Kaupallinen yhteistyö: Dr. Oetker

 

Liivatelehti on kakkuleipurin paras apuri, kun toiveena on loihtia leikattava moussekakku, hyytelö tai kaunis kiille. Mikä parasta, lehdet ovat erittäin helppokäyttöisiä, kunhan pitää mielessä muutaman niksin. Satokausikeittiössä leivotaan pääsiäispyhiksi trooppinen kevätkakku, jossa maistuu kuohkea kookosmousse ja mehevä browniepohja. Kun kakkua leikkaa, paljastuu sisältä aurinkoinen ananassydän.

Monen kauniin kakun salaisuus piilee liivatelehden käytössä. Se ei ainoastaan toimi hyydyttäjänä, vaan mahdollistaa myös monien erilaisten rakenteiden luomisen kuohkeasta moussesta hyllyvään hyytelöön. Liivate on eläinperäinen tuote, joka perinteisesti tehdään siannahasta tai vaihtoehtoisesti naudasta. Dr. Oetkeriltä löytyy vaihtoehtona myös kasvipohjainen Vegegel.

Moni kotikokki pelkää liivatteen käyttöä, aivan turhaan. Alla olevien neuvojen avulla liivatelehtien käyttö on helppoa ja herkullinen lopputulos taattu.

Liota runsaassa vedessä

Ensimmäinen askel on liivatelehtien liottaminen runsaassa vedessä.

Lisää liivatelehdet veteen yksitellen, jotta ne eivät tartu toisiinsa. Liota vähintään viisi minuuttia ja puristele sitten ylimääräinen vesi pois. Tarvittavaan määrään vaikuttavat haluttu koostumus ja käytettävät raaka-aineet, mutta yleinen nyrkkisääntö pehmeään rakenteeseen on 5–6 liivatelehteä ja leikattavaan rakenteeseen 8–9 liivatelehteä per puoli litraa nestettä. Hyytelöimisvoimakkuudesta kertoo Bloom-arvo, joka Dr. Oetkerin Liivatelehdissä on platina, eli paras mahdollinen.

Sulata kuumassa nesteessä

Ennen hyydytettävään massaan lisäämistä liivatelehdet pitää sulattaa. Tapoja on monia: voit lisätä liivatelehdet kuumennettuun tilkkaan nestettä tai työntää ne hetkeksi mikroon yhdessä nesteen kanssa. Jos nesteeseen jää sekoittamisen jälkeen paakkuja, voit varovaisesti kuumentaa sitä uudestaan. Älä kuitenkaan enää kiehauta, sillä se heikentää liivatteen tehoa. Mikäli hyydytettävä seos on jo valmiiksi kuumaa, voit tietenkin nakata liivatelehdet suoraan mukaan ja sekoittaa kunnolla.

Lisää mukaan vähitellen ja varaa aikaa hyytymiselle

Lämpötiloilla on väliä, kun kyse on hyydyttämisestä. Anna liivateseoksen hieman jäähtyä ennen lisäämistä, jos hyydytettävä massa on kylmää – näin vältät juoksettumisen. Sulattele mielellään hyvin kylmiä aineksia, kuten pakastemarjoja, hetken huoneenlämmössä ennen liivatteen lisäämistä. Jos esimerkiksi jäisiä marjoja sisältävään mousseen sekoittaa sulatetun liivatteen, liivate saattaa jähmettyä epätasaisesti ja lopputuloksesta tulla kokkareinen.

Valuta juokseva liivateneste vähitellen ohuena nauhana massaan koko ajan sekoittaen ja kaapaise vielä kulhon pohjaa, jotta saat varmasti tasaisen lopputuloksen. Jos ohjeessa on kermavaahtoa, voit lisätä sen lopuksi, näin saat erityisen kuohkean lopputuloksen.

Liivate jähmettyy jäähtyessään, varaa siis riittävä aika hyytymiselle. Neljä tuntia on usein tarpeeksi, mutta monelle kakulle tekee hyvää levätä jääkaapissa yön yli. Hyydytetyn kakun voi yleensä myös pakastaa, jos se ei sisällä aineksia, jotka menevät huonoksi pakkasessa. Varaa vain riittävästi aikaa sulatukselle.

Aurinkoinen ananas piristää kakussa

Kokeile liivateniksejä esimerkiksi valmistaessasi trooppista moussekakkua. Kakun sydän on aurinkoinen ananas, joka on sesongissa juuri nyt. Kypsän ananaksen tunnistaa siitä, että se joustaa painettaessa ja tuoksuu makealta, myös keskimmäiset lehdet lähtevät helposti vedettäessä. 

Ananas, kuten myös esimerkiksi mango ja kiivi, sisältää entsyymiä, joka estää liivatteen hyytymisen. Ongelma ratkeaa kuitenkin helposti lämmittämällä raaka-aineita ennen liivatteen lisäämistä.

Ananas piristää mukavasti makeaa klassikkomakuparia kookos-suklaa. Leivo ihanaa moussekakkua kevään juhliin tai hemmottele läheisiäsi herkullisella kakulla.

Trooppinen moussekakku

8–10 hengelle

aktiivinen työaika 1,5 h, hyydytys 8 h tai yön yli

 

Browniepohja

 

Ananashyydyke 

 

Kookosmousse

 

Kuivattuja ananaskukkia tai muita kakunkoristeita

Valmista ananashyydyke. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä. Kuori ananas, poista ydin ja kuutioi hedelmä. Lisää kattilaan sokerin ja sitruunamehun kanssa, keitä noin 5 minuuttia tai kunnes ananas on hieman pehmennyt. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää liivatelehdet, joista on puristeltu ylimääräinen vesi. Kaada seos halkaisijaltaan 15 cm silikonivuokaan ja nosta pakkaseen. Anna jähmettyä 4 tuntia.

Valmista browniepohja. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vuoraa halkaisijaltaan 20 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat, laita sivuun odottamaan. 

Mittaa voi ja suklaa kattilaan. Sulata miedolla lämmöllä samalla sekoittaen. Lisää vaniljauute, suola sekä sokeri sekoita tasaiseksi. Vatkaa joukkoon kananmuna kerrallaan. Siivilöi lopuksi jauhot seokseen ja sekoita tasaiseksi. 

Kaada taikina irtopohjavuokaan ja naputa vuokaa muutaman kerran pöydän reunaa vasten, jotta ilmakuplat rikkoutuvat. Paista uunissa 16 minuuttia. Nosta uunista ja anna jäähtyä täysin. 

Kun kakkupohja on jäähtynyt täysin ja ananashyydyke jähmettynyt, valmista kookosmousse. 

Irrota ananashyydyke muotista ja aseta kakkupohjan keskelle irtopohjavuokaan. Laita sivuun odottamaan. 

Liota liivatelehdet. Mittaa kookoskerma ja sokeri kattilaan, kuumenna kunnes sokeri sulaa. Nosta hellalta ja lisää liivatelehdet, joista on puristeltu ylimääräinen neste. Sekoita tasaiseksi, nosta sivuun ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi (20–25 astetta)

Vatkaa kermavaahto ja vaniljauute vaahdoksi. Notkista turkkilainen jogurtti ja sekoita kermavaahdon sekaan. Kaada kookoskerma ohuena nauhana kermavaahdon joukkoon samalla sekoittaen. Kaada massa kakkupohjan päälle irtopohjavuokaan. Napauta taas vuokaa työtasoa vasten, jotta moussemassa tasoittuu. Nosta jääkaappiin hyytymään yön yli tai vähintään neljäksi tunniksi. 

Voit halutessasi koristella kakun kuivatuilla ananasviipaleilla. Lämmitä uuni 100-asteiseksi. Kuori ananas ja leikkaa hedelmästä mahdollisimman ohuita siivuja. Levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja kuivata uunissa 2–3 h. Käännä kukat puolessa välissä niin, että peltiä vasten ollut pinta osoittaa ylöspäin.