myös niille sopivat viinivalinnat voivat olla astetta runsaampia.
Kun siis kaikille kaloille päteviä valkoviinejä löytyy yleensä vivahteikas ja ryhdikäs -makutyypin kategoriasta, rasvaisemmille kaloille viinin voi valita myös esimerkiksi runsas ja paahteinen -makutyypistä.
Saksa on monen suosikkimaa valkoviiniostoksilla
Saksalainen Deep Roots Riesling on monikäyttöinen kesäviini, sillä se sopii monipuolisesti kesäisille kala- ja äyriäisruuille. Runsaan aromikkuutensa ansiosta viini pärjää lasissa myös mausteisempien sekä grillissä pintaansa väriä saaneiden kesäherkkujen kanssa.
Saksalaiset valkoviinit ovat Suomessa kovassa nosteessa, eivätkä syyttä. Niissä on monesti pieni määrä jäännössokeria, jota ryhdittää hyvä happorakenne. Tällöin viini maistuu suuta supistavan rutikuivan sijaan raikkaan freesiltä.
Deep Roots on kolmen Rheinhessenin arvostetuimpiin lukeutuvan nuoren viinintekijän yhteistyöprojekti; Philipp Wittmann, Jochen Dreissigacker ja Stefan Winter vastaavat kaikki omien perhetilojensa viinituotannosta, mutta ovat monivuotisen ystävyytensä pohjalta päätyneet valmistamaan myös yhteisiä viinejä.
Deep Roots Riesling
- Runsas ja hieman mausteinen tuoksu, jossa vivahdus kypsää eksoottista hedelmää.
- Pirteän hapokas, kuiva, runsas ja voimakkaan aromaattinen maku on tuoksun mukainen ja erittäin pitkä.
- Ruokasuosituksina äyriäiset, sushi, rasvainen kala ja blinit.
Kalan käsittely on mainettaan helpompaa!
Kalan käsittely on kuin polkupyörällä ajo – kun sen kerran oppii niin taito ilostuttaa koko loppuelämän. Näin homma käy!
- Suomusta kala.
- Leikkaa kalan vatsa auki saksilla ja poista sisäelimet, varo ettet puhkaise sappea. Huuhtele vatsan sisus.
- Nosta avattu kala leikkuulaudalle ja poista kidukset saksien avulla.
- Poista kalan vatsa-, selkä- ja peräevät myös saksilla. Pyrstöevä jätetään paikoilleen.
- Leikkaa veitsellä kalan ”selkärankaa” vasten filee irti selkäruodosta, älä leikkaa kuitenkaan nahan läpi. Joudut leikkaamaan vatsaruotojen läpi. Toista toisella puolella.
- Leikkaa saksilla selkäruoto pois.
- Leikkaa veitsellä vatsaruodot pois ja nypi lihassa olevat ruodot pinseteillä.
- Mausta kalan sisus suolalla ja valkopippurilla, aseta kalan sisälle oksa rosmariinia ja timjamia.
- Käännä kala takaisin kiinni ja sulje vatsa työntämällä pari grilli tikkua siitä läpi.
- Ruiskuta kalan pinta vuokaspraylla tai valele ruokaöljyllä.
- Grillaa kala kuumassa grillissä pari minuuttia kummaltakin puolelta niin että nahka on rapea. Nauti grillileivän, vihreän salaatin, ja herkullisen valkoviinin kanssa.
Kokonaisena grillattu siika
(neljälle)
Grillistä pöydän kruunuksi nostettu ja kokonaisena grillattu siika on näyttävä ilmestys. Eikä sen valmistaminen ole ollenkaan niin vaikeaa, mitä monet kuvittelevat!
Kokonaisena grillattu siika:
- 1 kpl isohko kokonainen siika (voit käyttää myös ahventa tai kuhaa)
- 1 rs kirsikkatomaatteja
- kourallinen tuoreita yrttejä (saat itse valita mieluisesi, sillä kaikki toimivat!)
- 1 lime
- 1 prk (180 g) peperoncino-chilimurskaa
- 2 kpl varsipuleita pieniksi renkaiksi leikattuina
- suolaa ja pippuria
Kastike:
- 400 g turkkilaista jogurttia
- kourallinen tuoretta minttua pilkottuna
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 limen mehu
- suolaa ja pippuria
Osta kokonainen siika kauppasi kalatiskiltä ja pyydä tiskin väkeä siistimään kala valmiiksi, mikäli et halua tehdä sitä itse.
Ota kala huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen sen grillausta ja laita grilli lämpiämään.
Viillä kalan molempiin kylkiin kevyet viillot. Hiero kalan pintaan noin 2 rkl peperoncino-chilimurskaa.
Mausta kala runsaalla suolalla pippurilla – sekä sisältä, että ulkoa. Laita kalan täytteeksi neljä puolitettua kirsikkatomaattia, runsas määrä tuoreita lempiyrttejäsi ja 2 rkl pilkottua varsisipulia. Pirskottele sisälle myös hieman oliiviöljyä.
Leikkaa lime ohuiksi siivuiksi ja puolita ne puolikuun muotoisiksi paloiksi. Laita limepaloja kalan päälipuolen viiltoihin.
Grillaa kalaa noin 20 minuuttia, tai kunnes se on kypsää. Kypsän kalan tunnistaa siitä, että kalan evä irtoaa helposti.
Sekoita kalan kypsymisen aikana kastikkeen ainekset sekaisin.
Tarjoile kala grillileivän ja jogurttikastikkeen kanssa. Muista ottaa lisukkeeksi myös kalan sisällä kypsyneitä kirsikkatomaatteja.
Grillattu yrttileipä
Yrttinen leipä on superhelppo valmistaa ja siitä saa hauskan kattauksen keskipisteen, kun kaikki voivat vääntää rapeasta leivästä itselleen maukkaan siivun. Tämän leivän raaka-ainekset löytyvät myös Tähtikokin Ruokakassista!
Grillattu yrttileipä:
- hapanjuureen leivottu leipä
- 1,5 dl öljyä
- 2 oksaa rosmariinia
- 10 oksaa timjamia
- 3 lehteä salviaa
- 1 solo valkosipuli
- sormisuolaa
- pippuria
Hienonna veitsellä yrtit sekä valkosipuli ja sekoita öljyn sekaan. Mausta sormisuolalla ja pippurilla.
Siivuta leipä niin, että et leikkaa veitsellä loppuun asti. Leipä jää ns. ”kammaksi”.
Valele leipä yrttiöljyllä leikkauspinnoista sekä päältä ja grillaa kuumassa grillissä rapeaksi.
Parhaat viinivinkit saat seuraamalla Winestaten ja Tuomaksen Instagramia, tsekkaa myös Winestaten reseptipankki.
Seuraa Satokausikalenteria Instagramissa sekä Facebookissa ja saat runsaasti tietoa satokauden kasviksista sekä herkullisista resepteistä.